Disparitia avionului de tip Airbus A330 deasupra Oceanului Atlantic precum si alte incidente recente readuc in discutie riscurile pe care le presupune o calatorie cu avionul. Totusi zborul cu avioanele de mari dimensiuni ramane printre cele mai sigure modalitati de transport iar statisticile arata ca in ultimii ani cursele aeriene au devenit din ce in ce mai sigure, scrie LiveScience.com.

In 2008 au fost 0,2 accidente mortale in SUA, raportat la 1 milion de deplasari. Cifra este in scadere comparativ cu 1989 de exemplu cand s-au inregistrat 1,4 accidente la un milion de zboruri. In plus statisticile indica o tendinta generala de imbunatatire a situatiei.

In ultimul deceniu s-a inregistrat "o scadere remarcabila a accidentelor aviatice la nivel global", declara Bill Voss reprezentant al unui ONG, responsabil cu Siguranta Zborului.

Doar 28 de accidente aviatice s-au petrecut atat in 2007 cat si in 2008, potrivit Biroului National de Transport.

Cauzele reducerii numarului de accidente sunt multiple: o pregatire mai buna a echipajelor si un control mai bun al traficului aerian.

Specialistii intervievati de LiveScience spun despre disparitia avionului Air France ca de vina ar fi conditiile meteo nefavorabile. Tunetele si alte fenomene naturale pot pune in pericol avioanele.

"Acesta este un incident foarte neobisnuit", spune Voss, care enumera mai multe motive: avionul era in zbor - in contextul in care cele mai multe accidente se petrec la decolari si aterizari-, aparatul de zbor era aproape nou si avea combustibil suficient si, in plus, avea sistem de salvare si comunicare incorporat.