Cazurile suspecte de gripa AH1N1 vor fi izolate in spital sau la domiciliu pana la primirea rezultatelor de laborator, anunta ministerul Sanatatii, citat de Mediafax. Acest subiect a fost relatat si de HotNews.ro. Vlad Posea care este de luni dimineata in carantina impreuna cu toata familia, fiind suspect ca ar fi contactat virusul gripei porcine, s-a plans de indiferenta totala cu care este tratat de autoritatile care, de trei zile, nu i-au furnizat nici o informatie.

"Pentru transparenta masurilor pe care autoritatile le iau in aceasta perioada, Ministerul Sanatatii publica in anexa procedurile standard de supraveghere epidemiologica si management al cazurilor de imbolnavire. De asemenea, tot pe site-ul MS, la adresa www.ms.ro, se va gasi si formularul pe care cetatenii care vin din zone afectate au obligatia sa-l completeze la granita", se precizeaza in comunicat.

Conform Metodologiei OMS de supraveghere si management a cazurilor suspecte de gripa AH1N1 si contactilor acestora, este considerata caz suspect persoana care intruneste criteriile clinice si epidemiologice ("in curs de investigare", conform defintiei de caz UE).

Regulamentul european stabileste masurile fata de cazul suspect.

Astfel, prima masura consta in recoltarea unei probe de exsudat nazal si a unei probe de exsudat faringian, colectarea si trimiterea urgenta a acestora, de catre Directiile de Sanatate Publica Judetene (DSPJ), la Centrul National de Referinta pentru Gripa din Institutul Cantacuzino, pentru testare.

Apoi, cazul suspect va fi izolat in spital sau la domiciliu, pana la primirea rezultatului de laborator. Daca rezultatul este pozitiv, cazul ramane izolat in spital sau la domiciliu pana la sapte zile de la ultima expunere, iar medicii instituie terapia antivirala specifica, ideal in primele 48 de ore de la debut.