Data prezentarii raportului Comisiei Europene privind mecanismul de verificare si cooperare pe justitie si lupta anticoruptie depinde de alegerile din Bulgaria, au declarat pentru HotNews.ro surse convergente de la Bucuresti si Bruxelles. Comisia nu vrea sa influenteze rezultatul alegerilor parlamentare din 5 iulie de la Sofia si nici nu a putut decupla cele doua rapoarte, au spus sursele citate. Momentul prezentarii ar putea fi luna septembrie, dar si luna iulie, dupa alegerile bulgare.

Raportul de justitie ar putea fi amanat pentru septembrie, au declarat surse europene, decizie care ar fi fost luata inca de acum o luna, cand Comisia s-ar fi decis sa nu influenteze in niciun fel lupta electorala si rezultatul alegerilor parlamentare din Bulgaria. Alegerile de la Sofia au loc in 5 iulie si surse comunitare au spus ca in mod cert Comisia Europeana nu va adopta un raport inainte de scrutin, insa exista alte trei saptamani inainte de vacanta de vara a executivului de la Bruxelles in care ar fi timp pentru prezentarea celor doua rapoarte. Anul trecut, Comisia a prezentat raportul pe justitie in 13 iulie.

"E ridicol", a calificat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Mark Gray, aceasta informatie, intr-o declaratie pentru HotNews.ro. "Comisia va avea urmatoarea misiune exploratorie la Bucuresti in 22 iunie. Dupa misiunea expertilor, CE va decide calendarul pregatirii si adoptarii raportului sau anual pe justitia din Bulgaria si Romania. Nu a fost inca discutata sau luata o decizie privind momentul adoptarii raportului. Asa ca nu este posibil sa amani sau sa intarzii un nraport asupra caruia nu s-a decis inca nimic", a spus Gray.

Intrebat daca numirea unui nou presedinte al Comisiei Europene dupa alegerile de la sfarsitul acestei saptamani ar putea influenta activitatea Comisiei, Gray a reamintit ca presedintele CE va fi numit in 15 iulie, "dar asta nu inseamna ca CE nu va lucra in urmatoarele doua luni".

Amanarea momentului prezentarii raportului din cauza nominalizarii presedintelui CE nu pare sa se sustina, mai ales ca sansele ca Manuel Barroso sa obtina un al doilea mandat la conducerea Comisiei.

Surse guvernamentale au indicat ca este foarte posibil ca data raportului sa fie un subiect in discutia avuta de ministrul justitiei Catalin Predoiu cu secretarul general al Comisiei, Catherine Day, ale carui servicii intocmesc raportul, pe langa discutii privind urmatoarea misiuine de experti si chestiunile care mai trebuie rezolvate.