Ecaterina Andronescu nu a consultat PSD in legatura cu ordonanta de guvern pe care intentioneaza sa o promoveze, prin care o parte din absolventii Universitatii Spiru Haret ar putea fi nevoiti sa repete examenul de licenta la o alta institutie de invatamant superior, a declarat vineri, pentru NewsIn, liderul social-democrat Mircea Geoana. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro ca mai multi lideri din teritoriu au cerut retragerea sprijinului politic ministrului Educatiei pe motiv ca scandalul va vaduvi PSD de voturile absolventilor Spiru Haret. Cazul Andronescu va fi dezbatut luni, in Biroul Politic al PSD.

"Subiectul Universitatii Spiru Haret este un subiect important, dar si sensibil. Este clar ca este nevoie de a asigura ca regimul acordarii diplomelor sa fie transparent si sa reflecte atât calitatea, cat si cantitatea activitatii de educatie, dar in acelasi timp e clar ca abordarea subiectului nu trebuie sa aiba o dimensiune retroactiva, in conditiile in care este vorba despre mii de absolventi, unii dintre ei aflandu-se deja de cativa ani in campul muncii, fie in sistemul de stat, fie in cel privat", a afirmat Mircea Geoana, insistand asupra faptului ca masurile luate de Ministerul Educatiei trebuie sa tina cont si de consecinte.

"Este destul de clar ca ministerul nu a fost pregatit sa raspunda tuturor consecintelor. Cred ca Ecaterina Andronescu ar fi trebuit, inainte sa ia acele decizii, sa aiba o evaluare completa asupra acestui subiect. Ministerul Educatiei trebuie sa se gândeasca nu doar la diplome si profesori, ci si la studenti si absolventi. Raspunsul de pana acum al ministrului fata de cei care au ales aceasta forma de invatamant este insuficient, iar noi trebuie sa asiguram un raspuns corect", a mai precizat Mircea Geoana.

PSD se teme ca pierde voturile absolventilor de la Spiru Haret

"Scandalul de la Spiru Haret si masurile luate de ministrul Educatiei afecteaza imaginea PSD si voturile pentru prezidentiale" sustin mai multi lideri PSD. Conform surselor HotNews.ro, social democratii s-au plans presedintelui PSD, Mircea Geoana, ca ministrul Ecaterina Andronescu afecteaza imaginea partidului care poate pierde voturi pe fondul scandalului de la Spiru Haret.

Aceleasi surse sustin ca liderii locali vor retragerea sprijinului politic a ministrului PSD dar sunt putine sanse pentru o astfel de decizie. "Probabil Ecaterina Andronescu va primi o mustrare verbala din partea conducerii partidului, in nici un caz nu i se va cere demisia", au declarat sursele HotNews.ro. Cazul Andronescu si masurile care se impun vor fi discutate luni in Biroul Politic al partidului.

  • Universitatea Spiru Haret refuza sa anuleze diplomele nerecunoscute, Andronescu ameninta ca se va adresa instantei

Ministrul Educatiei a declarat, joi, ca absolventii programelor de studii neautorizate din cadrul Universitatii Spiru Haret vor putea sa isi valideze diplomele intr-o perioada de 5 ani, daca promoveaza un examen de validare sustinut la o alta institutie de invatamant superior, costurile acestui examen urmand sa fie suportate de Universitatea Spiru Haret din taxele incasate de la studentii in cauza.

Vineri, reprezentantii Universitatii Spiru Haret au replicat, sustinand ca Ministerul Educatiei nu este autorizat sa anuleze diplomele emise de universitate. Ulterior, Ecaterina Andronescu a anuntat ca Ministerul se va adresa instantei, daca Universitatea nu accepta sa anuleze diplomele.

  • Controale la "Spiru Haret", incepand de vineri

Tot vineri, o comisie a Ministerului Educatiei a inceput o serie de controale la Universitatea Spiru Haret. Reprezentantii ministerului incearca sa stabileasca, in acest fel, numarul exact al diplomelor nerecunoscute eliberate de Universitatea Spiru Haret.