Exchange cu bodyguard. Cum sa iei teapa la schimb valutar, pazit de lege

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Vineri, 17 iulie 2009, 10:03 Actualitate | Esenţial


Exchange cu bodyguard
Foto: HotNews.ro
Abia aterizat in tara si lacom de multdoritul concediu, totul pare roz, te inmoaie caldura verii de acasa. O ciorba de burta si o bere, iti sopteste stomacul. Dai fuga la primul oficiu de schimb valutar din preajma, sa schimbi ceva euro. Referinta euro/ron e beton, peste 4,21. Cu 8 banuti mai mult ca la banca. Dupa ce-ti numeri ronii primiti la schimb, iti trece cheful de bere, caci tocmai realizezi ca ai luat prima teapa de concediu in Romania.

Cum vine treaba la Arad, la Exchange-ul de la nr. 24, de pe bulevardul central rebotezat  Revolutiei, dupa cotitura istorica din 89: pe panoul stradal e afisat cursul de referinta valabil pentru vanzare si cumparare de valute, al BNR. Sub neutrala inscriptie EXCHANGE sunt afisate alte cursuri, cel de cumparare pe „la genunchi”, mult sub nivelul privirii orizontale a clientului.

Intrebi angajata oficiului de schimb daca cursul de schimb corespunde si comisionul e 0%, ti se raspunde afirmativ. Dai banii si actul de identitate, ti se returneaza ultimul insotit de un formular de accept, varat pe jumatate in cutia rulanta de sub geamul chichinetei unde are loc tranzactia. Foarte interesant: cutia nu ruleaza complet, ci prinde jumatate din formular dupa geam, parvenindu-ti doar jumatatea cu semnatura.

Incerci sa o tragi afara, nu se misca decat cu greutate, risti sa o rupi. Iti activezi buna credinta, caci doar esti intr-o tara civilizata, europeana, si esti obisnuit sa te increzi in informatia confirmata de functionarul unei institutii acreditate bancar. Fals! La Exchange-ul de pe Revolutiei din Arad se aplica zicala „daca semnezi, sa nu te miri”. Ai semnat formularul intepenit pe jumatate in cutie, necitindu-i tot continutul, ti-ai semnat propria delapidare.

La 200 de euro schimbati la un curs EXCHANGE de 3,47, casa de schimb marcheaza 35 de euro in plus. Clientul, tot atatia in minus. Poti sa rogi frumos sau batand cu pumnul in tejghea anularea buletinului de schimb si restituirea banilor platiti, tot aia e. Functionara e neclintita. Acceptul de schimb valutar e irevocabil desi, in orice tara civilizata o tranzactie bancara sau comerciala prevede un termen legal, indeobste 2 saptamani, de revenire asupra ei.

Vrei sa vorbesti cu seful. „Unde sa vorbiti cu el, in Bulgaria?” vine replica. Ti se mai arata cu degetul, spre documentare, o droaie de hartiute prinse pe peretele unui spatiu de 1 metru patrat, in care abia stai in picioare lejer, daramite sa mai faci lecturi scrise cu minuscule. Ti se mai spune pe un ton ratoit ca daca nu-ti convine, sa suni la Protectia Consumatorului sau sa faci reclamatie la Politie.

Bodyguarzii vegheaza

Incep sa am vaga banuiala ca in comportamentul profesional al angajatei firmei S.C. Comtours Exchange S.R.L. cu capital social 200 de roni si sediul in Timisoara B-dul Take Ionescu exista lacune. Sa fie insa doar lipsuri la nivel de angajata? Prin cap imi trec alte cuvinte, mai dure: „japca”, bataie de joc”, inselaciune organizata”. Nu le dau glas, caci oricum n-am timp. Vociferarile de la tejghea au atras in discutie cei doi agenti de paza (la banci e indeobste unul singur!) si o multime de curiosi de scandal.

Scandal in sine n-are loc, caci bodyguarzii vegheaza. Insa, se pornesc discutii cu lumea: doua doamne au patit-o si ele, cu sume mai mici. In Arad, presa a scris si de „mari pagubiti”: Maura Ianos a sesizat Politia si Oficiul Judeţean al Protectiei Consumatorilor la sfarsitul lunii aprilie. „Femeia a apelat la serviciile unei case de schimb valutar din centrul orasului ca sa schimbe 7.350 de euro in lei. A purtat discutii cu vanzatoarea, au convenit de comun acord ce suma trebuie sa primeasca, dupa care i s-a dat cu 6.000 lei mai puţin decat era stabilit“ scrie adevarul.ro din 28 aprilie 2009. Aceeasi publicatie afirma ca „Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului sustin ca numarul persoanelor inselate la casele de schimb valutar este in continua crestere“.

Alta persoana inselata, la sfarsitul anului trecut, „a primit cu aproape 3.000 de lei mai putin decat se astepta, de la o casa de schimb valutar. Clienta a lesinat, iar trecatorii curiosi au facut scandal la usa casei de schimb valutar. Aradeanca avea 3.000 de euro, pe care spera sa primeasca in schimb aproape 12.000 de lei. Cand s-a vazut in mana cu doar 9.000 de lei, femeia a lesinat. Casiera s-a scuzat, explicand că a facut schimbul la cotatia valabila pentru cecurile de calatorie“ scrie Gazeta de Sud din 15 octombrie 2008.

Reclamatiile depuse la Oficiul Pentru Protectia Consumatorului (OPC) sunt cu miile. Cate dintre ele au fost solutionate in favoarea clientului, e greu de spus. Caracatita schimbului valutar gen „alba-neagra“, din Romania, pare a avea sute de capete, care cresc pe masura ce unele se taie. Afacerea are iz de inselatorie organizata. Cu complicitate institutionala?

Televiziunea romana anunta saptamana asta, sub un titlu „victorios“, ca „ Nu vom mai vedea de acum inainte oameni care plang in hohote in fata caselor de schimb valutar sau pe care ii ia salvarea de acolo pentru ca i-au lasat puterile“ PRO TV citeaza promisiunea celor de la Protectia Consumatorului, care au lucrat la noi reguli ce intra in vigoare marti. Inspectorii vor sa vada comisionul inclus in curs si panouri exterioare de o singura culoare in toata tara cu litere sau cifre suficient de mari“.

Se pare ca a inceput frectia de vara la piciorul de lemn, cu „operatii estetice“, in locul unor masuri legislative radicale. „In cursul lunii aprilie 2009, comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat 426 de operatori economici, care efectuau operatiuni de schimb valutar, constatandu-se abateri privind informarea corecta, completa si precisa a consumatorilor la 378 dintre acestia.  Astfel, au fost aplicate 171 avertismente, iar incalcarile grave ale legislatiei au fost sanctionate cu 207 amenzi contraventionale, in valoare de 734.600 lei. La 76 dintre operatorii economici controlati s-a dispus masura opririi temporare a prestarii serviciului pana la remedierea deficientelor“, comunica ANPC in 26 mai.


Practici paguboase

Ei si? La masuri noi, tot noi, cu tertipuri si mai noi. Gazeta de Cluj demasca inca din 2006, practicile paguboase pentru client ale doua retele de schimb: SC Saralex SRL, cu sediul in Bucuresti si SC Exchange Group SRL, cu sediul in Timisoara. „Filipov Todor Filov, administratorul SC Exchange Group SRL, cu sediul in Timisoara, pe strada Paul Chinezu nr. 7, apt. 1, a fost contactat de catre reporterii Gazetei de Oradea” la momentul anchetei de presa citate. Si Observatorul aradean (Felicia R. Gheorghe) scria in 2005, despre firma numita: „Cu mare greutate am aflat ca patronul este un bulgar, Filipov, care a dat si da in continuare tepe de acest gen celor care schimba valuta in firmele sale. (Ultima reclamatie vizeaza o suma imensa in euro, schimbata fara ca persoana sa stie de comision!)“. Sa fie acelasi patron din Bulgaria, pe care nu l-a putut chema la telefon angajata casei de schimb Comtours Exchange srl, cu patania din 7 iulie a.c.?

