Radu Mazare si-a cerut scuze in fata evreilor pentru defilarea in uniforma de general al Wehrmacht-ului. Primarul Constantei a transmis o scrisoare catre toate organizatiile evreiesti care s-au simtit atinse de gestul sau, scrie Mediafax.

"Doresc sa imi cer scuze fata de dumneavoastra si de toti cei care s-au simtit vexati sau lezati de aparitia mea la prezentarea de moda din data de 18 iulie, din Mamaia, imbracat in uniforma de ofiter al Wehrmacht-ului. Aceste scuze le-am prezentat si public, ele fiind difuzate pe toate posturile de televiziune si in media romaneasca", se arata in scrisoare, potrivit agentiei de presa citate.

Mazare a explicat pe aceasta cale si care au fost motivele pentru care a ales o astfel de costumatie. "Aceasta aparitie a mea a avut loc in cadrul unui eveniment artistic, unde am dorit sa interpretez si sa aduc un omagiu ofiterului german Claus von Stauffenberg, care a murit executat in urma incercarii sale de a-l asasina pe dictatorul Adolf Hitler. Imediat dupa incheierea prezentarii, am si facut declaratii in acest sens".

"Am precizat atunci ca nu impartasesc ideologia nazista, ci dimpotriva, il apreciez pe cel care a incercat sa-l asasineze pe dictatorul nebun", a continuat primarul municipiului Constanta. Nici vizitele sale in Israel sau contactele cu cetatenii israelieni care si-au indreptat investitiile in Constanta nu au fost ocolite din scrisoare. Radu Mazare ii anunta, astfel, pe evrei, ca a vizitat Israelul de trei ori, a mers in fostul lagar de concentrare Dachau pentru a cunoaste cat mai bine istoria poporului evreu, potrivit Mediafax.

"Doresc sa-mi exprim inca o data regretul fata de cei care s-au simtit lezati de aparitia mea din cadrul evenimentului de moda de la Mamaia si sa subliniez faptul ca nu am impartasit si nu impartasesc ideile nationaliste, fasciste sau antisemite, singura mea intentie fiind aceea de a omagia curajul unui ofiter care, intr-un stat politienesc, a luptat impotriva dictatorului aflat la Putere", incheie Mazare.

Scandalul a izbucnit duminica seara, cand primarul Radu Mazare a aparut la Mamaia pe scena unei prezentari de moda imbracat in uniforma de ofiter german. Alaturi de edil s-a aflat si fiul sau, imbracat intr-o uniforma de ordonanta de ofiter german. La doar o zi de la eveniment, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea AntiSemitismului a transmis o sesizare Procurorului General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, in care arata ca primarul Constantei, Radu Mazare, "a incalcat Legea 107/2006, dar a si instigat un minor sa ii urmeze exemplul educandu-l pe acesta sa trateze legislatia in vigoare cu dispret".

Marti, Centrul Simon Wiesenthal i-a cerut lui Radu Mazare sa demisioneze de la conducerea Primariei din Constanta si sa isi ceara scuze. "Prin purtarea uniformei Wehrmacht-ului, va exprimati sustinerea si nostalgia pentru o armata care a comis cele mai groaznice crime de razboi si acte de genocid", a afirmat Efraim Zuroff, directorul Centrului Wiesenthal, cu sediul la Ierusalim.