Discutia de luni, emisiune HotNews.ro-RFI

VIDEO AUDIO Judecatorii Ana-Maria Puiu si Adrian Neacsu: Regiile autonome, societatile comerciale cu capital integral sau partial de stat si BNR nu sunt incluse in legea unica de salarizare

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 1 iunie 2009, 11:00 Actualitate | Esenţial


Judecatorii Ana-Maria Puiu si Adrian Neacsu s-au aflat in redactia HotNews.ro luni, de la ora 11.00, pentru a discuta online cu cititorii. Cei doi au raspuns la intrebari legate de proiectul legii unice de salarizare a bugetarilor, din perspectiva magistratilor. Cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea "Discutia de luni", realizata de HotNews.ro si RFI Romania si moderata de Dan Tapalaga.
 • Intalnirea s-a incheiat
Asculta emisiunea "Discutia de luni"

 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste mai multe despre   

Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 ioantepes

  de ce credeti ca magistratii ar trebuii sa fie mai egali decat restul populatiei ? as dori sa stiu de ce agentia nationala de integritate nu poate cerceta averile magistratilor , poate i-mi puteti spune dumneavoastra .

  • Ana-Maria Puiu

   Nu cred ca magistratii ar trebui sa fie "mai egali" decat restul populatiei. Articolul 16 alin. 1 si 2 din Constitutia Romaniei este deopotriva aplicabil si cetatenilor romani magistrati. Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. Nieni nu este mai presus de lege.
   Acest text din legea fundamentala nu a impiedicat insa Curtea Constitutionala sa constatae ca in situatii diferite se impun solutii distincte.
   De altfel, exista Recomandarea Comitetului Ministrilor din Consiliul Europei nr. 94 (12), exista Avize (nr. 1, 2) ale Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE) care sustin ca remunerarea judecatorilor sa fie garantata prin dispozitii legale speciale, care sa corespunda specificului profesiei, incompatibilitatilor, obligatiilor judecatorilor, sa asigure impotriva diminuarilor si sa prevada cresterea in raport de cresterea indemnizatiilor preturilor.
   Potrivit art. 39 pct. 6 din Legea nr. 144/2007 si judecatorii si procurorii au obligatia declararii averilor si intereselor. Prin urmare, si averile lor pot fi supuse verificarii, in conditiile prevazute in Capitolul VI din Legea nr. 144/2007.

 • Întrebarea nr. 2 Wgvd

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca Oficiul National al Registrului Comertului se incadreaza in aceasta lege. Mentionez ca ONRC este in cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti

  • Adrian Neacsu.

   Potrivit proiectului de lege aflat in discutie, se pare ca da. Pe de alta parte, opinia publica trebuie sa stie ca salarizarea unica nu va cuprinde toate domeniile in care se cheltuie banul public. Din lectura proiectului de lege rezulta ca aceasta nu va reglementa exact zonele care, alaturi de alte domenii, au adus in atentia publica existenta unor venituri exorbitante. Este vorba despre regiile autonome si societatile comerciale cu capital integral sau partial de stat. De asemenea, aparent fara nici o explicatie, legea unica nu se aplica BNR.

  • Ana-Maria Puiu

   Fata de dispozitiile art. 1 alin. 1 lit. c din proiectul legii unitare de salarizare a personalului platit din fondurile publice, cred ca posibila viitoare lege unica de salarizare se va aplica si personalului incadrat la ONRC.

 • Întrebarea nr. 3 Soldatul Roman

  Asa cum bine stiti militarii au restranse anumite libertati. Aici ma refer la:
  - Nu pot fi alesi;
  - Nu pot fi asociati unici la o firma;
  - Nu pot fi organizati in sindicate;
  - Nu pot face greva;
  - Nu pot participa la mitinguri;
  - Nu pot parasi garnizoana decat cu aprobare in limita a 30% din efective;
  - Nu-si pot exprima public nemultumirile
  Mai sunt dar sunt secrete asa ca le lasam deocamdata pe acestea.
  Daca adoptam o lege a salarizarii unica, considerati ca ar trebui ca si statutul bugetarilor sa fie unic? Sa avem toti aceleasi drepturi si obligatii.
  In cazul in care acest lucru nu este posibil, credeti ca ar trebui reompensat intr-un fel limitarea acestor drepturi constitutionale?
  Deasemenea, in cazul in care nimic din ceea ce v-am intrebat mai sus nu se rezolva, credeti ca peste 10 ani sa zicem, in cazul in care volumul de munca, si salarizarea va fi aceeasi, credeti ca vor mai fi atractive aceste meserii in care obligatiile sunt exagerate?
  Multumesc
  Soldatul Roman

  • Adrian Neacsu.

