Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) a lansat un raport in care analizeaza propunerile pentru postul de Comisar european, din partea Romaniei, vehiculate in spatiul public. Fiecare candidat este evaluat pe baza a cinci criterii, care sunt detaliate in raport. CRPE propune coalitiei, Guvernului si Presedintelui sa aiba o politica activa de sustinere a lui Jose Manuel Barroso, la sefia Comisiei Europene si in schimb sa-i propuna o lista scurta de candidati romani, in timpul sau imediat dupa Consiliului European din 18-19 iunie. CRPE mai recomanda sa inceteze conflictul in coalitie pe tema desemnarii unui candidat din partea Romaniei.

Liderii Uniunii Europene se vor intruni in 18-19 iunie la Consiliul European de vara si trebuie sa decida asupra desemnarii viitorului presedinte al Comisiei Europene. CRPE publica raportul „Romania la Consiliul European din 18-19 iunie. Note pentru ‚comisarii’ romani” (vezi documentul atasat)

"Romania a anuntat sprijinul formal pentru Manuel Barroso pentru un nou mandat in fruntea Comisiei. CRPE apreciaza ca a fost o decizie buna, care trebuie urmata de o pozitionare ferma in tabara celor care sustine o desemnare imediata, la acest Consiliu, a lui Barroso.

In schimb, Romania poate si trebuie sa ceara un portofoliu important in viitoarea Comisie Europeana. CRPE face o analiza a sanselor de a obtine portofolii vizate, in functie de interesul altor state si de situatia actualilor titulari: Agricultura (sanse medii), Justitie (sanse mici), Politica Regionala (sanse medii), Transporturi (sase medii), Energie (sanse medii), Extindere (sanse mici)", se arata intr-un comunicat al CRPE.

CRPE analizeaza citeva dintre propuneri care au fost vehiculate in spatiul public, de catre partide sau de catre presa.

"Am evaluat fiecare candidat pe baza a cinci criterii, pe care le detaliem in raport. Expertii afiliati CRPE au acordat note de la 1 la 5 fiecarui posibil candidat. Rezultatele complete sint prezentate in raport. Primii clasati sint Dacian Ciolos (4,08), Vasile Puscas (4,06) si Monica Macovei (3,88).

Macovei a pierdut puncte la sustinerea politica si la capacitatea de a crea consens, la fel si ”candidatul” PSD Adrian Severin. In general, data fiind situatia interna care cere consens in guvern, inevitabil candidatii vazuti ca tehnocrati apolitici au fost avantajati", mai arata CRPE.

Citeste mai multe informatii aici.