Cum isi poate pierde Gigi Becali imunitatea in Parlamentul European?

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Miercuri, 10 iunie 2009, 14:20 Actualitate | Esenţial


"Eu ma duc la Bruxelles sa imi iau mandatul vointei populare, care e problema? Sa vedem cine ma intreaba pe mine de ce m-am dus sa-mi iau mandatul de la Bruxelles. (...) Io o sa spun acolo: domne, 3 talhari mi-au furat masina si io i-am iertat, le-am dat whisky si cognac sa bea si mi-am recuperat masina. Si iti dai seama ca niciodata nu va accepta Parlamentul European sa imi ridice imunitatea", spunea marti Gigi Becali cand a aflat ca nu i se permite plecarea din tara. Daca va accepta PE ridicarea imunitatii ramane de vazut. Ce spune insa regulamentul PE despre ridicarea imunitatii?

Eurodeputatii au imunitate, pentru "asigurarea independentei deputatilor in indeplinirea atributiilor care le revin", insa si-o pot pierde in urma unei decizii a parlamentului.

Procedura de ridicare a imunitatii:

Pasul 1: Autoritatile statului din care provine eurodeputatul adreseaza o cerere in vederea ridicarii imunitatii unui deputat presedintelui PE, iar acesta anunta in sedinta plenara aceasta cerere. Deputatul poate adresa la randul sau o cerere presedintelui PE in vederea apararii imunitatii si privilegiilor, urmand ca presedintele sa anunte in plen si aceasta cerere. Ambele cereri, atat a deputatului, cat si a autoritatilor din statul membru sunt trimise spre analiza comisiei competente, care este Comisia de Afaceri Juridice (JURI).

In cazul in care eurodeputatul este arestat sau privat de libertatea de circulatie prin presupusa incalcare a privilegiilor si imunitatilor sale, presedintele Parlamentului poate lua de urgenta, dupa consultarea presedintelui si a raportorului comisiei JURI, o initiativa vizand confirmarea privilegiilor si imunitatilor deputatului in cauza.

Presedintele Parlamentului comunica aceasta initiativa comisiei si informeaza Parlamentul cu privire la aceasta. Comisia poate intocmi, daca este necesar, un raport care sa fie prezentat parlamentului.

Pasul 2: Comisia de Afaceri Juridice examineaza fara intarziere si in ordinea in care i-au fost prezentate cererile de ridicare a imunitatii sau de aparare a imunitatii si privilegiilor.

Apoi prezinta o propunere de decizie, care reprezinta recomandarea adoptarii sau respingerii cererilor de ridicare/aparare a imunitatii.

Comisia poate cere autoritatilor statului respectiv sa ii furnizeze toate informatiile si precizarile pe care le considera necesare pentru a stabili daca este cazul sau nu sa ridice imunitatea eurodeputatului. La randul sau, eurodeputatul in cauza are posibilitatea sa ofere explicatii, poate prezenta toate documentele si mijloacele de proba scrise pe care le considera pertinente si poate fi reprezentat de un alt deputat.

In cazul in care cererea de ridicare a imunitatii contine mai multe capete de acuzare, fiecare dintre acestea poate face obiectul unei decizii distincte. In mod exceptional, raportul comisiei poate propune ca ridicarea imunitatii sa vizeze exclusiv desfasurarea unei actiuni penale, fara ca vreo masura de arestare, o alta masura privativa de libertate sau orice alta masura care sa impiedice deputatul in exercitarea functiilor inerente mandatului sau sa poata fi adoptata impotriva sa, pana la pronuntarea unei hotarari definitive.

Comisia precizeaza daca circumstantele constituie un obstacol de ordin administrativ sau de alta natura in ceea ce priveste, pe de o parte, libertatea de circulatie a deputatilor care se deplaseaza catre sau dinspre locul reuniunii Parlamentului sau, pe de alta parte, exprimarea unei opinii sau a unui vot in exercitarea mandatului. JURI prezinta o propunere prin care invita autoritatile in cauza sa traga concluziile care se impun.

Comisia emite un aviz motivat care contine competenta autoritatii in cauza, care cere ridicarea imunitatii, precum si decizia daca este de acord sau nu cu ridicarea imunitatii, insa nu se pronunta asupra vinovatiei si nevinovatiei deputatului european sau asupra a cat de oportuna este urmarirea penala a acestuia, chiar daca JURI ajunge sa cunoasca foarte bine cazul, dupa examinarea tuturor documentelor si discutiile cu deputatul.

