Premierul Emil Boc a anuntat ca a convocat pentru duminica o sedinta extraordinara de Guvern, unde se va discuta despre proiectul Nabucco. Potrivit Mediafax, premierul Emil Boc va primi mandatul de a semna acordul interguvernamental, in locul presedintelui Traian Basescu.

Surse guvernamentale au declarat ca intentia initiala era ca seful statului sa semneze acest document, dar ca ulterior s-a decis ca mandatul sa fie semnat de catre seful Guvernului, avand in vedere ca este vorba de un acord interguvernamental.

Decizia a fost luata la o zi dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca "au aparut niste probleme in acordul interguvernamental Nabucco".

Seful statului nu a explicat la ce s-a referit. Purtatorul de cuvant al consortiului, Christian Dolezal, a declarat pentru HotNews.ro ca "nu exista nici o problema din partea consortiului Nabucco, stim doar ca acordul va fi semnat luni, la Ankara". Potrivit informatiilor consortiului, presedintele Basescu sau premierul Boc vor fi prezenti luni la Ankara, iar Romania nu a comunicat ca ar fi ceva probleme cu delegatia sa.

La randul sau, directorul general Transgaz, Ioan Rusu, a spus pentru HotNewes.ro ca nu stie nimic despre aparitia unei probleme. "Eu stiu ca luni voi fi in Turcia, pentru semnarea acordului".

Luni, 13 iulie, urmeaza sa fie semnat la Ankara acordul interstatal privind proiectul Nabucco de catre Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Gazoductul Nabucco urmeaza sa transporte gaze extrase din Asia Centrala, prin Turcia, catre Europa Centrala. Nabucco este important pentru Romania pentru ca ofera o alternativa la furnizarea de gaze naturale din Rusia. Proiectul Nabucco - sprijinit de UE, este concurat de proiectul South Stream, al carui initiator este Rusia.