Premiile concursului “Dupa 20 de ani”, oraganizat de catre HotNews.ro si TIFF, si sponsorizat de Ursus, au fost decernate sambata, 6 iunie 2009, in cadrul Festivalului de Film Transilvania. Concursul desfasurat in perioada 1 mai – 25 mai, a constat in realizarea si inscrierea pe HotNews.ro a unor filme de cateva minute cu tema „Azi in Romania, dupa 20 de ani de la Revolutie”.

Juriul i-a avut in componenta sa pe: Mihai Chirilov – Director artistic TIFF, Mihai Mitrica – Director artistic Anim’est, Mihai Radulescu - realizator Televiziunea Romana, iar criteriile de selectie a castigatorilor au fost: incadrarea in tema, creativitate, originalitate, abordarea temei.

Premiantii astfel desemnati de catre juriu sunt:

Tiberiu Uriasu a obtinut cu filmul “Lumi paralele” premiul I, constand in 2.000 RON (20 milioane lei vechi) + Acreditare la TIFF 2009 (care permite accesul la toate filmele, evenimentele si petrecerile din cadrul festivalului, transport si cazare la festival in perioada 5 – 7 iunie).

Elena Nazare a obtinut cu filmul ”Recviem pentru Romania” premiul II , constand in 1.000 RON (10 milioane lei vechi) + Acreditare la TIFF 2009 (care permite accesul la toate filmele, evenimentele si petrecerile din cadrul festivalului).

Andrei Toth a obtinut cu filmul “Libertate?!” premiul III, constand in 600 RON (6 milioane lei vechi) + Acreditare la TIFF 2009 (care permite accesul la toate filmele, evenimentele si petrecerile din cadrul festivalului).

Ca urmare a obtinerii premiului I la acest concurs, Tiberiu Uriasu declara: “Multumesc HotNews.ro pentru premiul acordat si mai ales celor care m-au sustinut in realizarea filmului! Participarea la TIFF a fost o experienta deosebita si sper ca pe viitor sa particip si la festival cu un film. "Lumi paralele" a fost conceput si creat ca un raspuns la unele dintre filme concurente, iar prin el am vrut sa sugerez o evolutie a mentalitatii si implicit a societatii romanesti.Cu putina rabdare, cu putina vointa si cu o gandire pozitiva vom reusi impreuna sa facem lucruri marete ! Va multumesc!”

Elena Nazare, detinatoarea locului II a declarat: “Va multumesc foarte mult pentru sansa acordata de a participa la acest concurs . Faptul ca am castigat si ca am oportunitatea sa fiu prezenta la TIFF inseamna foarte mult pentru mine ca experienta si ca viitor. Abia astept sa vad si sa cunosc cat mai multi oameni minunati.”

Andrei Toth, locul 3 la concursul
Andrei Toth, locul 3 la concursul
"Azi in Romania, dupa 20 de ani
de la Revolutie" / Foto: HotNews.ro
Andrei Toth, autorul filmului “Libertate?!” si detinatorul locului III, ne-a impartasit cum a ajuns la scenariul filmului sau: “Initial ideea mea a fost sa fac un contrast despre libertatea tineretului din ‘89 si ’09. Pe scurt, in metrajul respectiv, actiunea incepe in ‘89, cand un tanar primeste o scrisoare din strainate, fiind acceptat la o facultate din afara. Securitatea si parintii ii interzic sa plece si el se hotaraste sa treaca ilegal granita, dar este prins. Partea a doua incepe in ‘09, cand tanarul din ‘89 ajunge sa fie tata, iar fiul lui primeste un mail tot de la o facultate straina ca fiind acceptat, iar de data asta tatal reuseste sa il treaca legal si usor granita pentru a-i indeplini visul fiului, vis pe care el nu si l-a putut indeplini. Dar meditand mai mult asupra filmului, am ajuns la concluzia ca la festival, fiind pe tara si pentru orice varsta, vor participa si studenti la film care vor folosi in film studenti la actorie, iar eu ne avand prieteni actori nu voi putea exprima ideea cum trebuie."

"Asa ca am ajuns la ideea de a face un film mai metaforic, in care sa nu am o idee concreta, ci prin simboluri sa sugerez ideea de comunism. Asa ca am realizat un scurt-metraj care incepe cu actiunea in ‘89 cu imaginea unui cer innorat simbolizand intunecarea si tristetea. Apoi se deruleaza cadre cu un gard se sarma ghimpata care sugereaza ideea de comunism, libertatea limitata de atunci. Filmul contiuna cu un persjonaj tanar care tine un ziar comunist in mana ( "Scanteia"), ziarul ii este "smuls" din mana si purtat de vant pana in fata gardului unde ziarul se agata, si nu isi poate continua drumul mai departe. Ziarul ia foc pe gard simbolizand caderea comunismului. Urmeaza partea a doua "dupa 20 de ani", care incepe tot cu cerul de data asta senin si strabatut doar de cativa nori. De data aceasta un ziar modern parcurge acelasi drum, dar acuma reuseste sa treca de garul de sarma, care este doborat pe jumate la pamant. Finalul cuprinde un cadru in care un copil trece dincolo de gard pentru a se juca si sugereaza libertatea dobandita dupa ‘89 si viitorul care depinde de cei tineri, filmul se inchie cu cerul senin, fara nici un nor. Prin acest film eu am vrut sa transmit ideea de libertate castigata in mare parte dupa revolutie, dar simtindu-se inca prezenta comunismului, care poate fi inlaturata doar de cei tineri, adica de viitorul Romaniei. Cerul in acest filmulet este motivul laic, la inceput este innorat, la mijloc dupa revolutie este senin, dar strabatut inca de nori, iar la final, dupa scena cu copilul este senin , reprezentand optimismul. Prima parte a filmului, cea din ‘89 este filmata in alb-negru, iar a doua este color. Aceasta pasiune pentru film, mi-a pornit din liceu in clasa a IX-a, cand am intrat intr-o trupa de teatru, si ma ocupam de regia tehnica, avand deja peste 15 filmulete realizate. Mai departe vreau sa dau la cinematografie, in Cluj, cu speranta de a ajunge peste cativa ani si la regie. Anul acesta am mai primit un premiul, locul 1 pe Maramures cu o reclama, la care am participat cu cativa elevi de la Liceul Emil Racovitza, Baia Mare.”