Guvernul a decis stabilirea unor "standarde de cost" in administratia publica, masura care va face parte din procesul de descentralizare. Ministerul Finantelor, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Muncii si Ministerul Justitiei au termen pana pe 15 septembrie sa lucreze la aceste standarde, a anuntat premierul Emil Boc.

Acesta a spus ca personalul unei structuri din administratia publica trebuie stabilit in functie de dimensiunea acesteia, facandu-se diferentieri intre o primarie dintr-o localitate cu 1.000 de locuitori si una care are 100.000 de locuitori. "Pentru fiecare vom stabili standardul de cost", a declarat Emil Boc.

Acesta a mai spus ca sunt primarii sau consilii judetene care au lipsa de personal si nu pot angaja oameni in plus din cauza altor unitati administrative care "sunt superumflate". "Sufera cei subdimensionati. Trebuie realizat un echilibru", a precizat seful Guvernului.

Potrivit acesuia, angajarile in plus vor fi suportate din veniturile suplimentare. "Daca vor sa faca angajari in plus, o fac pe banii lor personali. Daca au resurse suplimentare, pot sa angajeze", a mai spus Boc.

„Din nefericire, timp de 20 de ani s-a scăpat de sub control acest fenomen. Astăzi suntem în următoarea situaţie: sunt primării, sunt consilii judeţene care au o lipsă de personal şi o duc foarte greu pentru că sunt suspendate angajările în funcţiile din administraţia publică, în timp ce sunt alte structuri administrative super-umflate şi care nu justifică un număr atât de mare de personal” a afirmat primul-ministru.