Omul de afaceri Arpad Paszkany a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT sub acuzatia savarsirii infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional organizat si de santaj, potrivit unui comunicat de presa al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Cluj.

El este acuzat ca, in perioada 2004-2006, a sustinut financiar un grup infractional, condus de Liviu Aurel Man, prin finantarea, sub diverse forme, a publicatiilor apartinand trustului Gazeta, cunoscand componenta grupului si modul de operare, si a folosit publicatiile acestuia in interes personal sau al societatilor sale, orchestrand santajul exercitat de catre membrii grupului, respectiv pentru a determina societatile concurente sa faca sau sa nu faca anumite activitati, sa renunte la participarea la licitatii sau sa incheie contracte in scopul de a obtine foloase materiale in scop ilicit.

In plus, in perioada ianuarie - noiembrie 2006, Paszkany a determinat o campanie denigratoare prin intermediul publicatiilor trustului Gazeta la adresa lui Iulian Dascalu, reprezentantul IULIUS GRUP IASI, pe care a si constrans-o, prin amenintari, sa-i cedeze, pentru suma derizorie de 10.000 euro, o suprafata de teren de 13.974 m2 situata in municipiul Cluj-Napoca, a carei valoare de circulatie era de 400.000 euro, sustin procurorii.

Paszkany a virat societatilor apartinand lui Man diverse sume de bani, in perioada 2004 - 2006, sub pretextul finantarii ziarului, pentru infiintarea de noi publicatii. De asemenea, i-a inchiriat la preturi modice mai multe birouri pentru a asigura spatiul necesar desfasurarii activitatii trustului de presa.

Din probele administrate la dosarul cauzei rezulta ca inculpatul a finantat deschiderea ziarului "Gazeta de Bucuresti", discutiile purtate in mediul jurnalistic avansand suma de aproximativ 200.000 – 300.000 euro.

Pe parcursul anchetei penale, mai multi martori au declarat ca era de notorietate in mediul jurnalistic faptul ca Paszkany finanta publicatiile "Trustului Gazeta" pentru a se folosi de acestea in promovarea afacerilor sale si compromiterea celor care ii faceau concurenta prin declansarea unor campanii de presa tendentioase si negative impotriva acestora.

Sprijinirea financiara si logistica a grupului a fost facuta de Paszkany in mod interesat, pentru a-si proteja imaginea sa si a firmelor pe care le conducea. Pe de alta parte, in situatiile in care interesele personale sau ale societatilor sale o cereau, el a folosit, prin intermediul lui Liviu Man, toate publicatiile trustului in scopul crearii unei imagini negative, tendentioase asupra unor persoane fizice sau juridice cu interese contrare acestuia.