Cotidianul israelian Haaretz anunta ca ministerul israelian al Sanatatii era la curent inca de acum noua ani cu neregulile existente la clinica romaneasca Sabyc. Intr-o dezbatere a Comisiei publice pentru donare de ovule infiintata de Ministerul israelian al Sanatatii in anul 2000, a fost prezentat un document legat de colaborarea dintre spitalul Assaf Harofeh si clinica detinuta de ginecologul Harry Miron (Mironescu).

Din anul 2000, ministerul israelian al sanatatii a fost informat ca unele dintre donatoarele de ovule, colaboratoare romance ale clinicii Sabyc, erau voluntare neimplicate in tratamente de fertilizare, ceea ce a ridicat suspiciuni. Responsabilii ministerului au ordonat spitalului Assaf Harofeh sa puna capat colaborarii cu clinica. Spitalul s-a conformat, insa doar pentru o scurta perioada de timp.

Ovulele recoltate de la romance erau oferite femeilor israeliene fara un consimtamant bazat pe detinerea unor informatii complete, a declarat un martor audiat de comisie in 2000. Acesta a precizat ca ministrul roman al sanatatii de atunci nu era la curent cu ce se intampla la Sabyc.

Presedintele Comisiei, profesorul Vaclav Insler, a comentat ca daca un medic israelian lucreaza in strainatate, el nu este obligat sa respecte legile din Israel. "In opinia mea, este o rusine ceea ce fac unii dintre colegii nostri. Dar oficial, aceasta comisie nu dezbate acest subiect", a adaugat el.

Yair Miron - un chirurg plastic, care nu a realizat niciodata implanturi de fertilizare - consulul israelian la Bucuresti

Consulul israelian la Bucuresti a declarat marti ca Yair Miron, una dintre cele trei persoane arestate sub suspiciunea de implicare in trafic cu ovule umane, are specialitatea de chirurg plastic si nu a realizat niciodata implanturi de fertilizare la clinica tatalui sau din Romania.

Consulul Lili Ben-Harush a declarat ca Yair Miron a mers luni la clinica Sabyc pentru a vedea ce se intampla. La sosire, a fost arestat, a spus Harush, citata de Mediafax.

Harry Miron si fiul sau, Yair, sunt proprietari inregistrati ai clinicii de fertilizare Sabyc.