Noile formulare privind raspunderea penala in cazul celor care refuza sa declare la intrarea in tara daca prezinta simptomele gripei AH1N1 vor fi distribuite in aeroporturi in doua, trei zile, a declarat, luni, subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, potrivit Mediafax.

El a precizat ca pana acum au fost distribuite mii de formulare, ele fiind tiparite de Imprimeria Ministerului de Interne. "Pana acum nu au fost sesizari privind sincope in aprovizionarea cu aceste formulare", a mai spus subsecretarul de stat pentru situatii de urgenta.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a cerut intensificarea masurilor la punctele de frontiera. Astfel, pentru cursele directe, care incepand de luni au fost introduse pe ruta SUA- Romania, se va realiza de catre echipe medicale triajul epidemiologic al pasagerilor. Pentru celelalte curse se mentin procedurile aplicate pana in prezent. De asemenea, pentru cursele care vin din tarile afectate de gripa, respectiv Mexic, Canada si SUA, vor fi ghisee speciale, unde se vor completa obligatoriu formularele de intrare in tara.

Toti cei care vor refuza, din diferite motive, completarea formularelor vor raspunde conform articolului 308 din Codul Penal. Potrivit articolului, coroborat cu articolele 180, 181, 182, 184 si 179, actiunea de zadarnicire a combaterii bolilor molipsitoare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la doi ani. Totodata, conform articolului 18, punctul I din Legea 98/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie contraventie si se sanctioneza cu amenda de la 200 la 500 de lei nerespectarea, de catre persoanele suspecte si convalescente de boli transmisibile, purtatorii sanatosi de germeni patogeni, a masurilor prevazute de normele in vigoare, in scopul prevenirii si combaterii bolilor transmisibile.