Universitatea Spiru Haret va fi desfiintata, daca nu se supune legii, a afirmat duminica ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, la Realitatea Tv. "Universitatea trebuie sa respecte legea, sa organizeze legal programe de studii si sa accepte masurile pe care le-am propus privind intrarea in legalitate, pentru ca deocamdata numai 74 din cele 130 de programe propuse de ei sunt autorizate pentru emiterea de diplome. Daca nu vor sa o faca, vom initia un proiect legislativ pentru desfiintarea acestei institutii', a avertizat ministrul Educatiei.

Reprezentantii Universitatii sustin, insa, ca toate dioplomele emise sunt valabile. "Noi am respectat legea invatamantului, care nu face diferenta intre invatamant la distanta si zi. Alte hotarari de Guvern nu ne intereseaza", a afirmat Adrian Paunescu, profesor la Universitatea "Spiru Haret".

  • PSD: Nu ii retragem sprijinul politic Ecaterinei Andronescu

Surse social-democrate au declarat, vineri, pentru HotNews.ro ca mai multi lideri din teritoriu au cerut retragerea sprijinului politic ministrului Educatiei, pe motiv ca proaspatul scandal va vaduvi PSD de voturile absolventilor Spiru Haret. Cazul Andronescu va fi dezbatut luni, in Biroul Politic al partidului.

Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a afirmat, insa, ca nu se pune problema retragerii sprijinului politic pentru Ecaterina Andronescu, insa aceasta a luat decizii in cazul "Spiru Haret" fara sa se consulte cu liderii PSD, motiv pentru care trebuie sa le dea explicatii acestora.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, sambata, ca este pregatita sa dea explicatii sefilor de partid care i-au reprosat ca nu au fost consultati in cazul deciziilor ce au vizat Universitatea Spiru Haret. Ea a precizat, insa, ca isi mentine punctul de vedere in legatura cu repetarea examenului de licenta de catre studentii facultatilor neacreditate:

  • "Vom avea o discutie luni pe aceasta tema (cu liderii de partid - n.red.) si voi aduce argumentele justificabile. Domeniul educatie este foarte sensibil si este foarte probabil ca intr-o unitate sa nu se respecte calitatea si astfel sa se spuna despre sistem ca nu e performant", a spus ministrul.

Ecaterina Andronescu a adaugat ca nu considera ca ar exista vreun motiv pentru a i se retrage sustinerea de catre conducerea PSD:

  • "Oricine ar fi fost in locul meu ar fi trebuit sa actioneze in conformitate cu legea pentru ca nimeni nu este mai presus de lege. Am cerut Universitatii sa intre in limitele legalitatii. Am avansat pentru toti cei care se afla in aceasta situatie, sa fi parcurs un program de studii care nu a fost validat legal, am avansat o propunere. Aceasta propunere o vom discuta in urmatoarele zile si vom iesi public cu decizia. Propunerea a fost sa le dam un ragaz de cinci ani in care sa intre in legalitate", a explicat ministrul Educatiei.
  • Cea mai mare universitate privata din Europa

"Spiru Haret" este cea mai mare universitate privata din Europa si a doua din lume. Zeci de mii de absolventi care au urmat specializari necreditate la distanta sau fara frecventa risca, acum, sa repete examenul de licenta. Ministerul Educatiei a declansat, vineri, o serie de controale la "Spiru Haret", pentru a stabili numarul exact al acestora.