Vlad Posea are 28 de ani si este de luni dimineata in carantina impreuna cu toata familia, fiind suspect ca ar fi contactat virusul gripei porcine. Tanarul povesteste despre indiferenta totala cu care este tratat de autoritatile care, de trei zile, nu i-au furnizat nici o informatie. "Bataia de joc continua si la telefon cu diverse voci antrenate sa vorbeasca fara sa spuna nimic" - o fraza care rezuma calvarul lui Vlad Posea.

Vlad Posea:

Este suspect ca ar fi contactat virusul A/H1N1 la petrecerea la care a participat si tanara de 28 de ani, venita de la New York, fosta lui colega de liceu, care a fost diagnosticata ca fiind infectata cu acest virus. Impreuna cu alti 25 de fosti colegi de liceu se afla in carantina. Nici unul dintre ei nu a primit vreun raspuns de la Institutul Matei Bals sau de la Directia Generala de Sanatate in legatura cu rezultatul analizelor.

"Afirmatiile autoritatilor potrivit carora s-au luat probe, s-au facut analize, sunt complet false. Ni s-a spus ca in cel mult 24 de ore o sa ni se comunice daca avem virusul A/H1N1. Astazi am sunat din nou la Matei Bals si mi s-a spus ca nici nu se vor face testele respective pana nu vom incepe sa avem simptome.

Luni dimineata, cand am ajuns la spitalul Matei Bals, deja era aproape toata clasa

(colectivul reunit la revederea de 10 ani de la sfarsitul liceului - n.r.).

Ne-a interogat un doctor care ne-a intrebat daca ne doare capul si daca stranutam. Eu am fost singurul la care s-a uitat mai mult pentru ca sunt racit de vreo 10 zile. Ni s-au luat doua probe, din gat si din nas, dupa ce am fost imbracati in niste halate sterile de unica folosinta.

Ne-au zis ca in 24 de ore vom fi anuntati doar daca suntem infectati. Apoi au zis ca poate 48 si ca eventual sa dam si noi telefon. Cand ne pregateam sa plecam ne-au invitat sa semnam niste formulare prin care sa declaram ca am refuzat sa ne internam in pofida avizului medical. Cand am intrebat daca trebuie sa ne internam, au zis ca in nici un caz. Tot acolo mai afirmam ca ni s-a raspuns la toate intrebarile si ca vom sta 7 zile in carantina acasa. Am refuzat sa semnam respectivul document pana nu am eliminat refuzul de a ne interna si nu am mai adaugat cateva precizari. Dupa, a mai venit inca un doctor care ne-a precizat ca vom fi contactati telefonic zilnic, timp de 7 zile, pentru a ni se monitoriza situatia.

HotNews.ro: Cand o sa aveti un raspuns de la cei de la Matei Bals?

Vlad Posea: Nu stiu, sincer nu stiu. Au fost foarte evazivi, acesta este singurul raspuns pe care l-am primit dupa foarte multe telefoane date de foarte multi oameni.

HotNews.ro Cum tine spitalul legatura cu dumneavoastra?

Vlad Posea: Ne-au spus sa ne ducem la spital numai daca se intampla ceva. Ar trebui sa fim sunati si noi, practic acest lucru s-a intamplat o singura data cand ne-am certat cu ei si i-am amenintat ca iesim si nu eram inca in carantina si nu ne dadeau nici un raspuns.

HotNews.ro: Cum va simtiti?

Vlad Posea: Eu eram racit de o saptamana. Ma simt mai bine de cand stau acasa.

HotNews.ro: Ce presupune carantina?

Vlad Posea: Nu avem voie sa iesim din casa. Am fost amenintati cu inchisoarea de catre cei de la Sanepid in caz ca parasim locuintele. Am fost obligati sa ne luam concediu medical, fara sa fim confirmati ca avem virusul, fara sa stim daca avem efectiv ceva sau nu.

Vlad Posea:

Pe 2 iunie am sunat la Directia de Sanatate Publica (DSP), Sanepid, si mi s-a zis sa stau ca voi fi sunat. Am aflat ulterior ca testele se duc la Cantacuzino. Am sunat si acolo si - surpriza - nu aveau nici o proba de-a noastra. Am crezut ca este vorba de o tactica de a nu divulga rezultatele eventualilor curiosi.

Mai tarziu insa, o colega care a sunat la acelasi numar a obtinut toate numele pacientilor pentru care au ajuns teste la Cantacuzino. Deci nu se verifica faptul ca este vorba de discretie si confidentialitate. Pur si simplu cei de la minister au fost multumiti ca ne-au trimis acasa si nici nu cred ca si-au mai batut capul sa cheltuie banii pe analize.

Ulterior am mai vorbit la DSP, iar oamenii de acolo mi-au zis sa sun la Matei Bals. Am sunat la Matei Bals, de unde mi-au zis sa sun la DSP si sa revin. Cand am revenit, mi-au inchis telefonul.

Cred ca cel mai valoros sfat l-am primit de la portarul de la Spitalul Colentina: “Ia dom’le o bere, ca trece imediat”

Vlad Posea

Astazi am aflat ca probele date luni la Bals nici nu au fost analizate inca. Si din ce mi-a declarat o doctorita de acolo nici nu vor fi analizate decat daca venim cu febra. Atunci de ce le-au mai luat? Astea sunt masurile pe care le ia guvernul nostru in caz de gripa. Initial, mi s-a spus ca testele nu s-au facut pentru ca erau prea multe si trebuiau impartite pe grupe. Aceasta afirmatie s-a dovedit falsa.

Bataia de joc continua si la telefon cu diverse voci antrenate sa vorbeasca fara sa spuna nimic. Dupa ce am facut scandal la Bals am primit primul telefon, pe fix, desi n-am dat decat numere de mobil - singurul interes fiind sa vada daca suntem acasa sau nu.

Acum stau in carantina si ma intreb pana la urma care dintre cei care au vorbit acolo stia ce face. Oricum voi fi sunat sau nu voi fi sunat in una sau toate din urmatoarele 7 zile pentru a mi se spune ca am sau nu am gripa porcina. Totul este limpede. Cred ca cel mai valoros sfat l-am primit de la portarul de la Colentina cand ieseam: “Ia dom’le o bere, ca trece imediat”.

Pozitia autoritatilor

HotNews.ro a incercat sa contacteze Directia de Sanatate Publica si Spitalul Matei Bals pentru a intreba ce se intampla cu rezultatele celor 25 de pacienti. La ora 18.00, dupa multe apeluri telefonice, nimeni nu a raspuns la telefoanele institutiilor sus-amintite. Pe site-ul Ministerului Sanatatii se precizeaza ca "Toti contactii tinerei de 28 care au participat la petrecerea din data de 30 mai a.c. au fost anchetati epidemiologic si sunt in continuare monitorizati. Starea lor de sanatate este buna. Investigatiile epidemiologice continua".

In ultimele 24 de ore, la nivel european, au fost confirmate 27 de cazuri noi de gripa A/H1N1, totalul ajungând la 605. Cele 27 de cazuri noi au fost inregistrate astfel: 11 in Marea Britanie, 4 in Elvetia si tot 4 in Italia, 3 in Germania si cate 1 caz in Suedia, Olanda, Irlanda, Belgia respectiv Luxemburg. Cazul din Luxemburg reprezinta cazul zero.

Numarul total, in ultimele 24 de ore, la nivel mondial, fara cele inregistrate in Europa, este de 1552 cazuri noi cu un total general de 18.554 de cazuri.