Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a declarat, luni, ca persoanele care nu completeaza, in avion, formularul privind starea de sanatate sau il completeaza gresit vor raspunde penal, intrucat vor intra sub incidenta Codului penal, prin incalcarea dispozitiilor articolelor 308, 180 - 184 si 179, transmite Mediafax.

Potrivit articolului 308, privind zadarnicirea combaterii bolilor, "nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor molipsitoare, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda". Articolele 180 - 184 se refera la incriminarile in caz de vatamare corporala, iar art.179, la determinarea sau inlesnirea sinuciderii.

Ministrul Sanatatii a confirmat luni, intr-o conferinta de presa, existenta a doua noi cazuri de imbolnavire cu virusul gripei porcine in tara noastra.

  • Avem doua noi cazuri de pacienti infectati cu virusul A/H1N1.
  • Am inceput ancheta epidemiologica in cazul persoanelor care au intrat in contact cu cele doua femei recent infectate cu virusul gripei porcine.
  • S-a stabilit un numar de 70 de contacti pentru una din femeile infectate cu A/H1N1, dintre acestia 14 persoane sunt rudele si vecinii din avion. Li se vor recolta probe in vederea testarii in laborator. 
  • Restul contactilor vor fi monitorizati la domiciliu, iar in caz de aparitie a simptomelor, vor fi internati.
  • Pentru toti contactii s-a recomandat izolarea la domiciliu timp de 7 zile.
  • Am decis ca, de la 1 iunie, cand se reiau cursele directe SUA-Romania, sa se instituie echipe care vor efectua triajul epidemiologic al pasagerilor, in avion.
  • Pentru celelalte curse mentinem procedurile aplicate in prezent, insa va exista un flux special la ghiseele pentru cursele care vin din tarile afectate de gripa: Statele Unite, Mexic si Canada, unde vor fi completate, oligatoriu, formulare de intrare in tara.

Institutul Cantacuzino a confirmat, luni, ca in Romania exista inca doua cazuri de gripa porcina. Este vorba de o tanara de 28 de ani venita din New York in urma cu trei zile si mama ei. Cele doua sunt internate la Institutul Matei Bals. Pacientele au starea generala buna, spun medicii.

Pentru confirmarea imbolnavirii, probele de analize vor fi trimise la laboratorul specializat din Londra.

Numarul total al bolnavilor in tara noastra este de cinci. Cazurile confirmate luni nu au legatura cu cele anuntate in 27 mai.

Primul caz de gripa porcina din Romania a fost anuntat in 27 mai, la o femeie in varsta de 30 de ani sosita pe 23 mai de la New York, dupa o escala la Paris. Laboratorul din Londra a confirmat ulterior ca femeia si alti doi membrii ai familiei sale au virusul AH1N1.