Seful serviciul federal de informatii din Germania avertizeaza ca Beijingul va iesi intarit din actuala criza economica mondiala, ceea ce va schimba raporturile globale de forta, inclusiv cele militare, potrivit unui interviu citat de AFP.

In interviul acordat cotidianului economic Handelsblatt, Ernst Uhrlau, directorul BND, evoca trei scenarii posibile pe marginea crizei economice, dezvoltate de specialistii serviciului secret.

  1. Programele de relansare se dovedesc eficiente in intreaga lume si raporturile de forte raman, practic, neschimbate.
  2. China "foloseste o parte considerabila a planului sau de relansare pentru modernizarea infrastructurii si a capacitatilor militare".
  3. Planurile de relansare esueaza, Statele Unite isi mentin dominatia dar China este amenintata de tensiuni interne, politice si sociale, pe care va fi tentata sa le "deturneze spre exterior".

In scenariul doi, "ceilalti actori majori se regasesc antrenati in siajul Chinei, pentru ca de acolo va proveni, in principal, cresterea economica". "Dezechilibrele din Asia se vor accentua, iar India, spre exemplu, va fi atinsa de aceste evolutii", crede Uhrlau.

"Constatam de mai multi ani ca Beijingul isi intareste capacitatile militare si isi asigura, prin investitii, capete de pod comerciale in intreaga lume (...) Ulterior, relatiile de incredere care se vor dezvolta si dependenta economica astfel stabilita vor putea fi folosite in scopuri militare", a declarat seful BND.

In opinia sa, cea mai probabil evolutie este o combinatie intre scenariul I si II. El isi sustine afirmatiile in principal pe cresterea economica estimata pentru China, mai puternica decat in cazul altor state, si prin intentia manifestata de Beijing "de a exersa mai multa influenta in schimbul sustinerii acordate dolarului".

Seful spionajului german estimeaza ca, in cazul celui de-al doilea scenariu, "Rusia isi va mentine orientarea pro-europeana", pentru a evita dependenta de China.