Intr-un comunicat, Asociatia Pro Democratia denunta neregulile electorale. "Asteptate cu putin interes de majoritatea cetatenilor romani si precedate de o slaba campanie de informare si promovare din partea partidelor politice, alegerile de astazi pentru desemnarea reprezentantilor din Romania in Parlamentul European se inscriu in lista proceselor electorale caracterizate de nereguli."

"Turismul electoral reprezinta si de aceasta data un mijloc direct de fraudare a alegerilor si de influentare a rezultatului votului. Avand in vedere absenta unor mijloace suplimentare de siguranta, cu exceptia timbrului autocolant, si posibilitatea de a vota in orice sectie de votare din tara, votul multiplu poate ameninta corectitudinea rezultatelor.

Suspiciuni privind folosirea votului multiplu ne-au fost semnalate de cetateni la numarul 0800 070 100.

  • In comuna Nanov (judetul Teleorman) 300 de persoane din Alexandria au fost aduse cu masina la o sectie de votare si au votat pe liste suplimentare.
  • In municipiul Bucuresti, in sectorul 4, la sectia de votare numarul 759, atat presedintele BESV cat si alegatorii au semnalat transportul la aceasta sectie cu autoturismul B56KEY al alegatorilor din comuna Corbeanca (judetul Ilfov).
  • In satul Tanganu, comuna Cernica (judetul Ilfov) un microbuz cu numarul de inmatriculare B59NKR transporta la sectia de votare alegatori din alta localitate.

Neregulile prezente in activitatea birourilor electorale ale sectiilor de votare (BESV) incalca si de aceasta data dreptul la vot al unor cetateni. Astfel, un alegator din municipiul Bucuresti si-a prezentat la timp cererea pentru transmiterea urnei mobile, dar din cauza absentei membrilor BESV din sectia 253 nu a reusit sa o inregistreze.

Si in sectia 244 din localitatea Ploscuteni, judetul Vrancea, activitatea BESV prezinta nereguli. Aici, alegatorii sunt lasati sa intre cate doi in cabina de votare, pe motiv ca sunt sot si sotie.

O situatie cel putin ciudata a fost semnalata si in comuna Pietrosani, judetul Teleorman, unde, doar ieri (sambata - n.red.), 6 iunie, au fost depuse la BESV 100 de cereri pentru urna mobila, tiparite la calculator si eliberate de acelasi medic"