Turistii vor plati din nou, incepand de joi, taxa de bariera la intrarea in statiunea Mamaia, masura fiind aplicata in cazul masinilor care nu sunt inmatriculate in judetul Constanta, transmite Mediafax. Potrivit Serviciului Public de Impozite, Taxe si alte Venituri ale Bugetului Local Constanta, valoarea taxei a fost mentinuta la nivelul anului trecut.

Astfel, fiecare intrare in statiune va costa 3 lei, un abonament pentru 24 de ore va costa 4 lei, unul pentru sapte zile - 25 de lei, iar pentru intreg sezonul estival abonamentul costa 250 de lei. Abonamentelor vor putea fi achizitionate de la dispeceratele statiilor de taxare aflate la intrarea in statiune.

Taxa de bariera va fi platita de toate persoanele care provin din afara judetului Constanta, iar constantenii care au masini achizitionate in leasing vor beneficia de un permis de libera trecere. Legitimatiile se elibereaza numai utilizatorilor cu domiciliul sau sediul in municipiul Constanta. De asemenea, si agentii economici care au puncte de lucru in statiunea Mamaia vor primi legitimatii de acces gratuit.

Curtea de Apel Bucuresti a decis ca taxa este ilegala si trebuie desfiintata

In luna martie a acestui an, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca taxa de intrare in Mamaia este ilegala si, ca urmare, trebuie desfiintata, in urma unui proces intentat de o turista care platise aceasta taxa. Sentinta a ramas definitiva si nu mai poate fi atacata.

Ce se intampla cu banii

Primarul Radu Mazare declara ca, in sezonul estival 2008, autoritatile locale au incasat din taxa de bariera aproximativ 1.700.000 de lei, cu 200.000 mai mult ca in 2007. Din banii incasati, administratia locala a explicat ca sunt organizate manifestari culturale, sportive si de divertisment, cu scopul de a atrage turisti pe litoral.

Taxa de acces in statiunea Mamaia a fost introdusa in 2003 si a functionat pana in 2005. Prefectura Constanta a atacat atunci in contencios-administrativ hotararea privind taxa respectiva, iar instanta a anulat-o in 2006, an in care turistii au putut intra in statiune fara sa plateasca vreun ban. Ulterior, primarul Constantei, Radu Mazare, a facut recurs la decizia instantei, iar in 2007 a castigat procesul si a reintrodus taxa de acces in Mamaia.