Despre Saralex, Buna Ziua Ardeal scria, preluat de Hotnews ca „Alexandru Podgoreanu, patronul unui lant de case de schimb valutar, a incercat de mai multe ori sa faca presiuni asupra OJPC Cluj. De la “ungerea buzunarelor” si pana la intimidarea cu avocati si cu numele de familie pe care il poarta, patronul Saralex Grup a incercat toate variantele de persuasiune pentru a-si pastra in activitate firma atat de profitabila”.

In 10 ianuarie 2009, forumista „blue“ scrie pe net: „Acum un an un prieten imi povestea cum a fost inselat de Saralex, casa de schimb valutar. Azi, 10 ianuarie 2009 am fost eu inselata cu 400 lei de aceeasi firma, la alta casa de schimb valutar. Daca intr-un an de zile nu s-a intamplat nimic cu aceasta firma si inca exista tipul acesta de tepe “legale” inseamna ca toate impozitele pe care le platesc statului sunt doar pentru a putea beneficia de aroganta celor care fac legi. Somn usor, Saralex va vegheaza somnul!“

Matricea inselatoriei bazate pe neatentia si buna credinta a clientului a inspirat, de cativa ani incoace, o serie de case de schimb valutar, peste tot in tara. Desi orasele de frontiera sunt mai afectate, fenomenul are raspandire nationala. Autoritatile locale, politia si Protectia Consumatorului au mainile legate, in fata evidentei: in primul rand, toate aceste firme au autorizatii de efectuare de tranzactii cu bani, in speta de convertire a valutelor, emise de Banca Nationala a Romaniei. In Germania, aceste autorizatii se emit exclusiv institutiilor bancare. In al doilea rand, se pare ca legea care reglementeaza schimbul valutar, cu toate operatiile sale estetice, are lacune.


Un fenomen la nivel national

Despre acestea, am stat de vorba saptamana trecuta cu consilierul presedintelui Consiliului Judetean Arad, Teofil Gradinaru. „Lucrurile sunt clare: fenomenul exista la nivel national. La Arad el e mai pregnant,deoarece Aradul e un oras de frontiera, cu un aflux mai mare de cetateni straini. Fiecare cetatean strain care intra printr-una dintre cele 3-4 porti de intrare dinspre Uniunea Europeana, incearca sa aiba si moneda tarii respective. Din moment ce chiriile sunt mari si casele de schimb exista, inseamna ca ele au, din punct de vedere economic, un beneficiu. Din pacate, acest beneficiu este pe seama cetateanului simplu, care dincolo de diferenta de pret intre cumpararea si vanzarea de valuta, este inselat de anumite afisaje cu acoperire legala, dar care produc gauri in buzunarul sau. Am putea sa-i spunem chiar inselatorie legalizata, din moment ce exista permisivitatea legii ca omul de rand, cand vine sa schimbe valuta, sa plece cu mult mai putini bani decat crede ca merita sa primeasca in functie de cursul valutar dat de BNR, respectiv de piata. Exista o obisnuinta a celor care practica cursuri de schimb diferentiate, de a-si angaja firme de paza, tocmai pentru a preintampina scandalurile ulterioare. Practic, prin angajarea preventiva a unei firme de paza, firmele stiu ca se afla la limita legalitatii“.

„Suferim la nivel de lege, in ce priveste schimbul valutar“ continua consilierul CJ Arad. „Singura modificare prin care s-a incercat sa se aduca o solutionare a acestor inselatorii a fost ca beneficiarul sa primeasca un formular prin care el este de acord sa faca schimbul valutar in conditiile oferite de firma. Din pacate, unii cetateni nu citesc cu atentie acel formular cu specificatia ratei de schimb mult mai mici. Aceasta e scrisa marunt, intr-un mod care e trecut cu vederea. Aceste inselatorii cu iz legal se petrec pentru ca angajatii caselor de schimb valutar, obligate sa emita acest formular, o fac in asemenea mod incat profita de naivitatea, lipsa de vigilenta si, uneori, graba celui care schimba valuta.

Solutia ar fi ca aceste tertipuri sa fie interzise prin lege si cred ca alesii nostri sa aiba un proiect de lege prin care sa se interzica acesta inselatorie. Protectia Consumatorului clacheaza in fata legii. Lipseste reactia legiuitorului. Presiunea oamenilor inselati exista, insa nu e constanta. Majoritatea lor clameaza doar doua-trei zile, apoi se impaca cu ideea. Daca ar fi un efort sustinut asupra parlamentarilor, cred ca acest lucru ar putea fi schimbat..

Au fost cazuri mediatizate la nivelul televiziunii centrale care s-au lasat cu scandaluri, vatamari corporale, proese. Din pacate, legea permite, in absenta unor specificatii exacte, sa se petreaca astfel de inselatorii: afisajul unui curs valutar care se refera la cecuri de calatorie, si care nu se aplica atunci cand cetateanul schimba bani lichizi, si cea de-a doua, practicata la sume, unde apare un curs valutar uniform valabil si pentru cecuri de calatorie si pentru bani lichizi, doar cu litere mici se specifica: acest curs valutar se aplica la sume de schimb ce depasesc,de regula, 20.000 de euro. Din pacate, aceste inselatorii dau masura modului inventiv prin care romanul reuseste sa supravietuiasca“ conchide Gradinaru.  

Ieri s-a facut public „Ordinul ANPC nr. 448/01.07.2009 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar“ si care prevede in anexa „modelul panoului unic“ de afisaj al cursurilor de schimb. Mi-e greu sa cred ca aceasta initiativa, in sine laudabila, va pune capat inventivitatii unor snapani.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26574 vizualizari

 • +10 (14 voturi)    
  nu e de mirare (Vineri, 17 iulie 2009, 10:16)

  sile [anonim]

  Romania e tara tuturor posibilitatilor...golanesti !!!
  • +5 (25 voturi)    
   banii se schimba la banca (Vineri, 17 iulie 2009, 11:06)

   mdea [anonim] i-a raspuns lui sile

   daca te-ai lacomit pt citiva centi in plus, felicitari. prostia si lacomia se platesc.

   iar daca tot vii dintr-o tara europeana, ar trebui sa ai un card si sa scoti banii de la bancomat, nu sa vii cu cash-ul la ciorap ca nea gheorghe de pe combina agricola.

   romanii au ramas in evul mediu: le e frica de banci, tin banii la saltea, umbla numai dupa chilipiruri (dupa zeci, daca nu sute de tepe inca nu s-au invatat) si dupa aia se pling ca le-a fost spart apartamentul si si-au pierdut toti banii strinsi timp de-o viata si/sau au luat o teapa de l-ar fi facut invidios si pe vlad tepes.
   • -2 (14 voturi)    
    re (Vineri, 17 iulie 2009, 11:33)

    adix [anonim] i-a raspuns lui mdea

    bine ca unii destepti cotizeaza la "banci".
    poate n-ai auzit ca bancile cumpara de la case de schimb euro si apoi le vand cu 300 de rol in plus desteptilor mai sus mentionati.

    Cat despre Romania, este tara pe care o meritam, cu institutiile bancare cu tot.

    Numai bine
    • +6 (12 voturi)    
     in general este mai bine prin banci (Vineri, 17 iulie 2009, 13:40)

     AdrianS [utilizator] i-a raspuns lui adix

     Daca iei aleator 5 banci si 5 case de schimb cursurile de la banci vor fi mai bune. Asta cu bancile care cumpara de la casele de schimb e o legenda urbana.

     La banca e mult mai sigur, iar sansa de a te pricopsi cu falsuri este mult mai mica.

     Iar daca poti folosi ebanking, cursul e si mai bun la anumite banci (care practica un curs la ghiseu si altul pe ebanking).

