VIDEO Guvernul a adoptat normele de aplicare pentru programul Prima Casa: avans de 5% si dobanzi reduse

de A.N.     HotNews.ro
Duminică, 14 iunie 2009, 10:06 Actualitate | Esenţial


Guvernul condus de premierul Emil Boc a adoptat duminica, in sedinta extraordinara, normele de aplicare pentru programul Prima Casa. La reuniunea de la Palatul Victoria a participat si presedintele Traian Basescu. Printre conditiile obligatorii sunt: solicitantii sa fie la primul imobil, avansul trebuie sa fie de 5%, locuinta nu poate fi instrainata in primii cinci ani de la achizitionare. In ceea ce privesc bancile, acestea trebuie, printre altele, sa aiba o acoperire teritoriala la nivel national si/sau judetean etc.

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de premierul Emil Boc:
 • Guvernul a adoptat astazi normele metodologice cu privire la programul Prima Casa
 • cei care vor sa intre in acest program national, tineri sau mai putini tineri, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, cele mai importante fiind:
 1. Sa nu detina in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita sau nu au in derulare un credit ipotecar. Dovada indeplinirii acestei conditii se face printr-o declaratie pe propria raspundere a beneficiarului data in fata notarului. Avem in vedere momentul adoptarii OUG, pentru a evita diferite tranzactii imobiliare facute dupa. Toti cei care, la data adoptarii Ordonantei de Urgenta, la inceputul lunii iunie, nu aveau o locuinta in proprietate, sunt eligibili.
 2. Cei care doresc sa intre in programul Prima Casa trebuie sa beneficieze de un avans de 5% din pretul de achizitie a locuintei, daca pretul acesteia este egal sau mai mic de 60.000 de euro. Poti sa-ti achizitionezi si o locuinta peste 60.000 de euro, dar statul nu garanteaza decat in limita a 60.000 de euro. Daca locuinta este mai scumpa de 60.000 de euro, platesti un avans mai mare si anume 3.000 de euro + diferenta dintre pretul de achizitie a locuintei si 60.000 de euro. Aceasta deoarece programul are si o componenta sociala, de a-i ajuta pe aceia care nu au resursele sa isi achizitioneze prima locuinta si sa poata plati niste rate acceptabile.
 3. Cel care intra in acest program se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii.
 4. Cel care intra in programul Prima Casa se obliga sa constituie in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor, o ipoteca de rang 1 asupra locuintei achizitionate.
 • in ceea ce priveste bancile care sunt chemate sa participe la acest program al guvernului Romaniei trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
 1. sa aiba o acoperire teritoriala la nivel national si/sau judetean
 2. costul creditarii: am pus niste conditii maximale si anume rata dobanzii EURIBOR la trei luni plus o marja de maxim 4% pentru creditele in euro; si ROBOR la trei luni plus o marja de 2,5% pentru creditele in lei. Acest cost include nivelul total al comisioanelor percepute de catre banca. Acesta este nivelul maximal al dobanzii
 3. bancile nu percep comisioane de rambursare anticipata
 4. contractul de credit nu contine clauze care sa permita modificarea unilaterala, de catre banca, a contractului
 • in termen de 7 zile de la publicarea acestor norme metodologice in Monitorul Oficial, bancile trebuie sa raspunda daca doresc sa participe la programul Prima Casa si vor trebui sa vina cu o oferta concreta
 • bancile trebuie sa ne spuna cu ce dobanda vin si ce suma de bani pot oferi acelora care doresc sa intre in programul Prima Casa
 • vom incheia conventii de garantare cu bancile care vor prezenta cele mai bune oferte
 • ne asteptam ca ofertele bancilor sa fie si mai joase, deoarece va fi o competitie intre banci
 • statul garanteaza creditul in limita a 60.000 de euro iar bancile nu mai suporta riscul creditarii
 • in concluzie, dupa publicarea in MO, bancile au la dispozitie 7 zile sa raspunda ofertei noastre si bancile care vor veni cu cele mai bune oferte vor incheia contracte de garantare si contragarantare cu institutiile statului
Potrivit informatiilor vehiculate inainte de sedinta de Guvern, durata maxima a unui credit contractat prin programul "Prima Casa", aceasta va fi de 30 de ani, iar contractul de credit nu va trebui sa contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca. Pe de alta parte, beneficiarii programului trebuie sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, cu o valoare minima egala cu trei rate de dobanda.

