Presedintele PSD, Mircea Geoana, crede ca "principala responsabilitate" pentru situatia din Justitie ii apartine sefului statului, Traian Basescu, "si regimului pe care il patroneaza".

Bila neagra din raport i se datoreaza presedintelui Basescu, a spus Geoana, care a amintit ca numirile in principalele posturi din justitie au fost facute, in ultimii cinci ani, de seful statului.

"Raportul reflecta situatia grava din justitie", a mai spus el.

Catalin Predoiu: Progresele din Justitie au eliminat perspectiva activarii clauzei de salvgardare

Guvernul si Ministerul Justitiei au reusit sa obtina progrese, eliminand perspectiva activarii clauzei de salvgardare, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, comentand raportul Comisiei Europene.

"Raportul mentioneaza ca nu sunt indeplinite conditiile pentru sanctionarea Romaniei", a afirmat el, adaugand ca "nu avem nicio rezerva in privinta profesionalismului si echidistantei evaluatorilor".

In opinia sa, din punctul de vedere al Ministerului Justitiei, adoptarea Codurilor civil si penal reprezinta cel mai notabil obiectiv atins.

Presedintele CSM: Raportul este, in ansamblu, pozitiv

Raportul Comisiei Europene pe Justitie este, in ansamblul sau, pozitiv, fiind o radiografie realista care prezinta dificultatile cu care se confrunta sistemul judiciar din Romania si pasii ce trebuie facuti pentru reformarea acestuia, a declarat presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreies.

"Concluzia generala este ca Romania a recastigat impulsul reformelor din sistem", a spus el.

In ceea ce priveste practica neunitara, raportul evidentiaza progresele din domeniu, dar, cu toate eforturile Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ale CSM si ale procurorului general, "raportul arata ca nu se poate realiza inca la nivel inalt acest deziderat, in conditiile unei legislatii incoerente", a precizat Andreies.

Raportul va fi discutat joi, intr-o sedinta extraordinara a plenului CSM.

Roberta Anastase: Raportul este un semnal de incredere pentru Guvernul Boc

Presedintele Camerei Deputatilor, democrat-liberala Roberta Anastase, considera ca aspectele critice prezente in raport sunt bazate pe fapte reale.

"Criticile pe care acest raport le contine trebuie asumate de intreaga clasa politica, in totalitate", a subliniat ea.

"Nu trebuie sa consideram ca Bruxelles-ul este un soi de bau-bau pe care trebuie sa-l pacalim de cate ori putem", a mai spus ea, adaugand ca "UE nu e dusmanul Romaniei".