   Ati adus in discutie cea mai importanta eroare a legii unice de salarizare. Profesiile cu statut juridic diferit nu pot fi echivalate. Este imoral sa salarizezi similar categorii profesionale aflate in situatii total diferite. Daca nu se va tine seama de interdictiile, incompatibilitatile si restrictiile unor profesii (magistrati, militari, functionari publici s.a.) se va schimba un regim discriminatoriu cu un altul. Din pacate, dincolo de principiile generoase enuntate in chiar debutul legii, se pare ca aceasta va fi rezultatul echilibrului de forte ale diferitelor profesii. Ori, de exemplu, exista doar 4500 de judecatori in Romania si de cateva zeci de ori mai multi profesori. Magistratii nu au voie sa aiba sindicate si pe acest motiv li se interzice expres participarea la discutiile pe legea unica de slarizare, in timp ce alte categorii profesionale le vedem expunandu-si puterea sindicala in permanenta pe Calea Victoriei.

 • Întrebarea nr. 4 Gheorghe Laurentiu

  Lucrez in cadrul unei autoritati admnistrative autonome, finantata exclusiv din fonduri extrabugetare ,salarizarea acesteia fiind stabilita prin contract colectiv de munca.
  Este normal ca prin noua lege a salarizarii unice sa se eludeze prevederile acestor contracte normative ce constituie izvor de drept ?

  • Ana-Maria Puiu

   Potrivit art. 1 alin. 1 lit. c si 2 din proiectul legii, se pare ca si personalului din aceste autoritati i se va aplica posibila viitoare lege unica.
   Stimate domn, normale multe din cele intamplate in ultima vreme nu mai sunt ...

 • Întrebarea nr. 5 patrunjel

  Daca magistratii , militarii, serviciile secrete etc vor fi pusi in aceeasi lege unica de salarizare , nu vi se pare normal sa li se ridice si interdictiile pe care le au in prezent ?

  Daca nu li se mai dau salarii speciale ca si pana acuma nu e normal sa li se ridice interdictia de a lucra in mai multe locuri si de a avea firme ? Devine imoral sa le pastrezi restrictiile in conditiile in care le anulezi beneficiile.

  • Adrian Neacsu.

   Personal sunt de parere ca aceste interdictii si restrictii trebuiesc extinse la intreg personalul platit din bani publici. Pentru informare, magistratii, militarii, functionarii publici si alte categorii profesionale similare nu pot avea, prin efectul legii, alte venituri decat salariul de la stat. Le este interzisa prestarea oricarei alte activitati producatoare de venituri, fie ca au sau nu legatura directa cu profesia pe care o presteaza. Este o modalitate prin care se asigura moralitatea si demnitatea functiei pe care o ocupa. Pentru identitate de ratiune, intreg personalului platit din bani publici in contextul unei legi unice de salarizare ar trebuie sa-i fie interzisa prestarea de activitati producatoare de venituri suplimentare sau alternative. In acest fel s-ar reusi cu adevarat punerea in situatii similare a unor profesii de natura total diferita, dar mai ales s-ar prezerva moralitatea publica a tuturor profesiilor finantate din bani publici.
   Desigur, alternativa este cea indicata de dvs, ridicarea tuturor restrictiilor si interdictiilor pentru toate categoriile de personal cuprinse in legea unica de salarizare.

