Clubul de la Cluj someaza clasa politica: Treceti la reforma Scolii romanesti!

de D.G.     HotNews.ro
Marţi, 16 iunie 2009, 18:13 Actualitate | Esenţial


 documente
(16 Iun 2009) PDF, 95KB
Un grup de universitari, oameni de afaceri, magistrati, jurnalisti au formulat in urma dezbaterii pe tema educatiei organizata de Clubul de la Cluj  un apel sustinut de semnatari. Toti cer demararea de urgenta a procesului de modernizare a Educatiei, pentru ca orice intarziere inseamna un atac la viitorul tarii.

Acesta este primul gest ferm de presiune a societatii civile asupra clasei politice, pentru ca vorbele sa devina fapte.

Apel la responsabilitate - catre clasa politica si Guvernul Romaniei

"Cu mai bine de un an in urma, in martie 2008, toate partidele politice parlamentare si-au asumat un Pact national pentru educatie, alaturi de organizatii ale societatii civile, fiind pe deplin constiente de necesitatea modernizarii si restructurarii sistemului si institutiilor de educatie din Romania", se arata in apel.

Pina acum, clasa politica doar a tacut. Este insa urgent sa se treaca la fapte.

"De aceea, facem apel la responsabilitatea tuturor partidelor politice, in particular a majoritatii parlamentare actuale si a Guvernului care o reprezinta: Situati-va la inaltimea responsabilitatii asumate prin Pactul national pentru educatie si strategia, adoptate pina acum.
Asumati-va raspunderea privind aplicarea Pactului national pentru educatie si a strategiei, alocati resursa financiara necesara si supuneti dezbaterii publice propunerile legislative elaborate pe aceasta cale!

Reforma educatiei din Romania nu mai poate astepta".


Citeste mai multe despre   


1555 vizualizari

 • -8 (10 voturi)    
  ooo... "Clubul de la Cluj" (Marţi, 16 iunie 2009, 18:45)

  stefan2008 [utilizator]

  ... tulai ce influenta or ave clubarii aiestia...
  • 0 (4 voturi)    
   daca o trimit pe Ecaterinca la croitorie .. (Marţi, 16 iunie 2009, 19:39)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui stefan2008

   ..de unde provine isteata femeie , in invatamantul universitar ,tot mai e cum mai e ! Eu cred la modul sincer ,fara bascalie,ca e cea mai mare calamitate pentru invatamantul romanesc datorita faptului ca e marioneta sindicatelor de gainari din invatamant si e moarta dupa pu...terea politica , ca orice menopauzata !
 • +2 (2 voturi)    
  reforma invatamantului (1) (Marţi, 16 iunie 2009, 18:46)

  fost elev,student [anonim]

  Reforma organizatorica in invatamint***
  target strategic -----> primele 500 universitati din lume.
  -Fondurile trebuie date conf.tabel:
  nrc\necesar\realizat\target\%(realizat/target)
  desfasurat pe puncte, subpuncte, obiective,etc., nu numai filozofie ci si contabilitate, controlate: decadal, lunar, trimestrial, anual,mandat, sa..
  -Stabilirea cifrei de scolarizare din invatamintul superior numai dupa necesarul emis de agentii economici si organele de sinteza. De ex: sunt fac care scot mii de absolventi de exploatare fara obiect. La fel, in unele orasele fara traditie , s-au infiintat tot felul de facultati mumai cu numele, etc.
  Unde duce inflatia actuala cu diplome universitare de slaba calitate?
  Cine o sa mai lucreze cu studii profesionale si medii in agricultura sau industrie, constructii, daca toti isi procura o diploma universitara?
  -Introducerea ca parametru de feed back evaluator numarul de absolventi care dovedesc o buna practica sau excelenta in economia reala. Pt. aceasta universitatile trebuie sa-si urmareasca traiectoria studentilor post absolvire(la fel si liceele, scolile, etc).
  -Optimizarea normelor de incarcare pe toata scara a cadrelor didactice
  -Desfiintarea asaziselor universitati si licee: "fabrici de diplome" si reducerea numarului acestora la nivelul economic al tarii noastre si cu aceasta reducerea asazisilor profesori "nomazi" de la o universitate la alta.
  -oprirea lacomiei necontrolata a business-ului universitar cu studenti.
  -lege de salarizare si pensii unice pt. toti salariatii de la stat, cum era inainte de "89(adaptata).
  -acordarea unei atentii sporite practicii in productie(conduse efectiv de cadrul didactic) si in laboratoarele proprii(inclusiv fizica, chimie, educatie fizica,etc).
  -Calitatea absolventilor se va ridica odata cu "practica" postabsolvire din unitatile economice unde s-au angajat.Tot aici se va dezvolta si cercetarea pe echipamente, universitatilor revenindu-le rolul cercetarii fundamentale.
 • +2 (2 voturi)    
  reforma invatamantului (2) (Marţi, 16 iunie 2009, 18:47)

  un fost elev,student [anonim]

  Oricite bune asteptari s-ar cere invatamintului, nivelul acestuia se va ridica numai in sistem didactic si scolar neinflationist, impreuna cu progresul tehnologic si uman al economiei nationale reale.
 • +1 (1 vot)    
  decaderea scolii (1) (Marţi, 16 iunie 2009, 18:48)

  privitor [anonim]

  din ce cauze scade calitatea invatamintului an de an ?
  1.expansiunea universului, cresterea entropiei,decadentei lumii
  2.cei sapte ani de acasa, din cauza disocierii importantei celulei de baza a societatii-familia(neajunsuri,programe tv,site-uri deocheate pc,publicitate relatii sexuale,inclusiv perverse,etc)
  3.lipsa unui nou sistem de educatie sociala organizat pt. a inlocui educatia sociala de stat dinainte de "89, care incepea de la gradinita cu soimii patriei si continua pe toate palierele de invatamint-pionieri,sa pina la scoala de meserii, liceu sau facultate. chiar si in armata se scolariza vezi: soferi, bucatari, radiotelegrafisti, etc.? urma, apoi, educatia concreta prin munca la locul de munca si familia tinara...
  4.renuntarea, de astazi,la competitii sportive si artistice scolare si studentesti
  5.nedefinitivarea educatorilor,invatatorilor si profesorilor pe post
  6.explozia mijloacelor de comunicatie si killgame-urile electronice
  7.lipsurile pedagogice a unor dascali la clasa si incurajarea astfel a meditatiilor particulare si a micii coruptii, care constiutue in mare parte evaziune fiscala
  8.renuntarea la uniforma si matricola in invatamintul preuniversitar si incurajarea arderilor unor etape in dezvoltarea tinerilor(limuzine si alte produse si obiceiuri de lux,etc)
  9.bussinesul anumitor profesori cu studenti si coruptia pentru promovarea examenelor,a titlurilor stiintifice,sa
  10.inflatia de universitati si facultati, fara a tine seama de un necesar de studenti-cifre de scolarizare pe specialitati reale si obiective
  11.neajungerea niciunei universitati in top 500 pt. a crea modele si emulatie
  12.lipsa de munca organizata in intreprinderi industriale stabile sau santiere nationale pt. a se forja prin munca caracterul tinerilor de orice meserie sau specialitate si reducerea vagabondajului si a abandonului scolar
 • +1 (1 vot)    
  decaderea scolii (2) (Marţi, 16 iunie 2009, 18:49)

  privitor [anonim]

  13.necorelarea de virsta in cazul carnetului de sofer, care se poate lua la 18 ani,toata clasa a 12-a de liceu fiind spulberata de pusti cu limuzine,netinindu-se de carte.asadar, terminarea liceului ar trebui devansata cum era odata la 11 clase(a fost liceu chair cu 10 clase,propunerea ramine de mijloc) si atunci clasa a 12-a nu s-ar mai suprapune cu obtinerea carnetului de sofer, liceul ar fi liceu, nu salon auto periculos si de fite!
  14.raminerea in urma a dezvoltarii satelor si agriculturi pt.meserii si specialitati specifice
  15.slabirea vigilentei si preventiei fortelor de ordine.nu se vad pe teren, pt.a intimida eventuale derapaje infractionale
  concluzie: trebuie reformata intreaga societate
 • +5 (5 voturi)    
  Despre scoala (Marţi, 16 iunie 2009, 19:10)

  Marian [anonim]

  Am un copil in clasa a 7-a, iar in anul care tocmai s-a incheiat una din colege a obtinut media 10 la toate obiectele, dupa ce la 3 obiecte notele de 5 sau 6 din lucrarile de control au fost transformate in note de 9 la interventia parintilor pe langa profesori.
  Aceeasi colega a obtinut nota 10 la Limba Romana pentru colectarea unor bani pentru carti.
  Este un exemplu despre ce se petrece in scoala la ora actuala.
 • 0 (4 voturi)    
  De ce nu, un partid al intelectualilor??? (Marţi, 16 iunie 2009, 19:35)

  Moldovan [anonim]

  Ce mai asteptati domnilor??? Vet fi sustinuti de 70%
  din populatia care nu s-a perzentat la urne.Apelurile d-ra vor ramane fara ecou atata timp cat excrementele astea comunisto-securiste sant la putere.
  Santeti siunguri carev mai puteti salva Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Foarte bine (Marţi, 16 iunie 2009, 19:51)

  Cristin [anonim]

  Desi, daca tine de politic, nu cred ca se va intampla vreodata ceva concret in sensul cerut de Club, initiativa este laudabila. Cine stie... poate peste 10-15 ani o sa fim mandri obtinand titlul de "civilizati". Poate o sa ne facem un Discovery Romania, poate formatiile noastre eliberate de virusul manelelor vor concerta in America, poate vom avea candidati la Nobel, poate o fetita de 14 ani o sa descopere o supernova.... poate.
 • 0 (0 voturi)    
  Problema adevarata a educatiei! (Marţi, 16 iunie 2009, 20:18)

  adrian [anonim]

  Problema adevarata si esentiala a educatiei este mentalitatea copiilor. Vorbim tot timpul despre fonduri alocate, despre conditii, despre curricula scolara, despre modalitatile de evaluare, dar mereu uitam cel mai important lucru: nu este asigurat un cadru de corectitudine si de cinste in randul elevilor si studentilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca traim intr-o tara in care copiatul (un furt grav) este considerat un lucru normal, ba mai mult, este un sport national. La fel pot spune despre chiulit, cumparat diplome, motivari false. Este crunt si dureros faptul ca elevii (studentii) nu constientizeaza gravitatea acestor fapte, dar ei sunt modelati de societatea in care traiesc. Din acest punct de vedere, cred ca in primul rand sunt de vina parintii (ei sunt cei mai apropiati de elev/student). Daca copilul nu poate veni de acasa cu un set de standarde morale bine definite si corecte, atunci nu ne putem astepta ca el/ea sa ajute la dezvoltarea unei concurente cinstite si sanatoase pentru educatia romaneasca. Dorinta de a fi corect, de a munci, de a realiza ceva in viata, trebuie insuflata de acasa.
  Vorbind din punctul de vedere al studentului, stiu exact ce spun, pentru ca am analizat cu atentie cum gandesc colegii mei de-a lungul timpului.
 • 0 (0 voturi)    
  Inv Ro (Marţi, 16 iunie 2009, 22:31)

  Fostprofuniv [anonim]

  M-am gandit mult cum s-ar putea redresa inv Ro. Concluzia: nicicum. E ca afundarea intr-un noroi: la un moment dat atingi un prag din care nu mai poti ieshi. Noi l-am atins deja.
 • 0 (0 voturi)    
  scoala actuala (Miercuri, 17 iunie 2009, 12:05)

  elev [anonim]

  perpetueaza un model de manifestare care suprasolicita si elevii si in egala masura dascalii-povestea cu '' ce rezultate internationale grozave'' avem nu mai tine,ca acele rezultate nu tin de foame;ar fi cazul ca programa sa fie structurata diferentiat,functie de abilitatile copilului-e bun la biologie,sa faca biologie 50% din ore si restul disciplinelor cu titlu orientativ;e bun la matematica,face 50% din ore mate,restul orientativ,etc.Si trebuie avut in vedere ca,pe linga materiile ''clasice'',sa fie indrumati de mici si spre lucruri folositoare in viata-sa stie ce e un impozit si de ce se plateste,unde se achita si cum se calculeaza,cine e si de ce ,politia comunitara,ce e primaria,rolul respectului interuman,al respectului fata de natura,ce faci cind te pierzi in localitate necunoscuta,etc.Daca producem genii pe banda rulanta si ele nu stiu sa se descurce in situatii de viata obisnuite,societatea nu are nici un ghesheft de pe urma lor,cu atit mai mult cu cit,cind termina scoala,se duc in tarile ''calde'';e mult mai util sa avem pregatiti oameni descurcareti,deschisi autoperfectionarii si perfectionarii dirijate-unde e cazul,buni cetateni,care-si cunosc drepturile si obligatiile,decit legume care la 18 ani,pierduti in gara,nu stiu sa se intoarca acasa sau se sperie cind vad un politist pe linga ei;zic legume pentru ca dupa ce parcurg cu oarece succes programa scolara,copiii constiinciosi sint epuizati,fara vlaga si cu lehamite in fata provocarilor vietii iar cei mai putin constiinciosi,sint fara incredere in ei-tot timpul li s-a spus ca nu sint buni de nimic si ca daca nu au invatat pe de rost o poezie aberanta,vor ajunge niste ratati,sau nu mai lupta cu greutatile ca stiu a priori ca nu sint apti pentru asa ceva;asta,ca sa nu mai vorbim de cei mai putin dotati intelectual,care nu fac fata lectiilor oricum prea complicate pentru ei si apoi cred ca in viata e ca la scoala-greu si fara rost.Asa ca,demersul grupului clujean mi se pare de bun simt .
 • 0 (0 voturi)    
  Cu regret, greu imi vine (Miercuri, 17 iunie 2009, 15:32)

  Szakáts István [anonim]

  sa iau in serios un docoment care e redactat pe jerunti in halul asta. Citez

  "Personalităţi ale lumii universitare clujene, oameni de afaceri, jurişti, profesori, jurişti"

  "Clubului e la Cluj"

  "Francisc Koos, om de cultură şi busniss".