     In tarile civilizate casele de schimb valutar sunt o raritate extrema, bancile fac aceasta treaba.
     • +1 (1 vot)    
      banci (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 11:49)

      qaziop [anonim] i-a raspuns lui AdrianS

      atentie si la banci. era sa o patesc la BRD, tanti de la ghiseu mi-a dat cu 50 de euro mai putin. a zis ca "a uitat".
     • +2 (2 voturi)    
      Da de unde ai scs-o ca nu sunt exchange-uri? (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 13:01)

      Marius [anonim] i-a raspuns lui AdrianS

      Eu stau in Londra si peste tot sunt numai exchange-uri private ca in Romania. La banci am impresia ca nici nu sunt exchange-uri, nu se complica astia cu maruntisuri de afaceri, asa cum nu sunt nici Western Union in banci (ma refer la bancile din UK).
      De unde ai scos-o ca in tarile civilizate nu sunt exchange-uri?
    • +5 (13 voturi)    
     Nu e chiar asa (Vineri, 17 iulie 2009, 14:51)

     Catalin [anonim] i-a raspuns lui adix

     Lacomia costa. Are un pret egal cu prostia.

     Scrie in articol - la banca diferenta era de 8 (opt) bani (0.08 lei noi adica). Adica acea banca lacoma castiga 16 lei noi!

     Dar nu, clientul s-a dus la exchange, cum sa castige banca osutasaizecimii lei! Las ca e mai bine sa dea exchange-ului 35 euro! Adica inca o zi in Bulgaria pentru patron.

     Repet - lacomia costa!
     • 0 (8 voturi)    
      bani de-o friptura (Vineri, 17 iulie 2009, 19:48)

      dani [anonim] i-a raspuns lui Catalin

      In Romania, 16 lei noi e mancarea pe o zi a unui pensionar, sau o friptura la un restaurant. Cineva care nu locuieste in Romania n-are de unde sa stie toate tertipurile "ca sa se descurce" fara pagube. Iar in Germania exista proverbul "cine nu pretuieste pfennigul, nu e demn de marca"...se poate aplica la orice fel de bani. Numai cei ce nu muncesc pe masura banilor castigati arunca cu ei in stanga si in dreapta.
      • 0 (0 voturi)    
       16 lei (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 14:12)

       dan63 [utilizator] i-a raspuns lui dani

       doua zile de mancare in spital
   • 0 (14 voturi)    
    ??! (Vineri, 17 iulie 2009, 11:35)

    Cosmin [anonim] i-a raspuns lui mdea

    S-a gasit iar un destept sa vorbeasca. Nu vad unde e prostia sau lacomia in a schimba valuta la o casa de schimb, versus schimbul la o banca.
    • +1 (3 voturi)    
     aici (Vineri, 17 iulie 2009, 22:54)

     arici [anonim] i-a raspuns lui Cosmin

     aici e prostia, in faptul ca te duci la o casa de schimb valutar. ce pana mea e aia? daca totusi exista te sfatuiesc sa le eviti. meri la banca. si da, sa castige banca 16 lei ca de aia e banca(personal le-as da foc). am umblat in toata europa si nu tin minte sa fi vazut vreo casa de schimb valutar, poate sunt da' io nu le-am vazut. punct. si am intrat intro singura banca de nevoie pt 40 euro. ca altfel aveam cardu cu mine si am plecat din romania nu am venit in ea. daca ti la banu muncit gandeste cu capu si nu umbla dupa chilipiruri. Exemplu: inceaca sa schimbi valuta in centrul Clujului, "zona de bisnitari" asa io ramas numele de pe vremuri, in fata la Diesel, iti garantez ca nu iei teapa, a fost unu amu cativa ani care a incercat sa tepuiasca, nu o trebuit politie, nu mai e...Le-as face acoperis si as face bursa....:) Oricum, lasati casele de schimb, daca nu mai au clienti nu mai trag tepe si nu ii mai vedem la tembelizor
     • +1 (1 vot)    
      si daca... (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 9:37)

      danaros [utilizator] i-a raspuns lui arici

      si daca e sambata sau dumunica, la ce banca te duci? Cel mai bine e sa te informezi (si sa fii informat), sa intrebi de 10 ori, iar daca ai cea mai mica suspiciune, sa renunti!
      • -1 (1 vot)    
       exista banci in supermarketuri,deschise in weekend (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 12:08)

       meteorasky [utilizator] i-a raspuns lui danaros

       Te duci la bancile din supermarketuri.
       Exchange-urile sunt excrocherii romanesti. E ca si cum ai alege sa-ti schimbi valuta in aeroport, pacaleala e la fel.
       • 0 (0 voturi)    
        supermarketuri (Luni, 20 iulie 2009, 9:34)

        vaxile [anonim] i-a raspuns lui meteorasky

        In supermarketuri sunt case de schimb, nu banci... iar escrocheriile de la exchange nu sunt 100% romanesti, le poti gasi la fel de reusite si in Praga (probabil concepute de acelasi bulgar, roman sau ce o fi el cu mama lui cu tot).
        Nu mai tot face pe desteptu, ca nu esti singurul care a iesit din tara (daca intr-adevar ai iesit).
     • 0 (0 voturi)    
      prostii... (Luni, 20 iulie 2009, 9:32)

      vaxile [anonim] i-a raspuns lui arici

      Cam peste tot in strainatate (in tarile "civilizate") exista case de schimb valutar. De ce naiba ar fi "lacomi" sau "prosti" cei care schimba acolo? E o problema de comoditate. De ce sa plateasca cu cardul cand poate ii trebuie doar ceva maruntis pentru ca sa-si lase bagajul la bagaje de mana sau ca sa bea o cafea ori sa-si ia un bilet de tramvai? Unde vezi "banci" la tot pasul (si deschise dupa ora 17) ca sa poti sa schimbi la banca? De ce e rau ca omul sa umble dupa chilipiruri? De ce incerci sa-l faci vinovat pe cel tepuit cand de fapt SINGURUL vinovat e tepuitorul? Ai umblat prin Europa pe dracu'!
     • 0 (0 voturi)    
      bine ghitza (Luni, 20 iulie 2009, 14:17)

      metan [anonim] i-a raspuns lui arici

      Te-ai gasit tu sa umbli prin toata europa si n-ai vazut nicio casa de schimb valutar?
      Pai trebuia, mai nene, sa te uti dupa "Exchange", care sunt peste tot, si te luminai si tu
   • -1 (11 voturi)    
    Maximizare de profit (Vineri, 17 iulie 2009, 13:40)

    Titirca1 [utilizator] i-a raspuns lui mdea

    ipoteza 1. Scoti banii din banca UE (gratis) =>schimbi in Ro la o casa de schimb valutar onesta = Castig.
    2. Vii cu cardul in afara zonei euro => vrei sa scoti RON => te rup bancile la ATM unde au alt curs de conversie + comisionul fix per tranzactie + comisioniul pe suma scoasa => NU, MULTUMESC.
    Cand va fi Romania in zona euro....se schimba treaba. Pana atunci...traiasca casele de schimb. (Macar de-ar avea bancile un curs de schimb care sa semene mai putin a jaf la ATM-uri).
    • 0 (2 voturi)    
     incerca (Vineri, 17 iulie 2009, 22:57)

     arici [anonim] i-a raspuns lui Titirca1

     domnia ta ia incearca matale sa PLATESTI cu cardu...garantez ca e comision zero. da' ca orice destept care se respecta scoti banu din bancomat sa platesti la cora. brava. si pt cultura ta generala, nu banca de la al carui ATM scoti banii te taxeaza ci banca ta draguta. ia mai intereseazate. da' tot raman de-a nostru, scoatem de pa card salaru ca alceva ce drak sa facem cu cardu'....
     • 0 (0 voturi)    
      unde platesti, bey? (Luni, 20 iulie 2009, 9:36)

      vaxile [anonim] i-a raspuns lui arici

      Unde platesti tu cu cardul o cafea in gara, sau la bagaje de mana sau ca sa-ti cumperi un bilet de tramvai ori sa iei un taxi?
   • +1 (3 voturi)    
    Cam dobitoc raspunsul tau (Vineri, 17 iulie 2009, 15:41)

    sanlav [anonim] i-a raspuns lui mdea

    Capat o placere sa taxez raspunsurile stupide doar pt ca se inmultesc prea mult.
    Tradu-mi in termenii tai: termini un contract la o companie la care lucrezi de mai multi ani. T-i se ofera un bonus si un seniority cash (bani gheata), o practica obisnuita a companiilor vestice care spera sa te intorci inapoi. Cind ajungi acasa poate vrei o ciorba de burta si, obisnuit cu corectitudinea.... constati ca te-au tepuit romaneste...
    In aceste aceste conditii, imi explici si mie comentariul tau ? ...presupun ca eu sunt mai greu de cap...
    • -1 (3 voturi)    
     Numerar?????? (Vineri, 17 iulie 2009, 18:01)

