Gest fara precedent: Fosti lideri ai tarilor din Europa centrala si de est i-au cerut joi presedintelui american Barack Obama, intr-o scrisoare deschisa, sa nu uite interesele strategice ale Statelor Unite din aceasta regiune si sa promoveze o politica mai ferma in fata Rusiei, anunta AFP.

"Din experienta noastra, o politica privitoare la Rusia, mai ferma si bazata pe valori, va spori nu numai securitatea Occidentului, dar va determina Moscova sa fie mai deschisa la cooperare", potrivit scrisorii semnate de fostii presedinti din regiune, printre care si Emil Constantinescu.

"Avem cateodata impresia (...) ca numerosi functionari americani estimeaza astazi ca situatia din regiunea noastra este definitiv stabilizata si se pot ocupa de alte chestiuni strategice mai presante (...). Acest punct de vedere este prematur", se arata in scrisoare semnata, printre altii, de Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski si Vaclav Havel.

Scutul antiracheta - un simbol al credibilitatii SUA

"Europa centrala si de est se gaseste la o intersectie de interese politice si nervozitatea creste in regiune", in special in lipsa unei reactii a NATO in conflictul din Georgia, cand Rusia "a violat dreptul international", sustin aceste personalitati politice, in scrisoarea publicata de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.

Scrisoarea, care va fi prezentata joi, intr-o conferinta de presa la Washington, mai este semnata de slovacul Michal Kovac, fostul presedinte leton Vaira Vike-Freiberga, ex-premierul eston eston Mart Laar, dar si de mai multi fosti ministri de afaceri externe din regiune.

Semnatarii considera ca proiectul instalarii scutului american antiracheta in Polonia si Cehia, potrivit planului stabilit de administratia George W. Bush, ramane "un simbol al credibilitatii Americii".

Stirea se actualizeaza.