Societatea de Studii Juridice (SSJ) organizeaza dezbaterea Principiul oportunitatii urmaririi penale. Pro si Contra. Evenimentul, care va incepe marti, 30 iunie 2009, ora 15:00, va fi gazduit de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie: Sala de Consiliu a PICCJ, bd. Libertatii 12-14, et. 1.

Exista tari in care functioneaza un sistem de urmarire discretionara (principiul oportunitatii) si tari in care functioneaza un sistem de urmarire obligatorie (principiul legalitatii). In vreme ce in statele de drept cutuniar functioneaza un sistem discretionar, sistemele de drept continental se pot incadra in fiecare dintre cele doua categorii. Spre exemplu, in Olanda principiul oportunitatii (cunoscut si sub numele de principiul promptitudinii) este consacrat si considerat deosebit de important.

Ce reprezinta principiul oportunitatii? Procurorul decide daca sa porneasca sau nu urmarirea penala. Aceasta poate insemna o degrevare a Justitiei de examinarea unor cauze care privesc infractionalitatea minora, permitand concentrarea pe infractionalitatea grava - crima organizata, trafic, omor, talharii s.a.

Responsabilitatile procurorului in asigurarea unui proces organizat conform legii si principiului suprematiei legii sunt subliniate in Recomandarea Rec(2000)19 a Comitetului Ministrilor catre statele membre privind rolul procuraturii in sistemul de justitie penala (par. 2): "in toate sistemele de justitie penala procurorii hotarasc daca sa inceapa sau sa continue urmarirea penala…".

Este oportuna introducerea in legislatia procesual penala din Romania a principiului oportunitatii urmaririi penale?

Evenimentul, organizat de Societatea de Studii Juridice, va fi gazduit de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie: Sala de Consiliu a PICCJ, bd. Libertatii 12-14, et. 1.

Moderator: prof. univ. dr. Anastasiu Crisu, Universitatea din Bucuresti

Parteneri: Wolters Kluwer, Universitatea Romano-Americana

Parteneri media: Hotnews, Juridice, Dreptonline

Numarul de locuri este strict limitat. Participarea la eveniment este gratuita, pe baza de invitatie.

Solicitati invitatie la adresa: dezbatere [at] ssj.ro