Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, spune ca Romania s-a consultat in plan bilateral cu toate statele "interesate de stabilitatea si securitatea in sud-estul Europei si la granita de est a UE", insa refuza sa spuna clar daca a existat o astfel de consultare si cu Moscova sau care a fost continutul unor astfel de discutii. In acelasi timp, Diaconescu nu comenteaza preferinta presedintelui Basescu pentru o victorie in anticipatele de la Chisinau a opozitiei moldovene.

"Romania s-a consultat in plan bilateral cu toate capitalele statelor interesate de stabilitatea si securitatea in sud-estul Europei si la granita de est a UE. In mod evident subiectul acestor discutii nu face obiectul unei comunicari publice in acest sens", a fost raspunsul sefului diplomatiei la intrebarea referitoare la eventuale consultari cu Moscova dupa evenimentele din 7 aprilie din Moldova.

Diaconescu a solicitat din nou Chisinaului sa revina asupra introducerii abuzive si unilaterale a vizelor pentru romani si sa asigure un proces electoral corect si echitabil.

Intrebat cum comenteaza efectele declaratiei presedintelui Basescu privind o preferinta pentru victoria "opozitiei pro-romane din Republica Moldova", ministrul de externe a refuzat sa faca vreun comentariu si a vorbit despre necesitatea normalizarii relatiilor dintre cele doua tari.

"Republica Moldova trebuie sa respecte toate normele si standardele in ceea ce priveste organizarea unui proces electoral corect, echitabil si care sa asigure posibilitatea tuturor candidatilor si partidelor politice de a se exprima si a-si sustine mesajele si platforma politica", a spus ministrul.