 • Întrebarea nr. 6 diana cotoi

  Ca şi DVS. şi eu sunt magistrat! Fără a se înţelege că pun problema păstrării unor "privilegii"pentru judecători, eu cred că este eronată "echivalarea" salariului acestora cu celelalte categorii prevăzute în grilă din următoarele considerente:
  - în primul rând că nu s-au respectat chiar principiile prevăzute de legea unică, care nu prevede un singur principiu după care se stabileşte salariul, ci mai multe printre care se află şi incompatibilităţile şi interdicţiile prevăzute de lege, în raport de care actuala grilă nu are nici o specificaţie, suntem egali, fără ca sindicatele şi ministerele care "fac" legea să aibă în vedere interdicţia imperativă în ceea ce ne priveşte de a desfăşura orice altă activitate remuneratorie cu excepţia aceleia din învăţământul superior, în vreme ce pentru profesori şi medici nu există o asemenea prevedere;
  - activitatea desfăşurată nu este nici ea egală: 1.astfel sub aspectul duratei, judecătorul are programul de lucru de 8 ore, faţă de care nu e loc de întors, şi de foarte multe ori este nevoit să muncească cu mult mai mult decât este legal, munca suplimentară nefiindu-i remunerată, pentru medici s-a prevăzut 7 ore iar pentru profesori o normă de 18 ore săptămânal, mai mult acestora le sunt plătite orele suplimentare, gărzile, deci, unde e egalitatea?
  2.riscurile activităţii desfăşurate sunt cu totul diferite la cele trei categorii profesionale şi cred că e lesne de observat că în privinţa judecătorilor acestea sunt mult mai mari, pentru că nu e totuna să pui o notă cu pronunţarea unei hotărâri, referindu-mă la consecinţele ce se impun din cele două activităţi;
  3. timpul de odihnă este pentru judecători de 35 zile pe an, în vreme ce în învăţământ este de 60-75 zile pe an, potrivit legii lor speciale;
  -accesul în profesia de judecător şi reglementarea promovării la instanţe superioare este mult mai sever comparativ cu celelalte două categorii;Faţă de acestea, ce e de făcut?ce vor face asociaţiile profesionale, sit. fiind gravă?

  • Ana-Maria Puiu

   De acord cu dvs. Cu singura corectura: potrivit art. 23 din proiectul legii, nici durata concediului de odihna nu va mai fi aceeasi!
   In ceea ce priveste activitatea asociatiilor profesionale, nu ma pot pronunta deoarece nu fac parte din nicio astfel de asociatie. Cred doar ca nici asociatiile nu pot face nimic fara munca si dedicarea magistratilor, a judecatorilor-membri. Trebuie incurajata si intarita activitatea asociatiilor, in primul rand prin daruirea celor din interior.
   Cred ca asociatiile, ca persoane de drept distincte trebuie sa fie mandatate cu ceea ce membrii - iar aici e important ca numarul membrilor sa fie cat mai mare, iar asociatia, cat mai reprezentativa - decid. Daca activitatea asociatiilor reprezinta rezultatatul muncii, daruirii doar a doi-trei membri, nu e legitima asteptarea de mai bine din partea corpului judecatorilor.
   Cred ca fiecare are datoria de a se implica, individual sau in mod asociat, dar de a se implica activ in readucerea normalitatii in ceea ce facem zi de zi.

 • Întrebarea nr. 7 marian

  De ce credeti ca in presa se vehiculeaza doar salariile celor de la ICCJ si CSM, si nu se spune cat castiga un judecator de judecatorie sau tribunal.
  Este aceasta o manipualre publica sau nu?

  • Ana-Maria Puiu

   Acest lucru se pare ca nu intereseaza. Nu e nimic senzational. De altfel, eu nu am gasit in proiectul de lege coeficientul aplicabil unui judecator de judecatorie.
   Evident ca e o manipulare.
   Dar se poate dezvalui acum pentru cei interesati de realitatea nesenzationala: un judecator de judecatorie, cu o vechime de peste 3 ani, obtine, potrivit OUG nr. 27/2006, o indemnizatie in valoare de 3.693 lei.
   Avand in vedere ca personalul din Ministerul Justitiei (functionar public ce nu intra in sedinte de judecata cu 60, 70, 80, 90, 100, 110, 120, 130, 140, 150 dosare, nu are responsabilitatea deciziei judecatorului)are cel putin aceeasi indemnizatie la care se adauga alte privilegii, consider ca indemnizatia judecatorului este cel putin decenta.

  • Adrian Neacsu.