     Ciprian [anonim] i-a raspuns lui sanlav

     In ce tara corecta primesti tu salariu sau alte drepturi similare in numerar??? Poate daca lucrezi ca frizer sau chelner si esti platit la negru din casa de marcat :)

     In orice tara vestica se foloseste cardul. Eu retrag numerar doar ca sa pot sa imi cumpar cornul de dimineata de la cel care trece prin birouri si care nu are POS.
   • +3 (3 voturi)    
    nu e lacomie (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 1:24)

    Alecu [anonim] i-a raspuns lui mdea

    Sa presupunem ca la bancomat e acelasi curs ca la o casa de schimb, insa trebuie sa platesc comision si la banca care detine bancomatul si la banca mea unde am contul, si cred ca e cam mult, iar sa platesc cu cardul prin Romania, scuze dar cred ca e periculos, mai ales restaurante, etc. Deci nu e vorba de citiva centi, cind numai banca mea imi i-a 3% + bancomatul (nu am idee cit, 2-3%?) Deci 5-6%
   • 0 (0 voturi)    
    nu,d-le.... (Marţi, 21 iulie 2009, 22:04)

    muky [utilizator] i-a raspuns lui mdea

    ....in orice tara civilizata ,cand semnezi ceva ,intai ti se da sa citesti,nu semnezi ca primarul;dar in momentul in care nu ti se da voie sa citesti actul prin care-ti dai acordul sa faci schimbul valutar si nu cunosti ce suma-n lei vei primi,renunti la tranzactie si iti ceri valuta inapoi;iar daca nu vor sa ti-o mai dea, atunci poti chema politia si opc-ul. eu asa as proceda,ba chiar i-as cere anticipat formularul de schimb ca sa-l citesc(daca vrea sa-mi dea)daca nu, nu schimb nici un cent la ei,si avertizez pe toata lumea pe care o cunosc,sa nu mearga la ei,ca vor lua "teapa". cu bine
  • +3 (3 voturi)    
   mai calatoreste (Vineri, 17 iulie 2009, 13:46)

   releu [anonim] i-a raspuns lui sile

   vino prin Praga, dar casca ochii si mai si
  • +2 (2 voturi)    
   Documentul de ACORD DE PRINCIPUI, unde e??!! (Vineri, 17 iulie 2009, 16:07)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui sile

   in proiectul legislativ se prevedea un document care sa fie eliberat inainte de a da banul din mana, adica la lansarea solicitarii de a schimba bani, lucratorul de la casa de schimb sa-ti elibereze un document in care casa de schimb iti se face calculul cati bani iti va da in urma solicitarii tale. documentul sa fie unul cu caracter oficial, reglementat legal,care sa poata fi opozabil in solutionarea oricarui litigiu cu casa de schimb. astfel,isi asuma si acesti „smecheri” o raspundere si poti sa-i reclami si la bnr,care este institutia care ii autorizeaza si-i supravegheaza! idiotii astia porniti pe afaceri din excrocare nu se tem sa spaguiasca protectia consumatorui, sau politia,care stie intotdeauna care-i problema si ce trebuie facut, dar nu face nimic impotriva acestor excroci niciodata ghici, de ce?!
   astia trebuie reclamati la directia de supraveghere a bancii nationale, care ii autorizeaza si ii monitorizeaza, iar aceste mizerii ar trebui sa se reflecte si in evidenta contabila sub forme care dau de gandit fiscului si politiei antifrauda, dar si bnr-ului.
 • +2 (12 voturi)    
  LOL (Vineri, 17 iulie 2009, 10:20)

  Cristi [anonim]

  Cand te duci sa schimbi bani la un exchange nu intrebi daca au sau nu comision, daca au aer conditionat inauntru, toaleta sau alte lucruri total inutile. Intrebarea care trebuie pusa este asta: Cat x imi dati pentru y valuta?, simplu si la obiect.
  Inteligentii lui peste prajit, mare stire mare...
  • +8 (12 voturi)    
   desteptule (Vineri, 17 iulie 2009, 11:05)

   sep [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   citeste: „Femeia a apelat la serviciile unei case de schimb valutar din centrul orasului ca sa schimbe 7.350 de euro in lei. A purtat discutii cu vanzatoarea, au convenit de comun acord ce suma trebuie sa primeasca, dupa care i s-a dat cu 6.000 lei mai puţin decat era stabilit“ scrie adevarul.ro din 28 aprilie 2009
   • 0 (4 voturi)    
    E proasta. (Vineri, 17 iulie 2009, 16:29)

    bgd [anonim] i-a raspuns lui sep

    Da tu nu numeri banii cand ii primesti si dupa aia semnezi? La noi in tara prostia se plateste. Prin alte parti poate scapi...dar la noi...asta e situatia.
  • +3 (5 voturi)    
   Dar destept mai esti tu mah... (Vineri, 17 iulie 2009, 12:34)

   MariusCojo [utilizator] i-a raspuns lui Cristi

   Am fost si eu la nemernicii astia si am intrebat frumos... cat e cursu ... si face cel afisat afara , sau pe o prostie de hartie si iti baga in fatza un curs k in povesti, care e pt cecuri da nu vezi.... dar norocul meu o fost k o fost alta in fatza mea si dup ce o numarat banii s-o intors si o facea scandal pe acolo... dar? degeaba , si in Arad is destule astfel de case.... Si RTT vino in Arad k la prima vedere knd mergi la o asemenea casa si nu sti cum sta treaba crede-ma k nu-ti dai seama si iei si tu tzeapa. Fiindca sus pe stanga e cursu pt cecuri si in dreapta ii cel de vanzare asimilandu-le ai tendinta sa crezi k in stanga e cel de cumparare normal si in dreapta cel de vanzare, dar jos sub cel de vanzare und omu nu prea mai citeste ii cursul normal, jos omu nu prea mai citeste fiindca o vazut odata cumparare si vanzare sus , iar la alte case de sch in general is alte bacnote (yen, forint dolar canadian si etc ) si at nu se mai uita k il intereseaza doar EURO care l-o vz deja sus. Nu va credeti mari eroi k si voi ati fi luat tzeapa sau ati fi fost pe cale sa luati .
 • +6 (14 voturi)    
  Mmm (Vineri, 17 iulie 2009, 10:24)

  RTT [anonim]

  Totusi vad ca e destul de clar scris cursul afisat la cumparare. Nu e scris mai mic, nu e ascuns. Nu cumva ati fost putin fraier, dl. Rockhoff?
  • +8 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2009, 11:39)

   [anonim] i-a raspuns lui RTT

  • +3 (3 voturi)    
   Se plateste (Vineri, 17 iulie 2009, 15:57)

   enterco [anonim] i-a raspuns lui RTT

   ... si boieria, si prostia. Cand te duci sa vinzi €, te uiti la ce pret au afisat pentru CUMPARARE. Sanatate!
 • +8 (10 voturi)    
  Sumele mari... (Vineri, 17 iulie 2009, 10:24)

  alex [anonim]

