Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, a negat joi ca ar fi cerut activrea clauzei de salvgardare impotriva Romaniei si Bulgariei, relateaza Novinite.

"Nu vreau clauza de salvgardare... Ceea ce vreau este continuarea Mecanismului de monitorizare si cooperare. As vrea, de asemenea, sa vedem cum putem ajuta Bulgaria si Romania sa rezolve problemele pe care le au cu gestionarea fondurilor UE", a spus ministrul olandez.

Reactia lui Timmermans vine dupa ce NewsIn a scris ca ministrul olandez ii trimisese in 30 mai o scrisoare comisarului pentru justitie in care ii solicita o intrevedere pentru a "examina in special impactul pe care l-ar putea avea aplicarea clauzelor de salvgardare asupra cooperarii judiciare deja existente cu Bulgaria si Romania".

Cele patru obiective de referinta (benchmarks) pe care trebuie sa le indeplineasca Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare sunt:

* Asigurarea unei proceduri judiciare transparente si mai eficiente, in special prin consolidarea capacitatii si raspunderii Consiliului Suprem al Magistraturii, precum si raportarea si monitorizarea efectelor noilor coduri de procedura civila si de procedura penala.

* Instituirea Agentiei Nationale de Integritate cu competente de verificare a averii, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, "care sa emita hotarari cu caracter obligatoriu pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive".

* Continuarea realizarii unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt.

* Adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si de lupta impotriva coruptiei, in special in administratia locala.

La ultimul raport, publicat in luna februarie, Comisia constata regrese in ultimele sase luni si atragea atentia asupra raportului din vara, pentru care "va fi crucial ca Romania sa realizeze progrese semnificative si ireversibile pana la acea data".