   Salariile din magistratura nu sunt mici, dar nici "nesimtite". Justitia sufera din cauza inabilitatii de a comunica. Astazi suntem in situatia ca in cateva saptamani sau luni intreg sistemul judiciar sa paralizeze din cauza subfinantarii, cu consecinte inimaginabile pentru societate, dar in afara de cateva cercuri cunoascatoare opinia publica nu cunoaste acest lucru. Similar, desi s-au facut cateva eforturi timide, excesele de salarizare din propiul nostru sistem s-au bucurat de mediatizare excesiva. Acum cred ca este tardiv sa ne mai delimitam de aceste exceptii, pe care ar trebui insa macar sa le spunem raspicat si public. Nu vorbesc de indemnizatiile judecatorilor de la ICCJ, ci de pilda de dublarea veniturilor prin cumulare cu drepturile de delegare, prin cumularea functiei de judecator/procuror cu cea de director de penitenciar, ori a celei de membru CSM cu functia de baza de judecator sau procuror.
   Deci da, este o dezinformare partiala, insa intrucat si noi am consimtit tacit prin lipsa de reactie.

 • Întrebarea nr. 8 luca

  din cate am observat in L 304/2004 la art. 111 sunt si asistenti judiciari care muncesc alaturi de magistrati. De ce in toate discutiile se vorbeste doar de judecatori, asistenti nu sunt colegi cu voi!
  Doar, au aceleasi incompatibilitati ca si judecatori, da din toate discutiile purtate, ei sunt nesemnificativi, dar buni sa redacteze cot la cot cu judecatorul. Pacat...

  • Adrian Neacsu.

   Evident este gresit. Justitia nu inseamna doar judecatori, ci deopotriva procurori, asistenti judiciari, grefieri, aprozi, politie judiciara. Toate argumentele expuse mai sus sunt valabile pentru toti acestia, supusi acelorasi restrictii de care vorbeam.
   De altfel, pana acum interesele judecatorilor si procurorilor in comisia de lucru de la ministerul muncii au fost aparate de sindicatul grefierilor, ProJust, singurii acceptati la discutii.

  • Ana-Maria Puiu

   Suntem aici in calitate de judecatori pentru a raspunde intrebarilor dvs in legatura cu proiectul legii unice de salarizare.
   Daca doriti un punct de vedere personal, cred ca si asistentii judiciari si magistratii asistenti si grefierii si militarii si lucratorii din cadrul serviciilor secrete trebuie sa beneficieze de legislatie speciala care sa asigure o remunerare importanta, pragmatica si realista care sa compenseze celelalte privatiuni legale. Altfel, daca suntem egali in drepturi, sa fim egali si in obligatii si toti cei salarizati din bani publici, sa fie supusi acelorasi incompatibilitati, interdictii, ca cei amintiti mai sus.
   De altfel, se pare ca pe patul lui Procust vor fi asezati doar muritorii derand. Altfel nu imi explic de ce Guvernatorul Bancii Nationale spre exemplu, cei din regiile autonome, din societatile comerciale cu capital de stat, nu sunt cuprinsi in proiectul legii unice de salarizare.

 • Întrebarea nr. 9 marian

  Buna ziua
  In ultima perioada ca urmare a atacului mediatic asupra justitiei foarte multi si-au dat cu parerea despre activitatea judecatorilor si procurorilor. Cati dintre acestia au idee ce presupune munca unui judecator? Cati constientizeaza cat de des se schimba legile in Romania si cat de greu este sa lucrezi cu acestea?

  • Adrian Neacsu.

   Aveti dreptate. Vai de societatea care va gasi in instante doar judecatori dezabuzati, nemotivati si crispati.

 • Întrebarea nr. 10 echos

  Buna ziua,
  Am o intrebare(sau mai multe):
  - Lucrez la o companie multinationala din afara Bucurestiului(tin sa precizez acest lucru intrucat se pare ca Bucurestiul a devenit "etalonul" de salarizare al tarii) cu un salar de aprox 1000Eur.(cu sporuri/beneficii etc, fara orele suplimentare) Pentru "provincie" acest salar este unul mare, avand in vedere ca mai sunt multe firme ce platesc munca inca cu 100Eur/luna. Cum justificati salariile si mai mult cum justificati PENSIILE de sute de milioane din sistemul judecatoresc avand in vedere ca acesti banii provin din impozitele pe munca MEA!!! De ce judecatorii sunt indreptatiti sa primeasca beneficii de la STAT mai mari decat EU care contribui efectiv la veniturile STATULUI? Mentionez ca nu am nimic impotriva unui sistem privat de pensii pentru judecatori dar ma deranjeaza ca din impozitele mele un individ sa ia PENSIE de la STAT de 3-10 ori mai mare ca salarul MEU.
  respecte
  GMT

