Comisia Europeana va da curs solicitarii Parlamentului European de a publica un raport privind gestionarea si folosirea fondurilor europene in Romania, a declarat pentru HotNews.ro Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei. Data prezentarii acestui raport nu a fost inca decisa, insa ea nu va coincide, sustine Gray, cu cea a prezentarii raportului de monitorizare pe justitie.

"Comisia Europeana va publica doua rapoarte, unul pe mecanismul de verificare si cooperare in justitie, un altul pe fondurile europene, in doua date diferite. In rezolutia adoptata in aprilie, la descarcare bugetara, Parlamentul European a cerut Comisiei un raport special privind administrarea si folosirea fondurilor europene in Romania si Bulgaria si a progreselor in lupta anticoruptie facute pana in 15 iulie 2009", a detaliat Gray.

Prin urmare, Comisia a raspuns solicitarii Parlamentului, insa purtatorul de cuvant al CE sustine ca data la care va fi prezentat acest raport nu este inca stabilita.

Intrebat daca exista suspiciuni privind utilizarea fondurilor europene in Romania, in conditiile in care de-acum fostul comisar pentru dezvoltare regionala Danuta Hubner declara intr-un interviu ca Romania este chiar un exemplu in administrarea fondurilor si ca nu vede relevanta unui astfel de raport, Gray a precizat: "raspundem la o solicitare a Parlamentului European".

Pe de alta parte, surse guvernamentale au indicat pentru HotNews.ro ca guvernul roman pregateste propriul raport privind administrarea si utilizarea fondurilor europene.

Referitor la data publicarii raportului pe justitie, despre care o serie de oficiali romani - incepand cu Monica Macovei, Victor Ponta si terminand cu insusi ministrul justitiei Catalin Predoiu - au spus ca va fi publicat in luna septembrie, Mark Gray a tinut sa precizeze:"Nu a existat nicio declaratie a Comisiei Europene privind data raportului". Oficialul european spune ca data prezentarii raportului nu a fost inca stabilita de Comisia Europeana.

Potrivit unor surse convergente europene consultate de HotNew.ro, Comisia a decis sa nu publice niciun raport pana la alegerile legislative din Bulgaria, care au loc duminica, 5 iulie, pentru a nu influenta rezultatul acestora, insa nu este exclus ca pana la ultima sedinta a Colegiului Comisarilor, din 22 iulie, sa fie publicate rapoartele pe justitie pentru Romania si Bulgaria.