Rezultatul cercetarii cazului de catre comisia parlamentara este un raport, care este inscris din oficiu la primul punct pe ordinea de zi a primei sedinte care urmeaza depunerii raportului. Nu se admite niciun amendament la prupunerea de decizie.

Pasul 3: Plenul Parlamentului European dezbate raportul comisiei, iar dezbaterea are ca subiect doar motivele pro si contra fiecarei propuneri de ridicare, mentinere sau aparare a unui privilegiu sau a imunitatii.

In dezbatere nu poate interveni europarlamentarul in cauza, nu isi poate pleda cauza in plen.

Dupa dezbatere, urmeaza votul asupra propunerii comisiei parlamentare. Raportul poate contine mai multe propuneri, asa ca se voteaza separat fiecare dintre ele. In cazul respingerii uneia, decizia contrara se considera adoptata.

Pasul 4: Presedintele PE comunica imediat decizia luata europarlamentarului in cauza si autoritatii competente a statului membru din care provine acesta si solicita sa fie informat in legatura cu derularea procedurii si cu hotararile judecatoresti care se pronunta. Imediat ce presedintele primeste aceste informatii, el le comunica Parlamentului in forma pe care o considera cea mai adecvata. Daca este necesar, el poate comunica plenului dupa consultarea comisiei competente.

Comisia parlamentara, JURI, trateaza cu cea mai mare confidentialitate cazul si examinarea documentelor pe care le primeste. Dupa consultarea statelor membre, comisia poate intocmi o lista orientativa a autoritatilor statelor membre abilitate sa prezinte o solicitare de ridicare a imunitatii unui deputat.


Citeste mai multe despre   

4612 vizualizari

 • -1 (7 voturi)    
  :D (Miercuri, 10 iunie 2009, 14:33)

  Lori [anonim]

  Sper din tot sufletul sa i se ridice imunitatea. In rest, am ramas fara cuvinte. De fapt trebuia sa ma astept - doar in Romania intalnim situatii in care non-valorile, imebcilii, incultii alde' becali, pitzi elena basescu ajung Europarlamentar.

  Cred ca a fost ultima oara cand mi-am exercitat dreptul la vot! Ne meritam soarta!
 • +3 (3 voturi)    
  si motivatia ? (Miercuri, 10 iunie 2009, 14:35)

  curios [anonim]

  foarte tehnic articolul, cu toti pasii
  doar ca nu imi dau seama din articol si care sunt faptele pentru care e nevoie de aceasta procedura.
  se spune: "Eurodeputatii au imunitate, pentru "asigurarea independentei deputatilor in indeplinirea atributiilor care le revin""
  e valabil pentru ORICE fapta ? daca omoara pe cineva nu e arestat pt ca are imunitate ?
  si indiferent de momentul in care a fost comisa ?
  daca a comis fapta pt care ar trebui cercetat INAINTE de alegeri mai are imunitate ?
 • +5 (5 voturi)    
  iar??? (Miercuri, 10 iunie 2009, 14:36)

  unu' satul [anonim]

  ... iar il pupa in "spate"[ c*r ] presa din .ro pe jiji b-kali vreo saptamana-doua. Iar ii dati in sus si in jos cu jiji pe toate mijloacele media.
  Eu unul is scarbit de personaju' asta, parvenitul asta. Nu i-ati putea face un rãu mai mare decat ala de a-l ignora complet... Dar astea-s utopii, asa-i? Trebuie sa isi vanda ziarele toti, iar site-urile online de informare sa-si faca trafic cumva...
  Pacat...
 • 0 (4 voturi)    
  da dar... (Miercuri, 10 iunie 2009, 15:03)

  liviu_ [utilizator]

  totusi el era cercetat inainte dinainte de a ajunge europarlamentar...
  nu ar trebui sa i se dea imunitate...
  sau europanii nu s-au gandit la asta???
  probabil ca nu s-au gandit, pentru ca la ei un om care are probleme cu politia nu are nici o sansa sa fie votata de cineva....

  ce sa mai ne meritam soarta...
  daca aveam conducatori tembeli, dar noi incercam sa scapam de ei, era vina lor...
  dar cand ai conducatori tembeli pe care TU ca popor i-ai votat... pai atunci o cauti cu lumanarea...

