Consiliul Superior al Magistraturii a fost informat joi de procurorii DIICOT cu privire la "dezinformarea opiniei publice" de catre conducerea Parchetului General referitor la numarul sustinatorilor protestului fata de subfinantarea sistemului judiciar.

Potrivit unui comunicat CSM transmis joi, protestul din 15 iulie in legatura cu starea de subfinantare acuta a sistemului judiciar, semnat de 280 de procurori, personal auxiliar si alte categorii de personal din cadrul DIICOT, nu a primit permisiunea de a fi promovat; de asemenea, Parchetul

Atitudinea celor 280 de procurori, personal auxiliar si alte categorii de salariati din cadrul DIICOT - Structura Centrala, Servicii si Birouri Teritoriale este motivata de starea de subfinantare acuta a sistemului judiciar, diminuarea drepturilor salariale ale magistratilor procurori si ale celorlalte categorii de salariati din parchete, care afecteaza grav independenta si statutul acestora, se arata in comunicatul CSM.

Protestatarii sustin ca au semnat documentul in replica la declaratiile conducerii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit carora doar un numar de 24 de procurori din cadrul DIICOT - Structura Centrala protesteaza fata de situatia de criza acuta in care guvernantii au adus sistemul judiciar.

Procurorul sef adjunct al DIICOT, Catalin Borcoman, a declarat pentru Realitatea TV ca nu se poate vorbi de un protest care sa cuprinda toata institutia. "Nu putem confirma ca protestul este insusit la nivel public de toti procurorii DIICOT", a spus el, reamintind ca multi dintre colegi se afla in concediu.

Plenul CSM va discuta sesizarea procurorilor in prima sedinta de dupa vacanta judecatoreasca.