Actorul american Karl Malden, laureat al premiului Oscar pentru rolul lui Mitch din "Un tramvai numit dorinta", regizat de Elia Kazan, a decedat miercuri, a anuntat Academia Artelor, citata de AFP.

Karl Malden, nascut Mladen Sekulovich in 1912, era originar din Chicago (Illinois, nord), dar a crescut in comunitatea sarba din Gary (Indiana, nord).

Format la teatrul din New York, a jucat roluri memorabile, precum "Toti erau fiii mei", al lui Arthur Miller, sau "Un tramvai numit dorinta" de Tennessee Williams, in 1947.

Apropiat al lui Elia Kazan, a participat, cativa ani mai tarziu, la adaptarea cinematografica a celebrei piese de teatru, unde a jucat alaturi de Marlon Brando si Vivien Leigh. A obtinut atunci Oscarul pentru cel mai bun rol secundar.

A fost nominalizat din nou la Oscar, la aceeasi categorie, pentru rolul din "Pe chei" (1954), regizat tot de Elia Kazan.

Interpret de roluri secundare prin excelenta, Karl Malden a jucat in "Legea tacerii, de Alfred Hitchcock (1953), "Prizonierul din Alcatraz", de John Frankenheimer, cu Burt Lancaster (1962), sau "Patton", de Franklin Schaffner (1970).

In anii '70, Malden s-a intors inspre televiziune, remarcandu-se in "Strazile din San Francisco", seria care l-a facut celebru pe Michael Douglas - cel care l-a desemnat pe Karl Malden drept mentorul sau.