Guvernul va sesiza Parchetul in cazul Sterling

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 27 iulie 2009, 18:00 Actualitate | Esenţial

Guvernul a finalizat ancheta in cazul Sterling si a decis sa sesizeze Parchetul asupra raportului, care arata ca intelegerea cu firma canadiana a fost prelungita pentru a evita licitatiile si ii indica drept responsabili pe fostii sefi ANRM, fostul sef al SGG si un fost secretar de stat din Finante, transmite Mediafax.

"Controlul a evidentiat modificari aduse contractului initial prin acte aditionale semnate de Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM), prin presedintele Mihail Ianas (actul aditional 1-7), prin presedintele Maria Iuliana Stratulat (actul aditional 8-10) si prin presedintele Bogdan Gabudeanu (actul aditional 11), care privesc prelungiri ale duratei contractului, fara verificari ale stadiului indeplinirii faptice a obligatiilor asumate, pentru a se evita rezilierea si realizarea de licitatii. Verificarile au relevat si modificari ale partenerilor de contract si nerespectari ale legislatiei in vigoare legat de atribuirea de contracte si de adoptarea actelor normative de catre Guvernul Tariceanu", au declarat agentiei Mediafax surse oficiale, care citeaza raportul redactat de Corpul de Control al primului-ministru.

Potrivit acestora, actul aditional 11 la contract, care acorda Sterling drept de exploatare petroliera, nu doar de explorare, a fost semnat de compania canadiana si de ANRM cu un an si 3 luni inainte de a se repune in Guvern in vederea aprobarii prin hotarare.

  • Responsabili
Ianas a condus Agentia Nationala de Resurse Minerale in intervalul 1996-2000 si a fost inlocuit in functie de catre Maria Stratulat, care a gestionat activitatea ANRM pana in 2005. Bogdan Gabudeanu s-a aflat la sefia ANRM in perioada 2006-2009.

"Persoanele responsabile sunt indicate a fi, pe diferite aspecte, cei trei fosti presedinti ai ANRM, fostul sef al Secretariatului General al Guvernului Gabriel Berca, pentru modul in care actul aditional a fost introdus si aprobat in sedinta Guvernului, si un fost secretar de stat de la Ministerul Finantelor, Catalin Doica, pentru cum s-a semnat de catre reprezentantul Ministerului Finantelor fara sa aiba delegare de competente", au aratat sursele citand din raportul de control.

  • Contractul de exploatare
Concluziile raportului in cazul Sterling arata ca intelegerea cu compania canadiana a fost una de tip PSA (Production Sharing Agreement), prin care statul angajeaza un investitor sa execute anumite lucrari in favoarea statului, pe riscul si pe cheltuiala contractorului.

Termenul de explorare a fost prelungit succesiv, deoarece implinirea acestuia permitea rezilierea contractului daca o descoperire comerciala nu intervenea pana la implinirea acestuia. Prima prelungire a termenului a avut loc cu patru luni inainte de implinirea termenului initial de exploatare, de cinci ani. "Contractul initial se referea numai la titei brut, urmand ca eventualele descoperiri de gaze neasociate sa conduca la negocieri separate. Ulterior si aceste gaze sunt incluse in contract", au aratat sursele.

"Durata acordului petrolier si perioada initiala de explorare sunt mai mari decat cele ale contractului initial, iar actul aditional 11 modifica natura contractului initial, din PSA in acord de concesiune", au afirmat sursele citate.

  • Beneficiari
Productia de petrol era impartita, conform contractului, intre Rompetrol (45%) si beneficiar (55%), iar in cazul in care se descopereau gaze naturale neasociate, partile urmau sa discute pentru dezvoltarea, prelucrarea, transportarea, utilizarea, dispunerea de aceste gaze sau vanzarea lor, impartirea productiei, termenii fiscali, durata dezvoltarii si productiei, precum si alti termeni importanti.

Ancheta Guvernului a mai relevat ca modul de impartire a productiei era stabilit in mod diferit prin contractul initial din 1992, actul aditional 1 si acordul petrolier, ceea ce duce la un impact economic diferit al rezultatelor productiei intre Rompetrol /ANRM/buget de stat, pe de-o parte, si beneficiar/Sterling, pe de alta parte.

"Raportul Corpului de Control al primului-ministru va fi inaintat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", au mai aratat sursele citate.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


549 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă