Cabinetul Boc a modificat normele de aplicare a legii achizitiilor publice, astfel ca institutiile publice pot organiza licitatii inainte ca bugetul propriu sa fie aprobat. Singura conditie este ca, in momentul semnarii contractului, institutiile sa faca dovada ca au sursa de finantare pentru respectiva achizitie. Pana la modificarea recenta a legii, institutiile publice isi definitivau planurile de achizitii abia dupa aprobarea bugetului anual. In ziua modificarii legii, Elena Udrea a declarat ca vrea o modificare a legii. “Trebuie sa fim lasati sa facem achizitii multianuale sau macar pe un an inainte. Ca sa nu ma trezesc ca promovez litoralul romanesc in luna augus”, a declarat ministrul turismului intr-un interviu pentru HotNews.ro

Guvernul a modificat, la propunerea Agentiei Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, normele de aplicare a OUG 34 privind achizitiile publice. Printre cele mai importante modificari, care au intrat deja in vigoare, este si introducerea obligatiei autoritatilor de a elabora un plan anual de achizitii.

Articolul 3 din normele de aplicare a legii achizitiilor publice a fost modificat astfel: “autoritatea contractanta, prin compartimentul intern specializat in atribuirea contractelor de achizitie publica, organizat conform art. 3041 din ordonanta de urgenta, are urmatoarele atributii principale: a) elaborarea si, dupa caz, actualizarea, pe baza necesitatilor transmise de celelalte compartimente ale autoritatii contractante, a unui program anual al achizitiilor publice, ca instrument managerial pe baza caruia se planifica procesul de achizitie”.

Ce se schimba

Prin aceasta modificare, institutiile publice pot demara procedurile de achizitie, cum ar fi licitatiile publice, inainte ca bugetul anual sa fie aprobat. Autoritatile publice trebuie doar ca, in momentul semnarii contractelor, sa aiba sursa de finantare prinsa in bugetul propriu. Specialistii in achizitii publice au explicat ca, in acest fel, institutiile publice nu mai au nici un impediment sa organizeze mai multe licitatii pentru achizitiile publice chiar inaintea aprobarii bugetului.

Pana la modificarea facuta de Guvern, institutiile publice aveau obligatia sa isi definitiveze planurile de achizitii dupa aprobarea bugetului. Avand in vedere ca, spre exemplu, bugetele ministerelor sunt aprobate in lunile februarie-martie pentru anul in curs iar o licitatie poate dura si doua luni, aparea o perioada moarta in care institutiile publice nu puteau face achizitii publice pentru anul in curs.

Acest aspect este relevat si in nota de fundamentare a hotararii de guvern care modifica normele de aplicare a legii achizitiilor publice. “Elaborarea programului anual al achizitiilor publice ramane in continuare un instrument de buna practica dar, avand in vedere anumite blocaje artificiale constatate in activitatea practica, este oportuna eliminarea suprareglementarilor legate de acest aspect avand in vedere faptul ca, pe de o parte, utilizarea acestui instrument nu influenteaza derularea efectiva a unei proceduri de atribuire si, pe de alta parte, problemele generate de cvasiasimilarea sa cu programul bugetar reprezinta uneori un dezavantaj mai mare decat avantajele anticipate initial”, se arata in nota de fundamentare.

Nemultumirile Elenei Udrea

Chiar in ziua in care modificarea legii intra in vigoare, Ministrul Elena Udrea a declarat intr-un interviu acordat pentru HotNews.ro ca prevederile din legea achizitiilor publice nu-i permit achizitionarea de servicii inainte ca bugetul Ministerului Turismului sa fie aprobat. Din acest motiv, campania de promovare a litoralului va incepe abia in luna august. Ministrul a mai spus ca si ea a solicitat modificarea legii in special pentru achizitionarea de campanii de promovare a turismului.

As vrea ca, prin modificarea ordonantei, eu sa pot sa achizitionez campanie pentru la primavara pentru litoralul romanesc. Conform prevederilor actuale a ordonantei, daca eu vreau sa achizitionez o astfel de campanie sunt gata in august, cand este prea tarziu. Eu trebuie sa pot sa fac asta in martie si aprilie.

Cum sa fac eu promovare daca nu pot sa dau drumul la licitatii? Bugetul este aprobat in luna martie, astfel ca eu pot sa fac licitatie abia in luna aprilie, mai. Nu mai am timp sa fac campanii pentru litoral. Trebuie sa fim lasati sa facem achizitii multianuale sau macar pe un an inainte. Ca sa nu ma trezesc ca promovez litoralul romanesc in luna august.”, a declarat Elena Udrea la HotNews.ro.