Citez un fragment dintr-un interviu acordat de Liviu Papadima lui Ovidiu Simonca in „Observator cultural”. E interesant modul in care decanul Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti relativizeaza distinctia dintre invatamantul de stat si cel privat, insistand ca forma de proprietate nu ar trebui sa fie criteriul fundamental, scrie Catalin Sturza pe blogul sau.

  • „Aceasta linie de demarcatie - invatamint de stat si invatamint privat - este o aberatie si o mare eroare in ce priveste politicile educationale din Romania. Forma de proprietate a institutiilor de invatamint este, din punctul meu de vedere, irelevanta si marginala. Daca sint in situatia unui pacient care se duce sa se opereze de apendicita, cred ca ma intereseaza extrem de putin cine este proprietarul spitalului in care ma operez. Ma intereseaza ca operatia sa fie bine facuta. Exista multe tari - din topul invatamintului universitar - precum SUA si Japonia, unde functioneaza universitati cu o coparticipare stat-privat”, spune Papadima.

Marea probelma a Universitatii Spiru Haret ar fi aceea ca „functioneaza in afara reglementarilor legale din invatamint”; surprinzator la aceasta universitate este „numarul enorm de mare de studenti pe cadru didactic: 300.000 de studenti la 700 de cadre didactice. Asta inseamna ca unui cadru didactic ii corespunde un numar de 450 de studenti”.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Catalin Sturza.