In cea de-a cincea zi de audieri, comisia de ancheta a descoperit ca membrii comisiei de evaluare a ofertelor din MTS habar n-aveau ca firmele Artisan si Mark SRL au acelasi administrator. Pe de alta parte, jurnalistul Catalin Tolontan a declarat in fata deputatilor ca Artisan a directionat firmei Loco aproximativ 250.000 euro din banii MTS pentru contracte media. Monica Iacob Ridzi va fi audiata miercuri de Comisia de ancheta, incepand cu ora 10:00.

Conform actelor primite de catre comisia de ancheta, cele doua firme cu care Ministerul Tineretului a semnat contractele, Artisan si, respectiv, Mark SRL, au acelasi administrator. Desi cele doua firme au avut oferte diferite, administratorul comun a semnat contractele Artisan si Mark SRL cu Ministerul Tineretului si Sportului.

In schimb, membrii comisiei de evaluarea ofertelor sustin ca nu au observat ca cele doua firme aveau acelasi administrator. "Daca nu era cerut expres... Nu se aflau in nota de fundamentare... Nu aveam de unde sa stiu...", a declarat presedintele comisiei, Floriana Butoi.

Butoi a declarat in fata comisiei ca cele doua firme castigatioare au fost selectionate dupa criteriul pretului cel mai mic. "Au fost trei invitatii de participare si au fost doua oferte (...) Criteriul de atribuire a contractului a fost pretul cel mai mic", a spus ea.

Alte doua membre ale comisiei de evaluare au declarat in fata parlamentarilor ca au verificat daca au fost prezentate toate documentele solicitate. "S-a urmarit sa fie documentele cerute. Ne-am uitat peste ele si, in acea Comisie, fiind de la Directia programe, nu am sesizat ca firmele aveau acelasi administrator".

Tolontan: Artisan a directionat toti banii de la MTS spre firma Loco

Jurnalistul Catalin Tolontan a declarat in fata Comisiei de ancheta ca firma Artisan a derulat toate contractele de media prin firma Loco, specializata in cumpararea de media. Potrivit lui Tolontan, valoarea totala a contractelor de publicitate a fost de 225.000 - 250.000 euro.

"De la firma Artisan, banii s-au dus catre Loco, o firma de publicitate specializata printre altele in cumpararea de media, numita si shop de media. De acolo, banii s-au dus catre regiile de vanzari de publicitate ale televiziunilor implicate, respectiv Clir pentru trustul Intact si DBV Media pentru Realitatea TV.(...) Suma pentru toate cele cinci televiziuni prevazute in contract este undeva intre 225 si 250 mii euro. Aceasta suma nu va fi gasita in niciunul dintre contractele din aval de Artisan. Sumele de bani primite de televizuni sunt mult mai mici si intra in plata celor 46 spoturi pe care le-a difuzat fiecare dintre televizuni", a explicat Tolontan.

Consilierul lui Ridzi s-a declarat jignit de intrebarile deputatilor

Audierea consilierului ministrului Tineretului, George Paduraru, a creat tensiuni in comisia de ancheta. La intrebarile deputatilor, Paduraru a raspuns evaziv fapt care l-a deranjat pe liberalul Bogdan Olteanu. "M-am saturat de raspunsurile obraznice ale domnului consilier" a comentat Olteanu.

Si deputatul PSD, Victor Socaciu, a comentat cu un coleg ca "este cam obraznic baiatul".

Paduraru s-a aratat deranjat si jignit si a solicitat sa i se ceara scuze. "Inainte de a raspunde la toate intrebarile care urmeaza sa vina am rugamintea catre doamna presedinta sa mi se prezinte scuze, am venit aici in calitate de invitat, in momentul in care sunt facut obraznic si nesimtit va spun cu sinceritate ca ma ridic si plec", a replicat consilierul ministrului.

Presedintele comisiei de ancheta, Alina Gorghiu, nu a dat curs solicitarii lui Paduraru: "Continuati sa raspundeti la intrebari daca stiti sa raspundeti, daca nu, va rog, sa va abtineti”. Consilierul s-a ridicat si a plecat din fata deputatilor.

Parlamentarii au inceput sa se certe din nou. Deputatii PD-L au incercat sa ia apararea lui Paduraru si au solicitat sa i se ceara scuze. De partea cealalta, liberalii Bogdan Olteanu si Alina Gorghiu au sustinut ca a sfidat comisia si i-au cerut consilierului sa paraseasca sala. Audierea lui Paduraru a fost suspendata.