Autoritatile din localitatea harghiteana Sancraieni si comunitatea rroma din localitate au pus pe hartie un pact pentru convietuire pasnica dintre rromii si maghiarii din comuna. Intelegerea dintre maghiarii majoritari in localitate si rromi, circa 200 de persoane, a fost conceputa dupa ce in urma cu o saptamana tensiunile dintre cele doua comunitati au escaladat. Prin cele 11 puncte ale pactului rromii sunt obligati sa isi lege si sa-si vaccineze cainii, sa isi inregistreze caii iar cei care nu au teren nu au dreptul sa aiba cai, sa isi construiasca garduri si porti la case, sa isi igienizeze curtile, sa se comporte civilizat si sa nu mai comita furturi.

  • Primarul din Sancraieni sustine ca cerintele sunt minimale, dar se indoieste ca rromii le vor respecta. Seful comunitatii rrome a declarat ca rromii vor incerca sa respecte protocolul si ca nu doresc decat sa convietuiasca in pace.
  • Reprezentantii Centrului Romilor pentru Interventie Sociala si Studii sustin ca acordul incheiat cu rromii nu va rezolva situatia din zona si nu face decat sa incurajeze maghiarii din localitate sa raspunda cu violenta ori de cate ori un rrom va incalca protocolul.

Protocolul dintre autoritatile locale si comunitatea rroma din Sancraieni a fost incheiat luni, 13 iulie, dupa ce cu cateva zile in urma in localitate a izbucnit un conflict intre maghiari si rromi, pe larg despre conflict aici. Prin protocolul negociat, rromilor li se impun 11 reguli pe care sa le respecte.

Primarul localitatii, Erno Szekely, spune ca cele 11 conditii sunt minimale si de bun simt. “Sunt niste conditii omenesti pe care trebuie sa le respecte ca sa fie liniste”, a declarat primarul Szekely Erno. Iata care sunt si cele 11 puncte ale protocolului pe care reprezentantii Primariei si Consiliului Local Sancraieni si cei ai comunitatii rrome care s-au angajat sa le respecte.

  • 1. Legarea si vaccinarea tuturor cainilor. Termen: 15 zile
  • 2. Clarificarea proprietatii private atat la terenuri cat si la constructii. Termen: 15 zile
  • 3. Construirea WC-urilor pentru fiecare gospodarie. Termen: 15 zile
  • 4. Curatirea gospodariei si a santurilor, cu sprijinul autoritatii loclae (asigura locatia pentru transportul gunoiului),
  • 5. Imprejmuire cu gard si poarta fiecare proprietate. Termen: 30 zile
  • 6. Cine nu detine teren agricol de cel putin 0,50 Ha nu are voie sa mearga la camp si sa detina cai. Contractele de arendare sa fie inregistrate la primarie conform legii. Fara inregistrare nu sunt valabile. Termen: permanent
  • Inregistrarea si luarea in evidenta a cailor de catre medicul veterinar din comuna, domnul doctor Nagy Tibor face acest lucru gratuit, fara taxa, doar cu conditia ca dupa aceasta operatiune sa nu fie nici un cal fara act doveditor de provenienta si daca se intampla acest lucru, calul respectiv sa fie confiscat. Data la care se realizeaza aceasta actiune: 17 iulie 2009
  • 7. Familiile de rromi sa asigure cantitatile necesare de lemn de foc pentru perioada de iarna. Ajutorul de incalzire se vireaza la composesoratul Sancraieni. La contravaloarea ajutorului composesaoratul asigura lemn de foc la pretul actual. Termen: 01.11.2009
  • 8. Scolarizarea, educatia copiilor- obligatorie. Termen: 1 septembrie
  • 9. Folosirea strandului in conditii igienico-sanitare
  • 10. Comportament civilizat de zi cu zi - PERMANENT
  • 11. Oprirea furturilor-PERMANENT

Primarul Szekely Erno a explicat ca a fost impusa legarea si vaccinarea tuturor cainilor deoarece rromii din localitate au multi caini pe care ii lasa liberi. “Acuma sunt pe strada in fata unei care si cainii umbla liberi. Sa aiba caini, da' sa ii tina legati si sa fie vaccinati ca daca musca pe cineva sa nu fie pericol. Asa si cu caii, sa fie inregistrati”, a mai declarat primarul.

El a mai explicat ca rromilor li s-a mai impus sa isi delimiteze proprietatile si sa isi declare la primarie proprietatile: “Si-au construit case aiurea si nu si-au delimitat proprietatile. Trebuie sa isi faca gard cu poarta”.

Primarul din Sancraieni: Deocamdata e liniste

La un alt punct se mai mentioneaza ca rromii nu vor mai primi banii pentru incalzire in mana ci aceste sume vor fi virate in bugetul destinat achiztionarii de lemne de foc. “Ei nu foloseau banii pentru a cumpara lemne. Asa ca nu mai primesc banii in mana ci primesc lemne de foc ca iarna sa nu mai fure gardurile pentru a face foc. Oricum nici banii astia nu stiu cat o sa ajute, dar macar tot e ceva”, a mai explicat Szekely Erno.

Primarul din Sancraieni spune ca este sceptic in privinta unui rezultat favorabil dupa semnarea acordului. “Ii cunosc de mult pe cei de aici si nu cred ca o sa respecte. Dar deocamdata e liniste”, mai spune primarul. El a mentionat ca rromii din localitate adica aproximativ 200 de persoane fac parte dintr-o familie care s-a stabilt in zona inca din 1930.

Pe de alta parte reprezentantii comunitatii rrome au fost de acord cu protocolul primariei.

"Vom respecta protocolul, l-am si semnat si mai vreau sa fie pace, cum a fost si pana acum. Aici ne-am nascut si aici vrem sa traim. Vrem sa traim in intelegere cu maghiarii si sa nu mai fie scandal. Eu zic ca nu vor mai fi probleme pentru ca acum am inteles si noi, nu vrem sa facem rau, ci numai bine si le multumim celor care au fost langa noi", a declarat bulibasa romilor din Sancraieni, Grancsa Istvan Janos citat de Mediafax.

Romani Criss: S-a propus ca rromilor sa le fie interzisa intrarea in strandul local

La negocierile dintre autoritati si comunitatea rroma au participat si reprezentantii Romani CRISS - Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii care considera ca intelegerea semnata luni nu rezolva mare lucru.

Nu este o solutie reala la acest conflict pentru ca au fost impuse doar conditii exclusive pentru rromi si nu se mentioneaza nimic despre ce trebuie sa faca autoritatile. Initial protocolul avea conditii chiar mai dure. Adica s-a propus ca rromilor sa le fie interzisa intrarea in strandul local si mai grav s-a dorit scoaterea rromilor din localitate si crearea unui alt sat pentru ei”, a declarata Magda Matache directorul executiv al Romani CRISS.

Potrivit reprezentantului Romani CRISS, intelegrea scrisa dintre rromi si autoritati nu rezolva problemele de fond ale comunitatii si anume, faptul ca nu sunt locuri de munca pentru rromi, au venituri mici sau ca au probleme in a urma o scoala.

E o solutie gresita pentru ca primaria nu a facut decat sa transmita un semn comunitatii maghiare ca a procedat bine. Daca in urmatoarea perioada rromii sau un singur rrom va incalca protocolul sunt sanse mari ca episodul de saptamana trecuta sa se repete”, a mai declarat reprezentantul Romani CRISS.