  eu propun ca la urmatoarele europarlamentare sa trimitem la bruxelle pe urmatorii europarlamentari:
  EBA, vadim, jiji, dumitru dragomir, borcea, turcu, copos, sexy braileanca, ogica, dan diaconescu, magda sau cum dracu o chema pe aia, copilu minune, si restu de personaje autohtone cu care ne "mandrim" (eu nu le stiu pe toate din fericire)
 • +1 (1 vot)    
  bravo (Miercuri, 10 iunie 2009, 15:12)

  raul [anonim]

  poate dati si sursa de unde v-ati inspirat, asa ar fi corect
  in plus, nu reiese de nici unde la care reguli procedurale va referiti actuale sau noi (pentru mandatul incepand cu 2009 e un nou set de reguli)
  profesionalism nene
 • +2 (2 voturi)    
  cum spunea cineva comentand o stire (Miercuri, 10 iunie 2009, 15:14)

  f [anonim]

  ...gresiti foarte mult cei din presa dand mereu stiri pe tema Gigi Becali.

  Toate statele din Europa (inclusiv UK) au 'nebunii' lor (gigi-ii, vadimii) lor, dar la noi deja ne intoxicati, din 10 stiri, 7 sunt despre aceste personaje absolut needucative si lipsite de valoare.

  In plus, ieri Mediadax a publicat o stire destul de asemanatoare cu aceasta explicand tot asa, ca un algoritm, cum poate Gigi Becali sa-si piarda imunitatea de parlamentar european.

  Cineva comenta zilele acestea la o stire Hotnews sa facem reclamatie la BBC pentru poza cu tiganca batrana votand week-endul trecut. Eu cred ca ar trebui sa ne vedem noi de treaba, lasandu-i pe cei de la BBC in pace si reclamand presa din Romania.

  Imi pare rau, sunt si ziaristi cu valoare, cum cred ca este autoarea acestui articol, dar pur si simplu va irositi talentul cu astfel de subiecte, iar noua ne secatuiti increderea in propria tara, guvern si oameni.

  E ca si cum te-ai interna la spital si tot drumul de acasa pana la spital si in salon numai pancarte cu cine, de ce si cand a murit sau s-a imbolvanit. O iei razna si tu, la randul tau.
 • -1 (1 vot)    
  beeeeee-cali (Miercuri, 10 iunie 2009, 15:30)

  Dr Marutza [anonim]

  Asta-i dus rau cu sorcova! Tot ce pricepe mintea lui ovina e ca are palat, are babni cacalau, ca legea e
  pentru altii, nu si pentru EL, beeeee-cali-voievod!
 • 0 (2 voturi)    
  mda (Miercuri, 10 iunie 2009, 15:32)

  Veriga lipsa [anonim]

  "3 talhari mi-au furat masina" - naspa
  "si io i-am iertat," - super
  "le-am dat whisky si cognac sa bea" - beton
  " si mi-am recuperat masina." - esti norocos dude!!!
  Dar ce uiti sa spui este:
  - cum au ajuns cei trei la tine (din catre stiu eu porbagajul unei masini nu este pt. transportul de persoane),
  - si faptul ca unul avea un glont in picior,
  - si faptul ca desi era un politist de fata care trebuia sa aplice legea tot tu ai facut dreptate.
 • 0 (0 voturi)    
  ce inteleg din aceasta stire (Miercuri, 10 iunie 2009, 16:12)

  _Jack_ [utilizator]

  din ce scrie aici, pare a fi un proces complicat si destul de lung (avand in vedere birocratia din parlamentul UE) ridicarea imunitatii unui europarlamentar, si chiar si atunci cu sanse reduse de reusita. Sunt curios insa cum se vor desfasura lucrurile de acum incolo, judecatoria din romania nu pare a vrea sa il lase sa plece, pe de alta parte cand vin ordin de la Bruxelles nu ii vad eu pe ai nostri sa comenteze prea mult.
 • 0 (0 voturi)    
  JIJI (Miercuri, 10 iunie 2009, 18:35)

  mihai achim [anonim]

  draga jiji,pana acum ceva vreme mi se parea ca esti un personaj exotic cu ceva porniri pozitive.crede-ma m-am saturat de imaginea ta, de prezenta ta pe sticla,ca de-o oaie bolnava.mi-e greata de cate ori te vad.prostia nu are limite,iar fudulia ta de doi bani exprima cat de prost esti.doresc pentru linistea natiunii sa dispari din prim -plan,si vedi-ti de oile tale.esti prea buiac si prea prost sa realizezi ce-ti scriu,dar esti greu de suportat.nu reprezinti natia romana.nu te vrem ca simbol.mergi langa mama ta.amin!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version