  ...nu se schimba la casa de schimb valutar. Asta ar trebui sa se stie. La casa te duci cu sume mici pentru care nu are rost sa te duci la banca, dar cu sume de mii de euro n-ai ce sa cauti la casa. Plus ca la banca, mai ales in perioada asta, daca ai sume mari poti negocia cursul. Si chiar daca asta nu este posibil, banca nu isi permite sa te tepuiasca. In final, chiar daca la casa rata e mai mare, rata-teapa rezulta rata de la banca. Poate chiar mai putin.
 • +4 (4 voturi)    
  la fel (Vineri, 17 iulie 2009, 10:26)

  touretul [anonim]

  s-a intamplat si in Tirgu Mures. o prietena a pierdut astfel 60 de milioane pentru ca operatoarea i-a spus ca nu se percepe comision, desi pe afis scria ca da. fata a crezut ca merge la mica intelegere pentru ca schimba o suma mare de bani, dar n-a fost asa. nu cred ca si-a mai recuperat banii, pentru ca pe panoul cu valoarea cursului scria clar si cea a comisionului.
 • +3 (7 voturi)    
  Cel mai documentat articol de ceva vreme (Vineri, 17 iulie 2009, 10:33)

  bravotie [anonim]

  pe hotnews. Acesta e jurnalismul de calitate...nu brasoave. factual, cu ancheta, pe teme de interes vadit, nu neaparat politica jegoasa damboviteana.
 • +6 (8 voturi)    
  Foloseste BANCA daca nu vrei tzeapa (Vineri, 17 iulie 2009, 10:35)

  Florin [anonim]

  Sunt curios, cine e suficient de cretin incat sa schimbe la un bisnitar autorizat 7.350 Euro, ca unul din exemplele mentionate? Ce s-a intamplat se numeste taxa de fraier aerian...si nu numai in Romania se intampla, ci in practic orice loc cu un minim de vizitatori. Data viitoare uita-te cu atentie cand dai banii din mana!
 • +7 (11 voturi)    
  Nu stiu ce sa zic (Vineri, 17 iulie 2009, 10:36)

  Pantera Roz [utilizator]

  Am schimbat euro in lei de vreo 3 ori in Mangalia in 10 zile.Ce era afisat afara era identic cu ce era afisat si inauntru,pe hartie si pe un monitor.Schimbai banii,doamna de la ghiseu calcula suma in lei,care aparea iar pe monitor,puteai sa verifici si totul a fost transparent si corect.Iar cursul de schimb era aproape identic cu al BCR.E clar,nu putem generaliza,unii sunt seriosi,unii lepre.Trebuie sa deschidem bine ochii,in concluzie.
 • +7 (9 voturi)    
  Daca nu citesti platesti (Vineri, 17 iulie 2009, 10:39)

  Droid04 [anonim]

  Atata timp cat erau afisate undeva cursurile de cumparare si tu puteai sa le citesti, atunci este numai vina ta ca nu ai avut rabdare. Nu veni aici sa te plangi pentru ca esti tu neatent!
  Eu personal nu schimb niciodata la o casa de schimb valutar, numai la banca.
  Daca esti smecher si vrei un curs cu peste 8 bani peste BNR, macar fii un smecher destept.
  Sa fii sanatos!
 • +5 (11 voturi)    
  Lacomia, specific romanului (Vineri, 17 iulie 2009, 10:39)

  keloo21 [anonim]

  Daca te lacomesti la 8 bani si schimbi la case de schimb valutar normal ca iei teapa si asa merita toti cretinii care schimba la case de schimb valutar. Eu unul prefer sa schimb la banca decat sa ma duc la dughenele alea de schimb valutar si sa primesc mai putin decat sa iau teapa zeci de de euro. Daca am schimba toti la banci, institutii autorizate sa desfasoare astfel de activitati, ar falimenta baietii astia smenari. Problema e ca nu sunt ei prostii, prostii sunt cei care schimba si dupa aceea fac gura mare ca au luat teapa.
  • +2 (6 voturi)    
   100% corect. lacomia si prostia se platesc (Vineri, 17 iulie 2009, 11:13)

   lolz [anonim] i-a raspuns lui keloo21

   daca te calicesti sau crezi ca merge la mica intelegere, ti-o meriti.

   pe de alta parte cind auzi ce atitudine au casierele de la casele valutare, parca iti zici ca unele ar merita sa ia un glont in sfecla in timpul unui jaf. alea care sunt complice la inselaciune, nu merita nici un pic de mila.
   • -2 (8 voturi)    
    100 % incorect (Vineri, 17 iulie 2009, 11:59)

    MB [anonim] i-a raspuns lui lolz

    intr-o tara civilizata asemenea chestii neclare nu se gasesc la drumul mare si nici intr-un caz in drumul celui nou-venit intr-o tara.

    odata ce matricea mentala ti se obisnuieste cu scheme corecte, prietenoase cu publicul larg, scade "vigilenta" cind te intorci in Ro.. si primesti "castane"

    sau esti unul din miile, sau sutele de mii, de oameni simpli care si-au luat lumea in cap in Vest, si care se simt mai aproape de un ghiseu la care schimba bani, decit de scrobeala unei banci. Ce sa faci, daca de informarea lor nu se ocupa nimeni, desi au saltat binisor economia romaneasca.
    • +4 (8 voturi)    
     nu bate cimpii cu "scrobeala" (Vineri, 17 iulie 2009, 13:09)

     lolz [anonim] i-a raspuns lui MB

     daca nu ai calcat niciodata intr-o banca, sa stii ca poti sa intri si in tricou si pantaloni scurti, nu-ti trebuie frac.

     daca-ti plac ghiseele, sunt ghisee si la banca. doar ca-s ceva mai curatele si mai ingrijite decit alea din dughenele de schimb valutar.

     "oamenii simpli" nu merg la casa de schimb valutar din cauzele astea ci fix pt aia "8 banuti mai mult ca la banca" - adica din LACOMIE.
     • +2 (4 voturi)    
      nu am nimic cu "scrobeala" (Vineri, 17 iulie 2009, 15:18)

      MB [anonim] i-a raspuns lui lolz

      din banci.
      daca citeai mai cu atentie (si fara sa te inflamezi) vedeai ca nu ma refeream la aspectul estetic al clientilor / angajatilor bancii.

      adica cum "LACOMIE" ?? nu ti se pare normal ca o persoana sa vrea sa pastreze cit mai mult din ce cistiga?
    • +2 (2 voturi)    
     tzeapa (Vineri, 17 iulie 2009, 16:08)

     adrian [anonim] i-a raspuns lui MB

     cititi mai bine articolul, omul chiar s-a tepuit, nu a fost neatent...
 • +5 (7 voturi)    
  de ce nu scoateti banii de la bancomat?? (Vineri, 17 iulie 2009, 10:58)

  gigi [anonim]

  Nu inteleg de ce persoanele venite "in concediu" in tara natala nu scot bani de la bancomat, in loc sa apeleze la serviciile acestor case de schimb.
  E foarte simplu si civilizat, cursul de schimb e cel interbancar. E adevarat, ti se ia un comision de circa 2.5 EUR pe tranzactie (depinde de banca), dar nici nu trebuie sa umbli cu teancul de EUR prin buzunare pe drum, nici sa stai cu cel de RON sub saltea dupa vizita pe la casa de schimb. Banii scosi astfel de la bancomat (eventual in mai multe transe) ar trebui sa fie suficienti pentru micile cheltuieli platite cu "cash", pentru restul: fortati vanzatorii sa accepte carduri (VISA, Maestro)!!!
  • 0 (6 voturi)    
   lei si valuta (Vineri, 17 iulie 2009, 11:48)

   MB [anonim] i-a raspuns lui gigi

   in afara de comisionul pe tranzactie , ti se calculeaza si schimbul din valuta (contul personal) in lei la cursul bancii respective, care nu intotdeauna e foarte favorabil, mai ales pt sume mici.

