Ultimul transport de uraniu puternic imbogatit de origine ruseasca a fost evacuat din Romania luni, informeaza Administratia Nationala pentru Securitate Nationala a Statelor Unite. Anuntul a fost facut marti dimineata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti de Andrew Bieniawski, adjunct in cadrul institutiei americane. Materialul a fost repatriat in Rusia.

E vorba de doua transporturi, unul in cantitate de 23,7 kg de uraniu imbogatit uzat de la un reactor de cercetare de la Magurele. Un altul, in cantitate de 30 de kg de uraniu imbogatit proaspat, provine de la reactorul nuclear din Pitesti. Cantitatea evacuata e considerata suficienta pentru confectionarea a doua arme nucleare.

Romania e prima tara care si-a evacuat uraniul imbogatit dupa ce presedintele Barack Obama si-a exprimat angajamentul de a securiza in patru ani materialul nuclear de risc din intreaga lume. Evacuarea uraniului de pe teritoriul Romaniei are loc cu o saptamana inainte de intalnirea Obama - Medvedev, programata sa aiba loc pe 7-8 iunie, summit-ul fiind considerat o oportunitate de a intari angajamentul de reducere a armelor nucleare.

Uraniul american a fost evacuat anul trecut

Uraniul evacuat din Romania a ajuns in Federatia Rusa, cel uzat la Mayak, cel proaspat la Dimitrovgrad, doua dintre facilitatile agreate de acordul ruso-american privind reducerea cantitatii de materiale nucleare si radioactive. Uraniul proaspat de la Pitesti fusese importat acum ceva vreme din Federatia Rusa, dar n-a mai fost folosit, insa in schimbul lui Institutul va primi un alt uraniu, slab imbogatit si cu riscuri mai mici, care nu poate fi folosit in fabricarea de arme nucleare, a explicat presedinta Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nucleare, Vajda Borbala.

Anterior, in august 1999, au fost repatriate in SUA de la Pitesti 5,5 kilograme de combustibil nuclear proaspat, uraniu imbogatit, de origine americana, iar in 2008 a avut loc un al doilea transport, de 15,3 kilograme de combustibil nuclear uzat tot de origine americana.

Reactorul de la Magurele, facut cu tehnica ruseasca, a avut uraniu imbogatit de origine ruseasca.

11,5 milioane de dolari, suportate de americani

Operatiunea din ultimele doua zile - evacuarea uraniului imbogatit de pe teritoriul Romaniei a inceput duminica - si pregatirea pentru aceasta operatiune timp de 5 ani a costat 11,5 milioane de dolari, suma suportata de Statele Unite. O parte dintre bani au fost alocati si Institutului de la Magurele, pentru modificarea facilitatilor pentru a putea face posibila evacuarea containerelor cu uraniul, dar si pentru plata unora dintre cei care au lucrat la aceasta. "Expertii din Romania sunt unii dintre cei mai buni din lume, unii dintre cei mai buni pe care i-am intalnit", a tinut sa sublinieze Andrew Bieniawski.

Premiera: uraniul transportat aerian

Bieniawski a mai spus ca in Romania a avut loc o premiera, intrucat niciodata pana acum n-a fost transportat uraniu pe cale aeriana, ci doar cu trenul si pe apa. De ce s-a ales aceasta cale? Pentru a se incadra in graficul stabilit de presedintele Obama si sa se realizeze in patru ani obiectivul de securitate privind depozitarea in conditii sigure a materialkelor nucleare cu risc din treaga lume.

In urmatoarea perioada vor mai exista astfel de transporturi din 12-15 tari si, odata incercata calea aeriana si transportul fiind un succes, aceasta modalitate va fi folosita tot mai mult.

Baza juridica - Guvernul roman s-a miscat cam lent

Romania a devenit astfel a paisprezecea tara din care a fost evacuat uraniul puternic imbogatit, alaturi de Brazilia, Bulgaria, Columbia, Danemarca, Grecia, Letonia, Filipine, Portugalia, Slovenia Coreea de Sud, Spania, Suedia si Thailanda.

Pana acum, din 2005, au fost repatriate Rusiei aproximativ 862kg de uraniu puternic imbogatit, din Serbia, Romania, bulgaria, Libia, Uzbekistan, Kazahstan, Polonia, Germania, Cehia, Letonia sau Vietnam.

Transporturile din Romania s-au realizat in conformitate cu programul prioritar stabilit prin declaratia Comuna cu privire la Cooperarea in domeniul Securitatii Nucleare, de la Bratislava, din 2005. Prin urmare, a fost nevoie de cooperare internationala pentru repatrierea uraniului, aceasta avand loc intre Romania, Federatia Rusa si SUA.

Romania a semnat un acord cu Federatia Rusa privind transportul de material nuclear uzat in 17 ianuarie 2007 si a intrat in vigoare la 25 iunie 2009, cu doar cateva zile inaintea transportului.

"Recunosc ca am avut anumite probleme si am avut temeri ca acest acord nu va intra in vigoare in timp util pentru acest transport. Insa am primit ajutorul Ambasadei Federatiei Ruse si a Guvernului Romaniei pentru urgentarea ratificarii", a spus presedinta Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatii Nucleare, Vajda Borbala.

Numai ca emotiile i-au fost date de guvernul de la Bucuresti, care a intarziat adoptarea si publicarea in Monitorul Oficial a documentului. Procedura a fost destul de lenta, in ciuda faptului ca se stia ca operatiunea de evacuare a uraniului imbogatit urma sa fie cat mai curand.

La nivel international, exista convetia ruso-americana ca fiecare parte sa repatrieze uraniul de origine, iar prin acel acord partiel se obliga sa isi ofere asistenta tehnica si financiara pentru securizarea facilitatilor de depozitare a uraniului, sa il reproceseze pe teritoriul propriu, pentru a-l face astfel imposibil de folosit in scopul construirii unor arme nucleare. "Cele trei facilitati din Rusia, Luch, Dimitrovgrad si Mayak, sunt niste Fort Knox, iar inspectori americani au inspectat facilitatile", a dat asigurari Bieniawski privind certitudinea ca uraniul repatriat Rusiei este o amenintare in minus.