In Bucuresti se desfasoara in acest moment un mars de protest fata de continuarea lucrarilor la Cathedral Plaza, colosul de otel si sticla ce se ridica aproape lipit de zidurile catedralei Sf. Iosif. Acum doua saptamani, Curtea de Apel Ploiesti a permis continuarea lucrarilor la Cathedral Plaza, iar arhiepiscopul Ioan Robu a mobilizat astazi credinciosii catolici pentru a protesta. Am vazut in jurul pranzului o emisiune la Realitatea TV care a lamurit, cred, destul de bine istoricul si motivele actuale din spatele conflictului.

In fata catedralei Sf. Iosif s-ar fi adunat, de dimineata, 5.000 de protestatari. Monseniorul Robu a deplans, din biserica, faptul ca vocea credinciosilor catolici nu e ascultata, a condamnat construirea unor zgarie-nori intr-o zona cu cladiri istorice, a aratat ca e crestineste sa ne iubim chiar si dusmanii (se referea, evident, la Millenium Building) si a promis ca biserica va continua sa lupte cu mijloacele sale - in acest caz, cu marsuri de protest.

Avocatul Millenium Building, firma ce construieste Cathedral Plaza, a aratat, cu documentele pe masa, ca monseniorul Robu a fost foarte incantat de proiect in 1999 cand a trimis autoritatilor o scrisoare in care lauda viitoarea cladire si si-a dat acordul de principiu pentru constructie in 2001 dupa aprobarea PUZ-ului pe constructia respectiva. Ioan Robu ar fi cerut 10 locuri de parcare si un etaj in cladirea de birouri. Avocatul era o doamna foarte intepata, care vorbea pe tonalitatile de sus ale vocii, dar care isi putea sustine afirmatiile cu hartii semnate chiar de Ioan Robu.

Arhitectul sef al proiectului, prins prin telefon, a sustinut ca teama arhiepiscopiei catolice de efectele unui seism asupra catedralei e nejustificata si a aratat ca proiectul respecta „legislatia actuala a Romaniei”. El a negat constatarile expertilor italieni citati de arhiepiscopie, ce atrageau atentia asupra pericolului pe care l-ar reprezenta transmiterea vibratiilor seismice de la Cathedral Plaza la Catedrala.

Totusi, arhitectul nu a spus nimic despre cum a fost posibila aprobarea unei cladiri de 75 de metri intr-o zona cu cladiri istorice. Un astfel de proiect, sunt sigur, nu are cum sa respecte regimul de inaltime al zonei. In plus, este vorba despre o cladire de patrimoniu care, in caz de incendiu la Cathedral Plaza, ar fi pusa in pericol, deoarece accesul masinilor de pompieri ar fi foarte dificil. Este un risc subliniat si de expertii italieni si cu atat mai evident in contextul incendiului recent de la blocul de birouri de langa Biserica Armeneasca.

Citeste articolul integral si comenteaza pe blogul lui Catalin Sturza.