Mugur Isarescu a intrat joi in Cartea Recordurilor, stabilind cea mai lunga perioada indeplinita in functia de guvernator al unei banci centrale, anunta World Records Academy. In varsta de 60 de ani, el a fost investit in functie in 1990, aflandu-se in prezent in cel de-al 19-lea an de activitate.

World Records Academy noteaza ca Isarescu, in calitatea de coordonator al politicilor economice de 19 ani, este considerat de unii premierul "din umbra" al Romaniei. Se considera ca, alaturi de echipa sa din BNR, a salvat economia tarii de la un colaps asemanator cu cel din Bulgaria, dupa ce a crescut rezervele nationale de aur si euro, a temperat inflatia si a introdus leul nou.

Rolul lui Isarescu in economia noastra este comparat cu cel al lui Laszcek Balcerowicz, cel care a implementat reformele in Polonia.

De asemenea, guvernatorul BNR este singurul politician roman membru al Comisiei Trilaterale. De asemenea, este membru al Clubului de la Roma. Este doctor in economie, titlu obtinut la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Este autorul a numeroase articole si carti in domeniu, dar si castigator al unor premii prestigioase in domeniu - "Central Banker of the Year" (The Banker, 2002) sau "Economic Performance Award" (Top Business, 2002).

A fost prim-ministru in perioada decembrie 1999 – noiembrie 2000.

Desi a activat ca premier doar un an, Isarescu este considerat ca cel care a inceput procesul de reforma, continuat apoi de Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu, noteaza World Records Academy.

In 1999, Isarescu, in calitate de prim-ministru, a deschis negocierile cu Uniunea Europeana, un proces incheiat la finalul anului 2004.

In indelungata sa activitate ca guvernator, Mugur Isarescu a creat si a mentinut o aura misterioasa asupra politicilor economice duse de BNR; multi subliniaza ca, in cei 19 ani, agenda de lucru a institutiei a ramas independenta de cea a guvernelor care au condus tara.