  • Ana-Maria Puiu

   Pentru ca doriti un act de justitie european.
   Pentru ca exista recomandari de bun simt din partea partenerilor europeni care prevad necesitatea unei remunerari corespunzatoare specificului profesiei, care sa compenseze interdictiile si incompatibilitatile, recomandari ce prevad necesitatea ca statul sa asigure judecatorilor o pensie cat mai aproape de indemnizatia avuta in ultima luna de munca.
   Pentru ca si instantele produc venituri care insa sunt minge de ping-pong de la Ministerul Justitiei la autoritatile locale in functie de interesele mai presus de intelegerea noastra.

 • Întrebarea nr. 11 sabertooth

  Ca "trantirea" proceselor importante, cu priza la opinia publica, va face deservicii in planul credibilitatii?

  Cum va simititi d.p.d.v. profesional cand in urma taraganarii unui proces fapta ajunge sa fie prescrisa?

  Eu daca fac o boacana echivalenta sunt dat afara, concediat, voi ...?

  Si o ultima intrebare: Cat la suta ar trebui sa fie sporul pentru corectitune, verticalitate, onoare?

  • Ana-Maria Puiu

   Am pledat de cate ori am avut ocazia pentru aplicarea concreta a normelor referitoare la raspunderea judecatorilor, fie ca este vorba despre raspunderea disciplinara, fie ca este vorba despre cea materiala. Fiecare este raspunzator pentru faptele sale si trebuie sa raspunda pentru greseli. Nimeni nu e mai presus de lege.
   Judecatorii trebuie sa constientizeze ca trebuie sa faca eforturi pentru a oferi credibilitate. Apoi sa pretinda incredere.
   Cu toate acestea, societatea trebuie la randul ei sa fie constienta ca justitia la acest moment, in mare parte, nu se realizeaza in conditii care sa asigure respectarea dreptului la un proces echitabil. Si nu ma refer la indemnizatiile judecatorilor. ma refer la conditiile materiale, la supraincarcarea unor instante. Va asigur ca in momentul in care se va atrage raspunderea materiala a unui judecator care si-a exercitat profesia cu buna credinta, conditionat insa de sutele de dosare de pe lista de sedinta, acesta si cei in situatii identice cu el vor demisiona. Pe buna dreptate. Nu poti sa pretinzi tragerea la raspundere decat atunci cand asiguri conditiile negreselii.
   Pe de alta parte, raspunderea materiala exista reglementata si la acest moment. Pentru a nu ajunge la momentul nedorit descris in paragraful precedent cred, asa cum am mai spus pana acum, ca judecatorii au obligatia sa pretinda conditii umane de lucru si sa refuze munca in "fabrica de dosare".
   Daca nu face asta, risca tragerea la raspundere materiala.

   Amuzanta intrebarea dvs. din finalul comentariului. Spre surprinderea dvs., cred ca verticalitatea, onoarea, corectitudinea intra la pachet atunci cand te decizi sa intri in profesia de judecator.
   Judecatorii pretind la acest moment o salarizare decenta care sa compenseze restrictiile, incompatibilitatile prevazute in Constitutie si in legi.
   Credeam ca problema sporurilor a fost transata de Curtea Suprema de Justitie prin admiterea recursului in anulare pe 27.05.2009.

  • Adrian Neacsu.

   As mai adauga doar ca in Romania se solutioneaza cca 1,5 milioane de dosare pe an. Raspunderea pentru erori a judecatorului trebuie sa intervina ferm, insa nu poate fi arbitrara. Cetateanul trebuie sa inteleaga ca judecatorul este singurul sau sprijin impotriva abuzurilor si exceselor statului, cu care se afla intotdeauna in raportui de putere dezechilibrate.

 • Întrebarea nr. 12 Catalin

  Va pun cateva intrebari prin care sper sa ma lamuresc de ce majoritatea magistratilor doresc in continuare legi speciale de salarizare si pensionare.
  1. Un medic chirurg castiga acum cu mult mai putin decat un magistrat si iese la pensie conform legii "obisnuite" nu dupa o lege speciala. Considerati ca munca unui magistrat este superioara muncii unui chirurg incat sa merite salarii speciale si pensii speciale? Coruptia in justitie in mare parte produce efecte asupra patrimoniului sau libertatii unei persoane, coruptia in medicina poate aduce moartea unui om. Medicul chirurg nu trebuie sa aiba aceleasi privilegii care sa-l faca sa fuga de coruptie, precum un magistrat? (Spun asta fiindca acest aspect e folosit ca scuza in apararea privilegiilor magistratilor).
  2. Chiar si cei mai buni magistrati sunt produsul unor cadre didactice. Fara acei dascali, niciun magistrat nu ajungea unde se afla acum. Cu toate acestea, profesorii dumneavostra castiga patetic de putin in comparatie cu dumneavoastra si vor iesi la pensie, conform legii obisnuite, cu niste pensii care ii vor arunca sub limita subzistentei. Considerati ca munca unui magistrat este superioara muncii unui dascal, incat sa merite salarii speciale si pensii speciale?
  3. Parerea mea este ca datorita calitatii slabe a corpului profesoral, datorat salarizarii de mizerie care face ca in sistem sa vina din ce in ce mai multi oameni necalificati pentru meseria de profesor, si calitatea celorlalti specialisti, din alte domenii va scade. Ce magistrati credeti ca vor iesi din mainile actualelor cadre didactice, platite asa cum sunt acum?
  4. Vasile Lascar, acum un secol spunea, citat celebru dealtfel, ca doreste sa faca din administratie o a doua magistratura. Credeti ca actuala administratie - functionarii publici in general - platiti asa cum sunt au sanse sa devina vreodata o a doua magistratura? Considerati ca munca unui magistrat este superioara muncii unui functionar public, incat sa merite salarii speciale?

  • Adrian Neacsu.

   1. Importanta sociala a diferitelor profesii nu poate fi comparata. Orice incercare este artificiala si va duce la conflictualizarea societatii.
   2. In Romania numarul magistratilor se ridica in total la cam cati anagajati sunt la Mittal Steel Galati.
   3. In orice stat de drept, fundamentat pe suprematia legii, judecatorului i se ofera garantii pentru a-si putea exercita misiunea in afara oricaror ingerinte si intimidari, inclusiv impotriva presiunilor de natura materiala.
   4. Din pacate noi ne-am pierdut si magistratura originala, pentru ca acum este doar un corp profesional aflat in deriva datorita presiunii arbitrare a mediului politic si social. Indiferent care sunt cauzele, instabilitatea si imprevizibilitatea statutului nu duce decat la generalizarea judecatorului timorat.

 • Întrebarea nr. 13 Dan.Tapalaga

  Aud ca magistratii din tara fac pe banda rulanta cereri de revocare a unor membri CSM. E adevarat? Daca da, din ce motiv se cere revocarea lor? Cum comentati aceste actiuni?

  • Ana-Maria Puiu

   Am auzit si eu de ceva cereri de revocare a unor membri CSM. Cred ca e adevarat. Nu cunosc motivele pentru care s-a solicitat revocarea lor. Din acest motiv m-am opus acestui demers. Cred ca atunci cand apelezi la un mecanism atat de benefic trebuie sa existe motive clare puse pe tapet, neindeplinirea unor obligatii de catre membrii CSM pe care oricine altcineva ar fi fost in locul celor ceruti a fi revocati le-ar fi indeplinit, savarsirea unor greseli pe care oricare dintre membrii judecatorilor nu le-ar fi facut.
   Cam atat.

