Numarul structurilor care functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii va fi redus cu 67%, de la 206 la 69, a anuntat sambata ministrul de resort, Ilie Sarbu, citat de Mediafax. Oficialul sustine ca atributiile structurilor desfiintate vor fi transferate unor structuri nou create in cadrul institutiei sau vor fi preluate de catre autoritatile locale.

"Este prima data dupa 40 de ani cand avem o asemenea actiune. Intentionam sa reducem numarul structurilor noastre cu 67%. Trebuie sa mentionez ca proiectul de ordonanta care va intra maine in sedinta Guvernului este doar la faza de proiect. El se poate schimba atat in sedinta Executivului , cat si la nivelul comisiilor parlamentare care 100% vor aduce amendamente", a declarat Sarbu.

In subordinea Consiliilor Judetene vor trece cele 42 de Directii Agricole si pentru Dezvoltare Rurala, 42 de Oficii Judetene de Studii Pedologice si Agrochimice, 42 de Oficii Judetene de Consultanta Agricola si Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semintelor si Materialul Saditor.

Proiectul privind descentralizarea si restructurarea agentiilor si structurilor din subordinea Ministerului Agriculturii prevede ca din cele sapte agentii ale ministerului sa ramana sase, in timp ce numarul autoritatilor de reglementare si de administrare din cadrul ministerului va scadea la sase. Documentul prevede crearea a 42 de Inspectii pentru Agricultura.

Cele opt laboratoare pentru controlul calitatii vinului si cele fitosanitare vor fi transferate catre Laboratorul Central pentru Controlul Calitatii si Igienei Vinului Valea Calugareasca, respectiv catre Autoritatea Nationala pentru Resurse Vegetale, iar numarul oficiilor si centrelor organizate la nivel central va fi injumatatit, la doua structuri.