  Bakhtalo,

  i
  • 0 (0 voturi)    
   mai, sa fie! (Miercuri, 17 iunie 2009, 18:05)

   Gramaticul [anonim] i-a raspuns lui Szakáts István

   hai sa vedem padurea, ca la copaci ne tot uitam. e clar ca au repetat niste cuvinte, au mincat lirete, ptiu, litere,ca se intimpla des la tastatura. hai sa vedem ce fac oamenii astia ca e interesant experimentul
   eu cred ca o sa-i doara in cot pe unii, altii o sa se alature ca sa nu se zica si de ei ca sint lasi...
   • 0 (0 voturi)    
    Asta mie imi miroase mai degraba ca munca (Miercuri, 17 iunie 2009, 23:03)

    Szakáts István [anonim] i-a raspuns lui Gramaticul

    unui gighimel zelos, in mod vizibil subdoct pentru a redacta decent un text, dar care a fost in stare sa faca destule ture de pista pe coridoarele parnasului academic, cu pixu in mana.

    i
 • 0 (0 voturi)    
  clasa politica romaneasca NU te vrea destept (Miercuri, 17 iunie 2009, 17:40)

  Amelie [anonim]

  Nu e in interesul politicienilor nostri ca romanii sa fie inteligenti. La cine s-ar mai duce - in preajma alegerilor - cu purcei, cozonaci, mici si bere, daca am fi niste cetateni demni, inteligenti, cu capul pe umeri? Cine ar mai realege aceiasi corupti si incompetenti an de an? Politicienii nostri vor romani idioti, analfabeti, usor de manipulat!!! De aici si bataia de joc din invatamant, salariile profesorilor, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Despre Sistem (Miercuri, 17 iunie 2009, 21:24)

  Din Sistem [anonim]

  Grupul din Cluj nu este credibil, nici corect, pentru ca, cu gandul la salarii, prime, bonusuri si alte smecherii aducatoare de castiguri, mai mult sau mai putin mascate, dar bine gandite, care au curs pana la ultimele alegeri, se vrea si exclusivist, stapan al adevarului (grupuri restranse continua sa extraga cu eleganta bancnote din palariile peste care tot ele sunt stapane, spre deosebire de marea masa a profesorilor din inv.superior, care a ajuns sa presteze activitati didactice gratuite, cu pondere insemnata in activitate).Grupul, nereprezentativ, umbla cu sfarna, neoferind nimic in schimb. Daca avea, o spunea limpede, de la inceput. Va rog sa retineti acest mic amanunt. Pentru ca, extrem de imoral, este definitoriu. Daca era cinstit, grupul spunea de la inceput, limpede, ce ofera. Pentru multi dintre acesti domni, Romania nu este membru UE, cu obligatii care, acum, au inceput sa curga dur. Materiile predate in voievodatele multora dintre ei, n-au nimic in comun cu cerintele, foarte dure, ale unei modernizari a Romaniei, care ar trebui sa fie, conform standardelor UE, fara precedent. Dar tupeu sa arunce cu praf in ochii vulgului si sa umble cu miloaga dupa fonduri ale UE, au. Studentii habar n-au pe ce lume sunt si ce trebuie sa faca, pentru ca sa aiba si un viitor, atunci cand parintii lor nu o sa ii mai poata ajuta. Altul decat spalatul vaselor. Statul, stapanul acestor institutii publice, scapate de sub control si devenite antinationale, trebuie sa puna piciorul in prag si, ca prima masura de minima demnitate, sa-i destituie pe acesti smecheri fara scrupule, care continua sa faca tarii, in blana de miel, un rau enorm. In esenta lui, o parte insemnata din invatamantul superior, finantat de la buget, nu servestie deloc interesul national al Romaniei. Greseala politicienilor romani este si mai mare: trebuiau sa puna piciorul in prag inca acum 10 ani. Anii de "reforma", despre care vorbea alaltaieri d-l presedinte, cenzurat de toata "mendia" "nationala"
 • 0 (0 voturi)    
  Refroma rectosaurienilor (Vineri, 19 iunie 2009, 22:55)

  Cu sange rece [anonim]

  sebi.luxorcomp.ro/2412_2008/

  www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/curtea-constitutionala-limiteaza-autonomia-universitara-48599/

  Varful icebergului. Aflati sub anchera ANI.

  Rectosaurieni. Cu sange rece.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version