In plus, normele de aplicare a programului specifica faptul ca beneficiarii pot achizitiona doar locuinte finalizate, aflate pe teritoriul Romaniei si inscrise in cartea funciara.Citeste mai multe despre   


7253 vizualizari

 • -2 (12 voturi)    
  pt cei care lucreaza in strainatate (Duminică, 14 iunie 2009, 11:00)

  bebe [anonim]

  rog autoritatile sa inbtervina si in favoarea celor care lucreaza in strainatate si vor o casa in romania, sa dezvolte acest subiect in vederea stabilirii documentatiei necesare pt acizitionarea unei case
  • -1 (9 voturi)    
   ramai acolo (Duminică, 14 iunie 2009, 14:09)

   catutzi [anonim] i-a raspuns lui bebe

   nu avem novoie sa te intorci in tara. oricum ati trimis bani rubedeniilor din tara si ei il cheltuiau pe imobiliare facand astfel pretul lor inaccesibil celor care ramasesera in tara.
   te implor sa ramai acolo...ti-e bine acolo asa ca nu ne deranja sa te intorci.
   • +1 (1 vot)    
    si tu! (Luni, 15 iunie 2009, 18:46)

    radu [anonim] i-a raspuns lui catutzi

    Ca sa parafrazez - nu avem nevoie sa pleci din tara.
    Te implor sa ramai acolo... ti-e bine acolo asa ca nu ne deranja sa iesi din Romania. Nici in vacantza, nici la munca. Stai acolo in cotetzul tau si uraste in continuare pe toata lumea.
  • +1 (9 voturi)    
   Prima casa pentru cei plecati din tara (Duminică, 14 iunie 2009, 14:37)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui bebe

   Dragul meu BEBE, din propria mea experienta iti scriu ca, odata ce ai plecat din tara ESTI CAM STERS DIN CATASTIFE. Consoleaza-te cu acest GAND si incearca, ca atunci cand VOTEZI sa deschizi bine ochii!
  • -1 (11 voturi)    
   Acest program nici nu ar trebui sa EXISTE (Duminică, 14 iunie 2009, 14:43)

   Me [anonim] i-a raspuns lui bebe

   Nu cred ca statul are datoria de a oferi case tocmai celor care si le permit mai bine din buzunarul celor care nu si le permit. Daca esti tanar educat si iti permiti sa cumperi o casa, nu esti un "amarat" cum incearca unii sa afirme ci esti un norocos deoarece comparativ cu nivelul general de dezvoltare a Romaniei esti cel mai probabil in topul celor mai bine platiti 50% din Romani. Nu aveti dreptul de a lua bani de la ceilalti ca sa va faceti voi casa.
  • +1 (7 voturi)    
   bună idee (Duminică, 14 iunie 2009, 15:46)

   neomul [utilizator] i-a raspuns lui bebe

   e posibil pentru un român care lucreaza în străinătate să achiziționeze o proprietate în țară prin intermediul programului?
 • +2 (6 voturi)    
  Sedinta de Duminca ?! (Duminică, 14 iunie 2009, 13:59)

  Moromete [anonim]

  Cine nu mai are Dumnezeu traieste ca un om fara Dumnezeu !! De altfel tot ce se munceste Duminica, stim demult, ce soarta are.. In dorinta de a avea tot mai multa audienta guvernantii fac sedinte in fata camerelor de televiziune ..audienta maxima....Duminica?! Ii anuntam ca si Lunea si Martea si Miercurea ...pot face sedinte in fata camerelor de televiziune pt ca nu mai avem locuri de munca ..singurele locuri sunt in fata tv. Astepam autocarele (autobuzele) sa mergem la urmatoarele alegeri ... Sa votam bine !!!
 • 0 (4 voturi)    
  Super gheseft (Duminică, 14 iunie 2009, 14:42)

  Imobiliarul vesel [anonim]

  "In plus, normele de aplicare a programului specifica faptul ca beneficiarii pot achizitiona doar locuinte finalizate, aflate pe teritoriul Romaniei si inscrise in cartea funciara."

  URA ! URA ! URA ! de 60 000 de ori URA !

  Ce bine imi pare ca pot vinde in continuare la 1000-1200euro metrul patrat.

  Sic! Sic! Sic!
  Ciuciu noi investitii .
  HA! HA! HA!
  • 0 (0 voturi)    
   pai nu va dati seama.... (Marţi, 16 iunie 2009, 22:16)

   muky [utilizator] i-a raspuns lui Imobiliarul vesel

   .....ca sunt in joc interese,ale unor persoane care au investit in imobiliare(printre care si udrea),si au ramas cu marfa nevanduta;intrebare pt. actualul guvern(struto-camila):-daca se vand locuintze (fitzi atentzi!)gata finisate-cum se mai creaza locuri de munca si mai ales cum se relanseaza economia?!
   d-le Boc,cu tot respectul pt. functzia pe care o detzinetzi(si ca suntetzi ardelean ca mine),va fac o sugestie-concediatzi-va consilierii(daca de la ei vine sfatul cu achizitia de locuintze gata finisate),iar daca vine de la d-voastra,ar fi bine sa mai plecatzi urechea si la ce zic altzii(oameni de specialitate si nu cei care sunt interesatzi direct sau indirect) cu stima sa auzim de/(si sa traim mai) bine(toata lumea nu numai unii!)
 • 0 (2 voturi)    
  RECESIUNEA PRIMA CASA (Duminică, 14 iunie 2009, 15:05)

  stefan duta [anonim]

