Agentia Nationala de Integritate a sesizat, la data de 10 iunie 2009, Parchetul de pe langa Judecatoria Bistrita, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la savarsirea de catre presedintele Consiliului Judetean Bistrita, Rusu Liviu-Mihai, a infractiunii de fals in declaratii.

"Agentia s-a sesizat din oficiu ca urmare a faptului ca domnul Rusu Liviu-Mihai nu a respectat dispozitiile legale privind regimul juridic al incompatibilitatilor, intrucat a detinut simultan atat functia de administrator la societatile comerciale MONTANA ISLAZ S.R.L. și RUBIRA GRUP S.R.L., cat si pe cea de Presedinte al Consiliului Judetean Bistrita", se arata in comunicatul ANI.

Potrivit titlului 7 - ”functiile detinute in cadrul societatilor comerciale, autoritatilor sau institutiilor publice de catre sot/sotie” - din declaratia de interese datata 25 august 2005, completata in calitate de consilier judetean, Mihai Rusu a declarat ca sotia sa, Georgeta Rusu, detine calitatea de administrator la societatea Montana Islaz SRL. Potrivit comunicatului, mentiunea "nu corespunde adevarului, conform informatiilor transmise Agentiei de catre institutiile competente".

Aceste aspecte constituie indicii temeinice privind savarșirea de catre domnul Rusu Liviu-Mihai a infractiunii de fals in declaratii, prevazuta si pedepsita de art. 292, Cod Penal, asupra careia doar organele judiciare au competenta de a se pronunta, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Bistrita.