Presedintele Traian Basescu a declarat marti, intr-o intilnire cu jurnalistii straini, ca spera ca Opozitia pro-romana din Republica Moldova sa obtina "rezultate mai bune" la alegerile ce vor avea loc la 29 iulie, relateaza Agentia France Presse.

La 29 iulie, in Republica Moldova vor avea loc alegeri anticipate, dupa ce Parlamentul a esuat in doua rinduri in tentativa de a alege un nou presedinte al Republicii.

Traian Basescu a mai spus ca isi doreste ca relatiile dintre Romania si Moldova sa "revina la normal daca nu pot fi calduroase", si a adaugat ca scopul sau este "stringerea relatiilor dintre Moldova si Uniunea Europeana".

Declaratiile presedintelui roman survin pe fondul unei incordari fara precedent a relatiilor bilaterale. Vladimir Voronin, seful Parlamentului de la Chisinau si fost presedinte pina la alegerile din 5 iunie, a acuzat direct Romania de implicare in presupusa tentativa de rasturnare a conducerii Republicii Moldova.

Reamintim ca, la o zi dupa alegerile din 5 iunie - cistigate de Partidul Comunistilor (al lui Voronin), la Chisinau au izbucnit proteste de strada inabusite de fortele de ordine.

O comisie de cercetare a evenimentelor nu a putut produce dovezi care sa ateste implicarea autoritatilor romane in revolta populara de la Chisinau.