Ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a convocat vineri, la ora 09.00, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU). Decizia a fost luata dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat joi prima pandemie de gripa a secolului, ridicand la 6 nivelul de alerta in cazul virusului AH1N1.

Potrivitunui comunicat al MAI, tema reuniunii de vineri a CNSU va viza verificarea indeplinirii, de catre toate institutiile ce compun Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, a masurilor prevazute in Planul de asigurare a continuitatii functionarii institutiilor statului in caz de pandemie.

Comitetul de Experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a decis, joi, sa recomande declararea pandemiei de gripa porcina, ridicand gradul de alerta de la cinci la sase.

OMS anuntase, in urma cu doua zile, ca este "foarte, foarte aproape" sa declare nivelul 6 maxim de alerta in fata virusului A(H1N1) care a contaminat pana acum 27,737 de persoane din 74 de tari. 141 de persoane au fost ucise de acest virus, potrivit ultimului bilant publicat miercuri de OMS.

Ultima data cand OMS a declarat o pandemie de gripa a fost in urma cu 40 de ani.