Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi, ca a convenit cu sindicatele sa propuna Parlamentului obligativitatea invatamantului liceal. Cred ca este un obiectiv catre care Romania anului 2009 trebuie sa tinda.

De altfel, exista si in documentele europene o asemenea prevedere de extindere a gradului de cuprindere in invatamantul liceal. Si daca, evident, se va accepta de catre Parlament o asemenea propunere, consideram ca este un pas inainte spre formarea profesionala in societatea romaneasca", a spus Ecaterina Andronescu.

Secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Liviu Pop, a declarat ca: "Legile lui Miclea sunt incomplete pentru ca nu contin statutul personalului didactic", a spus Pop.

Liviu Pop a mai declarat, in urma negocierilor cu Ministerul Educatiei, ca sindicatele nu sunt de acord cu asumarea raspunderii Guvernului asupra Legii Invatamantului.

Ministrul Ecaterina Andronescu a invitat la discutii cele patru federatii sindicale din invatamant. Inaintea reuniunii, ea a declarat ca noile legi ar trebui sa fie dezbatute in parlament. Ministrul s-a pronuntat, astfel, impotriva variantei anuntate de premierul Emil Boc, care i-a cerut sa definitiveze pana la 14 august pachetul de legi pentru ca guvernul sa-si poata asuma in parlament raspunderea asupra lor.

Cele doua parti s-au intalnit si marti, cand au anuntat ca au cazut de acord in privinta necesitatii elaborarii unui Cod unic al educatiei. "In final, va putea rezulta nu pachetul Miclea, nu pachetul Adomnitei, nu pachetul Andronescu, ci va putea rezulta un Cod al educatiei romanesti, care sa fie in concordanta cu interesele acestui sistem", a spus presedintele executiv al Federatiei Sindicale "Spiru Haret", Marius Nistor.