  Cum se va demara proiectul PRIMA CASA daca bancile au oprit creditarea catre toti cei cu proiecte imobiliare. De unde va cumpara romanul case sau apartamente daca toate constructiile din tara sunt in paragina si oprite din cauza retragerei/lipsei de creditare din partea bancilor. Pentru ca programul PRIMA CASA sa mearga, atunci primul pas este sa se dea drumul la creditarea catre proiectele IMOBILIARE aflate in stagnare din cauza bancilor care au retras creditarea catre acestia indifferent de stadiul constructiilor; apoi creditarea catre proiectul PRIMA CASA daca bancile mai au bani ptr romani.
  Ce destepti avem in guvern!!!! Plini de succesuri!
 • +4 (4 voturi)    
  dar.... (Duminică, 14 iunie 2009, 15:17)

  Flo [anonim]

  la prima vedere , planul se prezinta bine, dar.......exista o problema in ceea ce priveste interdictia de instrainare de 5 ani....cu alte cuvinte , daca dupa 2 ani de exemplu eu nu mai pot plati, nu pot vinde sa imi recuperez cel putin banii dati ca si avand plus ratele din primii doi ani, adica voi fi executat silit; pe de alta parte peste 2 ani de exemplu poate eu pot achita integral, si vrea sa imi cumpar ceva mai mare...atunci trebuie sa mai astept 3 ani ...nu prea vad logica!
  • +3 (3 voturi)    
   probabil (Duminică, 14 iunie 2009, 16:24)

   rosu [anonim] i-a raspuns lui Flo

   e o clauza de non specula. ai beneficiat de anumite facilitati? trebuie sa suporti si anumite restrangeri
   • 0 (0 voturi)    
    ma indoiesc (Duminică, 14 iunie 2009, 18:54)

    Flo [anonim] i-a raspuns lui rosu

    sincer, ma indoiesc ca un amarat care abia are 3000 euro de avans mai face si specula!!!
    • +1 (1 vot)    
     e sigur (Duminică, 14 iunie 2009, 20:28)

     rosu [anonim] i-a raspuns lui Flo

     mergand pe aceeasi conceptie, inseamna ca amaratul nu va avea bani de ceva mai bun peste 2 ani.

     serios acum, pentru o casa, 5 ani nu este un termen asa mare.

     totul e cu dobanda mica! daca este realista? adica vor accepta bancile? fiindca astfel s-ar crea un precedent foarte frumos. ar veni si la noi dobanzile la un nivel mai normal (daca exista o astfel de abordare)
 • 0 (2 voturi)    
  ! (Duminică, 14 iunie 2009, 16:38)

  Shaolin [anonim]

  Pun pariu ca acest program este un fel de "wax albina" ca si celelalte nascute din dorinta de a se casiga capital politic. Orice este romanesc este prost facut ori cu anume interes.
 • 0 (2 voturi)    
  Prima Casa Electorala (Duminică, 14 iunie 2009, 16:45)

  cred? it [anonim]

  Daca statul garanteaza in limita a 60000 Eu, pentru o locuinta de 80000 Eu rezulta ca riscul este preluat de catre banca. Deci- bancile vor evita sa crediteze acele proprietati mai scumpe de 60 000 de Eu, din cauza complicatiilor rezultate pentru diferenta (probabil ipoteca separata, dobinzi mai mari?!). In alta ordine de idei, o data ce imprumut bani de la banca, ipoteca de rangul 1 se face in favoarea bancii, nu a Statului. Chichitele juridice ale problemei trebuiau studiate inainte de a se iesi in public cu aceasta noua prostie populista.
  In alta ordine de idei- de ce sint eligibili doar cei care nu aveau locuinte la data adoptarii ordonantei? Ce se intimpla daca cineva ia credit prin program, dupa care mosteneste un apartament? Il impuscati?
  • +1 (1 vot)    
   gresesti (Duminică, 14 iunie 2009, 19:27)