   si cum fortezi vinzatorii sa accepte carduri cu circulatie internationala?
   + cind folosesti cardul la un magazin in strainatate - esti din nou taxat (procent mic, dar se aduna, la fiecare folosire)
   • +4 (6 voturi)    
    de obicei ... (Vineri, 17 iulie 2009, 12:04)

    florin [anonim] i-a raspuns lui MB

    NU se plateste nici un comision pentru cumparaturi cu cardul chiar facute cu carduri straine. Niciunde in europa unde am fost nu am platit comision la cumpararea direct cu cardul. Poate depinde de banca dar eu la BRD asa am. Nu cred ca fie diferenta insa ....
    • +1 (1 vot)    
     carduri si banci (Vineri, 17 iulie 2009, 16:38)

     MB [anonim] i-a raspuns lui florin

     luat dintr-un articol de pe bbc

     "When overseas these transactions may carry a cost, and typical charges include:

     • cash withdrawal fees - a charge levied by your card company, plus a fee sometimes charged by the cash machine owner

     • purchase fees - a flat-rate or percentage rate charge made by your card company on debit card purchases in a shop

     • foreign exchange rate commission fees - a rate your card company charges you, on top of the exchange rate. "

     http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/8091941.stm

     e vorba de cele englezesti, dar s iaici se specifica ca in functie de banca si de tipul cardului esti taxat diferit

     daca stii vreun site romanesc care detaliaza & compara ofertele bancare in materie de carduri de la noi lasa un link :)

     dar oricum asta e off topic ... problema de fond aici era ilegalismul practicilor de la exchange-urile de la noi.
   • +2 (4 voturi)    
    EURO vs RON (Vineri, 17 iulie 2009, 12:19)

    gigi [anonim] i-a raspuns lui MB

    Rata de schimb intre valuta din cont si lei este comparabil cu cel de referinta al BCR. Nu cred ca o banca serioasa (din strainatate) ar folosi un curs mult deviat de acesta.
    De "fortat" e foarte simplu: cind trebuie sa platesti le dai cardul si spui sa nu ai alti bani la tine. Si daca au afisat pe geam/usa sigla cardului, trebuie sa-l primeasca, indiferent daca este emis in Romania sau strainatate. Iar comisionul pt plata cu cardul il plateste comerciantul, nu cumparatorul!
    • 0 (2 voturi)    
     cardurile si banii-n mina (Vineri, 17 iulie 2009, 17:01)

     MB [anonim] i-a raspuns lui gigi

     exista diferente intre modurile in care esti taxat pe diferite carduri, la diferite banci.
     Si eu prefer plata pe card, am folosit insa si o casa din astea de schimb valutar - dar in cazul meu nu a fost nimic aiurea.

     Nu inteleg, insa, cum in discutia pe forum s-a ajuns la infierarea celor care folosesc un exchange - problema e ca ajunge sa plinga in pumni ca a fost tepuit , in timp ce normal ar fi sa ii para rau / bine eventual, ca a luat mai putin / mult decit la o banca...

     fortatul acceptatarii cardului - imi aminteste de o expresie pe care am citit-o pe undeva - "rabdare de canibal" :o)
 • -1 (5 voturi)    
  da' cauta-ti o banca (Vineri, 17 iulie 2009, 11:10)

  dan [anonim]

  asa le trebuie... daca sunt fraieri si semneaza in alb... eu le luam toti banii! =))

  rad eu rad... da' si daca mi se intampla mie... nu mai eram eu asa vioi...

  da' acum am citit, oricum nu mi se pareau safe exchange-urile de pe strada...

  bine ca si autoritatile au vina lor... asta e...
 • +3 (5 voturi)    
  Am patit si eu. (Vineri, 17 iulie 2009, 11:16)

  Gerula [anonim]

  Prin anul 2000 , vis-a-vis de Intercontinental Bucuresti, am schimbat 100 $. Mi-a luat 8%. Noroc ca au fost decat 100$. Am vazut ca inca exista acea case de schimb si astazi, tot cu aceleasi smecherii.
  Simti , practic, cum cineva fura din munca ta , in fata ta, fara sa poti sa faci nimic.

  Ceea ce este interesant este faptul ca BNR-ul a dat o ordonanta prin care ii obliga pe valutisti sa inregistreze tranzactiile, insa i-a lasat peste 10 ani fure in liniste. Abia acum si-au adus aminte si de prostii de noi... "Satulul nu crede flamandului"
 • +1 (3 voturi)    
  Exista vreo (Vineri, 17 iulie 2009, 11:18)

  me [anonim]

  legatura intre senatorul psd podgoreanu si panarama asta de podgoreanu de la saralex?
 • +3 (5 voturi)    
  Frumos dar unde e substanta? (Vineri, 17 iulie 2009, 11:21)

  Adam Robert [anonim]

  Interesant. Intrebare: cand va duceti la supermarket sa cumparati produsele, va uitati cat costa? Eu cred ca da. Nici o teapa la casa de schimb nu poate fi data daca intrebi dinainte: "Prietene, vreau sa schimb 1000 de euro - cati lei primesc in mana de la tine?". Atat. Dar e greu.
  • +2 (2 voturi)    
   a intrebat (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 0:34)

   rpd [anonim] i-a raspuns lui Adam Robert

   Omul a intrebat, vanzatoarea i-a spus ceva, si pe hartia pe care a semnat-o era alceva. E inselatorie.
   Ar trebui mers si cu telefonul pus pe inregistrare, sa inregistrezi conversatia cu vanzatoarea. Si dupa aceea poate fi acuzata si de inselatorie.
 • +4 (6 voturi)    
  prost, fraier.. (Vineri, 17 iulie 2009, 11:26)

  MB [anonim]

  etc.
  Mai aveti si alte epitete pt bietul reporter ? care are si naivitatea sa-si recunoasca greseala (!) ... nu se poarta in Romania, dl. Rockhoff - esti desfiintat.

  Ma bucur sa vad atit optimism vis-a-vis de industria bancara la noi, desi nu as zice ca romanul se duce cu inima deschisa nici intr-o banca.
  E ca atunci cind trebuie sa alegi intre raul mai mic si raul mai mare. Asta ce viata e ?

  Reportajul e bine venit, ca si altele pe viitor -- atit timp cit mai exista afaceri-cosmelii de genul asta, si n i c i o campanie puternica si de durata care sa sublinieze riscul si sa ofere optiuni (vreun ong, ceva?)
 • +4 (4 voturi)    
  schimb valutar (Vineri, 17 iulie 2009, 12:00)

  claudiu [anonim]

  e clar ca e nevoie de mai multa atentie la casa de schimb valutar decat la supermarket(desi si acolo am auzit ca nu intotdeauna pretul de raft se regaseste pe bon),dupa atatea si atatea experiente nefericite ale semenilor nostri.
  experienta mea suna asa: "vreau sa cumpar/vand x euro;cat face?"; apare suma pe afisajul casei de marcaj-daca nu corespunde celei pe care o am deja in minte spun la revedere,daca da,fac schimbul,si asta e!
 • +7 (7 voturi)    
  schimb valutar arad (Vineri, 17 iulie 2009, 12:09)

  marius [anonim]

  sunt din arad si povestea cu acele case e veche.o gramada mai ales persoane mai in varsta si straini au muscat-o cu ele.cei din arad le cam stim-sunt insirate pe bv revolutiei, au panouri afara cu multe valute si paznic la intrare!!!
  dar e si vina oamenilor-sunt mai multe case normale care afiseaza doar euro dolari si forinti, sunt vechi de 10 ani si nu sunt probleme.dar prostia si lacomia se platesc.casele cu probleme atata asteapta-un fraier sa pice la cateva zile si gata.ca in rest nici naiba nu intra in ele
  sau mai simplu-banca
 • +1 (11 voturi)    
  Romania Balamuc (Vineri, 17 iulie 2009, 12:22)

  Daro [anonim]

  Sunt siderat cum unii comenteaza ironic la adresa celor pagubiti, cand de fapt ar trebui in mod firesc sa fie revoltati ca statul roman participa la smecheria asta. Fratele meu, cred ca n-ai vazut in viata ta un panou de asta sa vezi de fapt ca e facut la marea smecherie. Casele astea de schimb sunt facute doar sa te tepuiasca. Ce face statul roman. Nimic. De ce ?????? Buna intrebare. De ce ? Mi-e frica sa dau raspunsul.
  Si inca ceva. De ce sa nu schimb acolo unde cursul e mai mare ? Ce-i rau in asta. Curioasa logica.
  Noi romanii trebuie sa fim paranoici. Mereu cu frica in san ca o sa fim furati. Cu ochii in patru pe formulare, cereri, aprobari. Traiasca PARANOIA !
 • +5 (5 voturi)    
  M-am pacalit de 2 ori (Vineri, 17 iulie 2009, 12:23)

  ALex [anonim]

  Prima data in 1995 la Chisinau (asa cum ati patit-o si dvs) si a doua oara la Hradcany in Praga in 1998. In Cehia nu sunt obligati sa scrie comisionul pe placuta, trebuie sa intrebi de el. De atunci aplic 3 reguli de baza:

  1. In Romania schimb bani numai la banci (BCR, Raiffeisen, Transilvania, oricare).

  2. In Cehia am 2 case de schimb al caror patron a fost coleg de facultate cu un amic de al meu. Acolo schimb fara grija. In rest, tot la banci.

  3. Mereu intreb raspicat: cat primesc in mana pentru X bani. Nu mi se raspunde, plec in alta parte.
 • +6 (8 voturi)    
  prostia (Vineri, 17 iulie 2009, 12:35)

  moshu [anonim]

  daca ai ajuns sa iei teapa la casa de schimb inseamna ca esti prost rau. de ce?
  in ciuda multitudinii de articolelor din presa, care atrag atentia asupra acestor practici neortodoxe, tu tot faci urmatoarele greseli
  1. te duci la casa de schimb
  2. te increzi in ce spune casiera
  3. semnezi fara sa citesti

  du-te nene la banca. nu-s nici bancile usi de biserica, dar macar nu-ti trag teapa pe fatza.

  hai curaj
 • +2 (2 voturi)    
  Si in Ploiesti e la fel (Vineri, 17 iulie 2009, 12:40)

  ik [anonim]

  Grija mare la casa aia de schimb de linga farmacie, vizazi de cofetarie, in centru, in spate la Mercur. Niste jnapani si acolo dau tepe la greu. Sper sa fi avut cineva curajul sa le dea foc... eu nu am mai fost de multisor pe acolo... Si sfat pt. cei care mai vin in tara pt concedii: nu schimba niciodata din prima mii de euro, baga un 10 euro max 50 de euro la inceput asa sa testezi piata...
 • +5 (5 voturi)    
  boicot (Vineri, 17 iulie 2009, 12:58)

  monica L [anonim]

  Eu chiar nu inteleg de ce in Romania nu sint boicotate casele de schimb valutar si nu se opereaza prin banci. Har domnului, in orice oras, in centru sint bancile una linga alta, de parca ar fi un ciorchine de struguri. Sau poate functioneaza mirajul reclamei citorva banuti in plus. Atunci cine pune botul, sa si-l prinda-n gard. Cine merge la o casa de schimb, isi asuma riscul de a fi inselat. Neconditionat.
 • +1 (3 voturi)    
  am patit asa ceva in Bulgaria (Vineri, 17 iulie 2009, 13:02)

  Ion [anonim]

  in anul 2006 am patit asa ceva la un schimb valutar din Bulgaria, tot inzestrata cu bodyguar-zi. La ei era afara un panou care nu-l schimbau nici odata. Era ca un panou de reclama, cu cel mai bun curs de schimb... dar cind intrai sa schimbi pe foita foarte mica scrisa cu pixul era cursul de schimb. Asa am fost inselat si eu, si am zis ca nici odata in viata nu mai plec in concediu in acea tara.
 • +1 (3 voturi)    
  aste este (Vineri, 17 iulie 2009, 14:33)

  Eustake [anonim]

  Pentru cativa banuti acolo nu cred ca se merita sa te risti la schimbul unei sume nu foarte mari. Eu am schimbat doar la banca.
 • -1 (7 voturi)    
  In Satu Mare este o solutie alternativa (Vineri, 17 iulie 2009, 16:25)

  Mihai [anonim]

  La Satu Mare nu mai trebuie sa intrati intr-o banca sau o casa de schimb valutar , puteti intreba linistit un politist sau un gardian public unde se schimba valuta. Va vor spune ca e la Piata de alimente nr.1 unde au o zona unde parcheaza doar cei care schimba valuta. La datorie, infruntand frigul si caldura stau 20-30 oameni unii cu vechime de 15 ani in domeniu, iti schimba orice valuta la cursuri rezonabile. Tot aici poti vinde aur sau cumpara si vinde telefoane mobile direct din porbagajele masinilor parcate in mijlocul drumului.
  Sa nu va fie frica totul se desfasoara in vazul tuturor, nu va fie frica nici de politistii de prin zona, nu veti fi niciodata intrebati ce faceti, cum niciodata nu sunt intrebati nici traficantii, ca doar se cotizeaza foarte bine....
  • +3 (3 voturi)    
   alternativa continuare (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 0:44)

   rpd [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   Nu va fie frica, baietii respectivi nu inseala niciodata, sunt cinstiti, pentru sume mai mari la sfarsit va cupara din banii lor si o inghetata.
 • 0 (2 voturi)    
  mai dar nu se mai invata lumea... (Vineri, 17 iulie 2009, 16:45)

  yux [anonim]

  mai da' nu se mai invata lumea ca e furtisag la casa de schimb. eu n-am curaj sa schimb nici macar un euroi. se lasa pacaliti de cursul marit. du-te fratioare la banca si schimba si nu te zgarci pentru 2-3 banuti ca nu se merita si te vezi furat de nu mai sti de tine. cel mai simplu lucru ar fi boicotul caselor de schimb valutar, ...dar poti sa te intelegi cu prostul sa mearga la banca si nu la casa de schimb?
 • +2 (2 voturi)    
  Ultima ora ! (Vineri, 17 iulie 2009, 18:20)

  Danut D Deleanu [utilizator]

  Este legiferat de 2-3 zile interzicerea de comisioane.Se mai practia acordul dar inainte de schimb. DDD
 • +1 (1 vot)    
  am patit-o la Londra (Vineri, 17 iulie 2009, 21:08)

  tavi [anonim]

  cu nu mai mult de 10 zile in urma, pe Heathrow. Stiam ca pe aeroporturi cursurile sunt proaste, asa ca nu voiam sa schimb mai mult de-o 100 euroi, cat pentru expresul de Paddington.

  casa de schimb afisa mare "summer special - no commission". totusi, intreb, cat e comisionul?

  "zero pentru sume mai mari de 400 gbp, 1,5% minim 3 gbp pentru sume mai mici".

  imi fac un calcul, cam cat o cafea, ii intind 100 euro, primesc banii, chitanta si un zambet larg. Ce scria pe chitanta?
  - commission charge 3 gbp
  - service fee 3,99 gbp

  inghit in sec, intorc zambetu si incer sa baigui un "how clever indeed"
  • 0 (0 voturi)    
   commission charge vs service fee (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 16:54)

   eu [anonim] i-a raspuns lui tavi

   ma intreb si eu ... ca prostul... nu este acelasi lucru?
   • 0 (0 voturi)    
    e o chestiune de imaginatie (Duminică, 19 iulie 2009, 11:34)

    tavi [anonim] i-a raspuns lui eu

    ai dreptate.
    insa cand cineva se apuca sa reinventeze ce inseamna apa calda...sau cat de uda sa fie ca s-o numim apa, atunci orice e posibil :-)
 • -1 (3 voturi)    
  Dupa atâtea ţepe luate de ce se mai duc romani? (Vineri, 17 iulie 2009, 23:57)

  Tantza si Costel [anonim]

  Probabilitatea ca un client sa fie ţepuit la o casa de schimb valutar în România se aproprie de 100%

  Si totuşi după atâtea ţepe luate de ce se mai duc romani la casele de schimb valutar şi nu la banca?
 • -1 (1 vot)    
  of ma Dani (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 0:31)

  vikingu [anonim]

  Sper ca nu tu personal ai patit-o, doar ai scris.

