Romania vrea sa-si vanda cele 28% din actiunile pe care le detine la combinatul de imbogatire a minereurilor acide cu continut de fier de la Krivoi Rog, din Ucraina. La randul ei si Ucraina, actionarul majoritar, vrea sa-si vanda participatia, informeaza NewsIn.

"Ucraina doreste sa isi privatizeze cota de participare, cu conditia ca cine cumpara activele sa finalizeze combinatul. Daca Ucraina vinde, avem trei posibile variante: fie ne vindem si noi cota de participare, fie finalizam investitia alaturi de ceilalti actionari, insa acest lucru este imposibil, pentru ca nu sunt bani, fie pierdem tot", a declarat directorul general al Directiei de Politica Industriala si Competitivitate, din cadrul Ministerului Economiei, Petru Ianc.

Autoritatile romane si cele ucrainene vor discuta despre situatia combinatului de la Krivoi Rog, in luna septembrie, la Kiev, in Ucraina.

Constructia combinatului KGOKOR a fost inceputa de catre Uniunea Sovietica in 1983, insa dupa destramarea blocului sovietic Ucraina a intrat in posesia a 56,4% din actiuni, Romania detine 28%, iar Slovacia 15,6%.

Lucrarile la constructia combinatului s-au oprit in 1996. Sumele investite de partea romana se ridica la aproximativ 800 de milioane de dolari.

Ministerul ucrainean al economiei a anuntat, inca din octombrie 2007, ca vrea sa vanda combinatul KGOKOR, din Krivoi Rog. Intre companiile interesate la acea vreme de acest combinat s-au numarat ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel din lume, dar si compania rusa Metalloinvest, cel mai mare producator de otel din Ucraina.