   eu [anonim] i-a raspuns lui cred? it

   Daca se solicita un credit de 80.000e creditcacul e obligat sa vine cu avans de 23.000e (5% din 60.000e plus diferenta de 20.000e plana la suma de 80.000e ai MF sa poata avea ipoteca de rang 1 asupra imobilului). PS: imi place faptul ca Boc si Pogea se intregeau in exemple usor agramate cu cat castiga creditacul la dobanda daca apeleaza la programul "subprima casa" si nu la dobanzile "de pe piata". Ambii faceau calcule pe 25 de ani cu DAE 5.25% (euribor 1.25% + marja maxim 4%). Ei  uitau sa metioneze ca acum EURIBOR e la minime istorice si ca in viitor DAE nu poate decat sa creasca. Realist creditacul va trebui sa se astepte la un EURIBOR de 5% in viitor deci avem euribor 5% + 4% marja bancii = 9% DAE. Asta plus o mica devalorizare a leului => subprimul devine default platit din buzunarul contribuabilului, creditacul pierde casa si ratele platite pana atunci. Noroc ca o sa aiba dezvoltatorii bani sa-si ia masini de juma de milion de uro si sa pozeze in Cancan cu ele (vezi cazul lui Lupulescu care a vandut primariei locuinte in Cartierul Latin)
   • 0 (0 voturi)    
    dobanda mica, mica, mica (Luni, 15 iunie 2009, 10:34)

    el [anonim] i-a raspuns lui eu

    Da....ce sa spun o super oferta...in stil pur romanesc, Euribor la 3 luni???? pai io am o oferta mai buna si e de acum 5 ani!!!
    Euribor la 6 luni + 4% , acu mie bine ca e mic Euribor ,dar a fost si la 6,25% asa ca sic atentie!!!
 • +1 (3 voturi)    
  info (Duminică, 14 iunie 2009, 17:13)

  info [anonim]

  La fel ca si pana acum, NICI o informatie folositoare, chestia cu dobanda de max 5% s=o creada Poc ca or sa fie de acord bancile.
 • +1 (1 vot)    
  prima casa (Duminică, 14 iunie 2009, 19:10)

  marius [anonim]

  e ok 5 ani ca si in alte tari, dobanzi mici --fb. si problema celor din afara tre rezolvata ca aia vor cumpara in proportie de 80 la 100 si parerea mea e ca totul merge bine daca nu se unfla dinou preturile ----pai in europa un salar ar fi de 1200 euro si o casa NORMALA o gasesti la 120000 euro --in romania un salar e de 200-300 euro si casa costa 80000 euro ????? salariile in eu sunt cam astea 1100-1600 pe cand la noi 200-20000 ce PARADOX stau si ma intreb ce face ala de 20000? CA ORI UNDE IN EUROPA NU IN AMERICA (VRAJEALA)....ar fi castigat nu mai mult de 1600.chiar imnu incepe cu DESTEAPTATE ROMANE--DAR GANDITI CUM CA DE INTELIGENTI SUNTEM atunci imnu ar fi INTELIGENTI MAI SUNT ROMANI OK
 • -5 (7 voturi)    
  cel mai tare guvern (Duminică, 14 iunie 2009, 19:13)

  romanasu [anonim]

  Cea mai buna masura a unui guvern cu privire la tineri si la economia romaneasca.Bravo BOC!!!!!!!
  • +2 (4 voturi)    
   Tinerii... (Duminică, 14 iunie 2009, 20:44)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui romanasu

   De cind a fi tinar este echivalent cu a fi prost? Ai la dispozitie sapte zile ca sa raspunzi ofertei de... creditare.
 • +1 (1 vot)    
  Vrajeala (Duminică, 14 iunie 2009, 21:13)

  Mihai [anonim]

  Vrajeala totala. Bancile NU dau credit in euro, pt ca in Romania nu sunt decat poate 1% din contracte in euro. Primiti lei, cu dobanda 15%, cum e normal. Sau voi vreti sa munciti pe lei si sa luati credit in euro?
 • +1 (3 voturi)    
  programul prima casa... (Luni, 15 iunie 2009, 9:59)

  citizen Kane [anonim]

  Nevoia acuta de locuinte ii va impinge de la spate pe multi nefericiti sa se inscrie in program. In foarte scurt timp ei se vor indatora la banca si vor intra in incapacitate de plata urmand sa ramana si fara casa (care va ajunge la stat fiind sub ipoteca) si fara bani...
  Treziti-va oameni buni si nu va aruncati in megaescrocheria asta!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Luni, 15 iunie 2009, 11:23)

  Adry [anonim]

  Trebuie sa fi casatorit ca sa ai parte de Prima Casa?
  • 0 (0 voturi)    
   NU... (Luni, 15 iunie 2009, 11:55)

   TNT [anonim] i-a raspuns lui Adry

   ..trebuie sa fii prost !


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri