Salariatii CFR isi vor primi salariile pana luni, compania avand bani pentru a efectua aceste plati. In schimb, angajatii care intrerup lucrul risca sanctiuni care pot merge pana la desfacerea contractului de munca, a avertizat Constantin Axinia, secretar de stat in Ministerul Transporturilor. Traficul feroviar a fost oprit, miercuri, in mai multe gari importante din tara, din cauza unui protest spontan al lucratorilor nemultumiti de intarzierea platii salariilor. Intre timp, circulatia s-a reluat, insa trenurile care au stationat in gari din cauza protestului spontan au avut intarzieri.

"Oprirea trenurilor este un atentat la siguranta circulatiei. Prin aceste actiuni imprastiem si bruma de calatori care ne-a mai ramas. Noi facem eforturi sa revigoram transportul de calatori si marfa pe calea ferata. Aceste proteste spontane vor avea urmari grave, cei care opresc trenurile risca de la diminuarea salariilor la desfacerea contractelor de munca", a afirmat Constantin Axinia, citat de Mediafax.

  • Protestul a inceput la Brasov. Urmeaza Iasi si Bucuresti?

Protestul de miercuri a inceput in gara Brasov, unde mai multe trenuri au fost oprite intre orele 15:00-16:30. Ulterior, traficul feroviar s-a reluat. Si cele douasprezece trenuri oprite, miercuri dupa-amiaza, in gari din judetele Alba, Harghita si Sibiu au plecat spre destinatii, avand intarzieri de pana la o ora si jumatate.

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Sala Voicu, a declarat ca impiegatii de miscare din cateva regionale din tara au oprit activitatea, nemultumiti ca nu si-au primit salariile la timp. El a sustinut ca protestul nu are legatura cu anuntul de marti privind trimiterea in somaj tehnic a aproximativ 7.000 de salariati de la CFR Marfa.

Si angajatii din cadrul Regionalei CFR Iasi si-au exprimat intentia de a bloca trenurile in gari dupa ora 17:00, a declarat, miercuri, liderul sindical din cadrul regionalei iesene, Verginel Cardasin.

"Salariatii sunt nemultumiti intrucat nu si-au incasat deloc lefurile sau le-au luat in proportie de 50 la suta. In plus, posibilitatea ca unii angajati sa fie trimisi acasa a iritat foarte mult", a declarat liderul sindical iesean.

El a adaugat ca nu stie cu exactitate ora la care va fi declansat protestul, intrucat este vorba despre o actiune spontana: "Nu sindicatul organizeaza protestul, dar, din cate am inteles de la ei, o astfel de actiune este iminenta", a adaugat liderul sindical iesean.

Pe de alta parte, angajatii feroviari din Capitala au amenintat cu proteste similare, nemultumiti si ei de intarzierea platii salariilor.