"Procedura de extradare a lui Mihai Necolaiciuc a fost intiata de partea romana dupa ce un procuror al Departamentului de Justitie al Statelor Unite ne-a informat ca a fost localizat pe teritoriul Statului Florida", a anuntat astazi in cadrul unei conferinte de presa ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Potrivit tratatului de extradare dintre Romania si SUA, procurorii de la Departamentul de Justitie American au la dispozitie 60 de zile pentru a prezenta justitiei americane cererea de extradare a autoritatilor romane. In aceste conditii, Ministerul Justitiei estimeaza ca cererea de extradare va fi prezentata instantei din SUA la 22 august 2009. In ceea ce priveste solutionarea cererii, ea ar putea dura maximum doi ani. Potrivit dreptului american, Necolaiciuc ar avea insa la indemana trei cai de atac impotriva unei eventuale sentinte de extradare.

Partea romana a transmis deja catre autoritatile americane toate documentele care au fost solicitate, la data de 28 februarie 2008 si va "continua cooperarea cu autoritatile americane, pana la extradarea lui Mihai Necolaiciuc", a precizat Catalin Predoiu.

Fostul director general al CFR, arestat miercuri in Florida

Mihai Necolaiciuc, fostul director al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane, a fost arestat miercuri in Florida, Palm Beach County. Necolaiciuc a fost trimis in judecata in trei dosare, in baza carora s-a emis mandat de arestare in lipsa si pentru care s-a cerut extradarea. In luna februarie, Necolaiciuc a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata si continuata.

Procurorii DNA sustin ca fostul director general al CFR a semnat in perioada 2002 - 2003 un numar de 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către SC General COM Electrica SA Bucureşti. Potrivit acestora, Necolaiciuc a incalcat prevederile legale, furnizorul nefiind autorizat de Autoritatea Feroviara Romana.