  Dar acum, cum au zis si restul - cand intrii in tara, tragi prima data sa iei vignieta - mare tampenie si aia. Pazesti bine masina, platesti in euro (am auzit ca acum ar fi mai ieftina asa, dar nu bag mana-n foc) dupa care o tulesti in Arad si te opresti la orice banca. Daca e inchisa, folosesti bancomatul.

  Fara dureri de cap si alte probleme. Din pacate inca recomand sa platesti in Romania cash la benzinarii (am mai patit-o ca prima data ziceau ca nu a mers si luau de doua ori). In orice caz, cand te-ai intors, verifica exrasul de cont si da reclamatii daca crezi ca ai fost tepuit. Am patit si la bancomate cu chitanta data si apoi pe ala l-a apucat reboot-ul. Nu incerca sa lamuresti problema in Romania ca nu are rost...
 • +1 (1 vot)    
  Nu-i fruncea ardealul? (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 1:56)

  miticu [anonim]

  Parca erau seriosi ardelenii , ba chiar un ardelean mi-a zis "io-s ardelean si eu sunt om de cuvant", imi aduc aminte de tiganii din timisoara care fortau vecinii sa se mute, si pareau ca sunt protejati de un brat puternic de la politie, gros cat unul de macara.
 • -1 (1 vot)    
  Trebuiesc inchise fara mila (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 4:46)

  holm [anonim]

  1. Aceste unitati nu sunt acreditate de BNR.
  2. Legea prevede ca la abateri repetate activitatea se poate suspenda sau mai rau interzice.
  3. Pacat ca in RO nu se mai aplica legea, iar bulgarul proprietar prefera sa plateasca amenda la ANPC....si gata.
 • -1 (1 vot)    
  nu mai schimbati la case (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 8:44)

  cipi [anonim]

  NU MAI SCHIMBATI VALUTA LA CASELE DE SCHIMB VALUTAR, MERGETI LA BANCI, LA AUTOMATE DE LA BANCI.

  CHIAR DACA CURSUL AFISAT E CU CITIVA BANUTI MAI MIC NU EI NICIODATA TEAPA...
 • 0 (0 voturi)    
  hy (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 13:37)

  alin [anonim]

  un caz asemanator este pe str.republici in brasov ,numai ca acolo mai multe case apartin unui singur patron,iar reactia celor inselati a fost de a se posta in fata casei de schimb cu o pancarta pe care sa scrie ca sunt inselatii si sa avertizeze pe cei care vor sa schimbe la aceea casa de schimb valutar ,astfel incat isi vor pierde clientii si vor returna suma datorata in total,pentru a indeparta reclama negativa
 • 0 (0 voturi)    
  FOCARE DE INFECTIE SOCIALA (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 14:22)

  IONUC [anonim]

  CAND SE VA TERMINA CU VALUTISTII DIN ZONA OFICIILOR DE SCHIMB SI A BANCILOR, IN ROMANIA? CE IMPOZITE PLATESC SI CUI? DE CE TREBUIE SA-I SUPORTAM PE ACESTI INTERLOPI? SUNT CUMVA MODELE DE LIMBAJ, DE LIBERA INITIATIVA , DE RESPECTARE A LEGII, DE COLABORARE CU AUTORITATILE, DE PROTECTIE A INSTITUTIILOR BANCARE, PENTRU TINERI?
 • 0 (0 voturi)    
  II DATI IN JUDECATA SI CASTIGATI. EXPERIENTA. (Sâmbătă, 18 iulie 2009, 22:35)

  Emil [anonim]

  Un vecin de-al meu a schimbat 4000 de euro la S.C. EURO FINANCE S.R.L., tot patron bulgar, tot pe la genunchi scria comision 18%, si la vremea respectiva a pierdut echivalentul a 4400 lei, acum 1 an. A semnat o hartie pe care scria ca a fost instiintat oral si inscris de existenta comisionului. I-a dat om judecata pentru VICIU DE CONSIMTAMANT, care inseamna ca a semnat un contract fara sa fie de acord cu el, ca a fost inselat. NU A AVUT AVOCAT. Si a castigat, aia au facut recurs, i-a dat dreptate iar, si i-au adus banii in secunda 2, altfel le punea sechestru pe conturi. Avocatii cu care a vorbit i-au zis ca nu are sanse.. cine vrea sa stie detalii emil.matei @ ymail . com
 • 0 (0 voturi)    
  Inseamna ca m-a ajutat Dumnezeu... (Duminică, 19 iulie 2009, 16:56)

  Robert [anonim]

  Eu la facultate am invatat de la fostul domn decan ca Romania e al mai naspa loc din Europa si ca Oltenia este cea mai naspa provincie a Romaniei si ca biata Craiova este cel mai blestemat loc din Oltenia insa vad ca relatarile voastre contrazic aceasta ipoteza.

  Am folosit serviciile catorva case de schimb din Craiova, de fiecare data am schimbat sume mici de bani, de pana intr-o suta de euro, si nu am fost inselat niciodata, ce-i drept am fost atent la cursul valutar, am verificat inainte de schimb atat cursul de vanzare cat si cel de cumparare si am facut calculul banilor ce urma sa ii primesc inainte de tranzacie.

  In Craiova altul e pericolul in preajma caselor de schimb: tâlharii.
  Sunt destule cazurile in care clientii caselor de schimbi sunt "facut la buzunare" sau chiar mai rau: batuti in plina strada de infractori, bodyguarzii caselor de schimb nu intervin niciodata chiar daca evenimentele acestea se intampla de multe ori sub ochii lor.
  Daca mergeti la o casa de schimb in Craiova trebuie sa fiti insotit de cel putin inca o alta persoana si sa aveti mare atentie la bunurile personale.
  • 0 (0 voturi)    
   hotie generalizata (Luni, 20 iulie 2009, 0:56)

   misup [anonim] i-a raspuns lui Robert

   stop hotiei!
   impreuna putem starpi afacerea...bisnitarilor moderni!

   http://www.glsa.ro/coltul_lui_bebitu/47260-schimbarea_sistemului_valutar.html
 • 0 (0 voturi)    
  stop hotiei! (Luni, 20 iulie 2009, 0:54)

  alex [anonim]

  puterea de a schimba lucrurile sta in noi, nu in legea data timid de ANPC.
  nu mai schimbati la hotii astia!

  http://www.glsa.ro/coltul_lui_bebitu/47260-schimbarea_sistemului_valutar.html
 • 0 (0 voturi)    
  Doar in Romania? (Luni, 20 iulie 2009, 10:39)

  Radu [anonim]

  In Praga, astfel de tepe la casele de schimb valutar fac parte din peisajul turistic normal. In Germania, daca nu refuzi orice serviciu suplimentar la hotel/restaurant/pensiune, care este oferit pe un ton ca si cum ar fi gratis, ai toate sansele sa platesti cu varf si indesat. Ex: la opera platesti 2 euro ca sa lasi haina la garderoba; daca iti anulezi rezervarea la unele pensiuni, ai toate sansele sa platesti pe 3 zile, desi ti se spune ca nu e nicio problema (nu e nicio problema, atat timp cat platesti pentru 3 zile :)) ).

  Oameni care vor sa castige bani usor sunt oriunde. Nu mai "mitizati" romanii. Dupa o vizita in Turcia, am fost multumit ca traiesc in Romania dpdv al tepelor. :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by