 • Întrebarea nr. 14 anonim

  Putin despre pensii. Ma refer la o parte din pensiile de serviciu, categorisite de guvernanti ca fiind "nesimtite". (O intrebare : pina unde este o pensie "simtita" ? Vorbind de principiul contributiei, nu intra aici contributia la sanatate, sau venitul minim garantat ? Inclusiv programul "prima casa" ?!... Acesti bani nu ii dau guvernantii, ci contribuabilii.) Intrebarea mea este : aceste pensii s-au acordat ilegal, sau in baza unor acte normative ? O decizie de pensionare este data de autoritati ale statului roman. A capatat un statut definitiv. Statutul prevede si interdictia de a obtine venituri salariale, chiar din mediul privat. In conditiile trimbitate, cred ca se pot cere conditii reparatorii pentru nerespectarea unei decizii / contract / lege. Aceste decizii / legi prevad posibilitatea modificarii (in sensul diminuarii) ? Decizia de pensionare e ca un act intre 2 entitati : stat si pesoana. Ea inceteaza cind una din parti dispare : persoana sau statul ... Pina atunci, e ca intr-un contract : daca nu stii ce semnezi ...

  • Adrian Neacsu.

   Principiul suprematiei legii si al neretroactivitatii interzice sa se modifice cuantumul pensiei deja stabilita prin act administrativ. Nu am nici o indoiala in ce priveste neconstitutionalitatea unei asemenea actiuni.

 • Întrebarea nr. 15 VictorConstantinescu

  Ce sanse dati proiectului unic de salarizare sa fie aplicat in varianta actuala? Va cadea la prima exceptie de neconstitutionalitate?

  Cum vi se pare plasarea judecatorului/procurorului de Tribunal pe treapta 9/15 in actuala schema de ierarhizare?

  • Adrian Neacsu.

   Diferentierea atat de mare in interiorul magistraturii intre judecatori dupa gradul instantei este un atac direct la filosofia puterii judecatoresti ca putere distincta in stat. Nicaieri in lume judecatorii nu sunt platiti in primul rand dupa nivelul instantei ci in numele demnitatii pe care o exercita. Este inadmisibil ca un judecator sa fie mai prost platit decat un functionar din Guvern, iar in aceasta situatie nici nu mai poate fi vorba de echilibrul puterilor.
   In ce priveste controlul de constitutionalitate, va trebui sa asteptam pentru a afla, Curtea constitutionala ne-a obisnuit pe toti sa ne surprinda.

 • Întrebarea nr. 16 aissha

  buna ziua,
  as vrea sa stiu ce se va intampla cu personalul contractual care este salariat al institutiilor publice, si totodata cam la e procent s-ar incadra un expert asistent grad II, functie publica ce necesita studii superiooare

  cu mii de multuniri

  • Ana-Maria Puiu

   Potrivit art. 1 din proiect, viitoarea lege se va aplica si acestora. Coeficientele sunt prevazute in anexele proiectului

  • Adrian Neacsu.

   Asa cum spuneam circula multe variante de echivalare, iar grilele sunt imprevizibile de la o saptamana la alta. Categoric insa aceasta functie va fi si ea echivalata. Legea unica echivaleaza orice :)

 • Întrebarea nr. 17 sorin

  S-ar putea spune ca salariile din magistratura nu sunt incadrate in corect in grila unica de salarizare ! Dar hotaririle judacatoresti se incadreaza in asteptarile populatiei, binestiind faptul ca toate tribunalele din tara si parchetele functioneaza pe bani publici, pe care ii primesc de la cei pe care ii ancheteaza si pentru care dau hotarari juste sau mai putin juste ? Oare este corect acest lucru tinand seama de doleantele populatiei ?

  • Ana-Maria Puiu

   Tot ce va pot spune este ca pledez pentru calitatea actului de justitie. Judecatorii trebuie sa realizeze un act de justitie corect, coerent. Dar nu despre acest lucru era vorba. Pentru ca daca puneti problema asa, putem accepta indemnizatia ce ni se pregateste si sa prestam munca la nivelul indemnizatiei primite.
   Calitatea muncii judecatorului si raspunderea lui trebuie sa existe independent de problema indemnizatiei. Cei care aleg sa fie in sistem trebuie sa fie corecti, de buna-credinta, onesti orice indemnizatie ar primi. Problema e ca in masura in care indemnizatia este mica, nu mai ai certitudinea ori macar speranta atragerii in sistem a oamenilor integri, bine pregatiti.

  • Adrian Neacsu.

   E ca si cum ati spune ca justitia trebuie pedepsita pentru deficitul de incredere al populatiei. Cred ca logica este gresita si in nici un caz nu va duce la cresterea calitatii actului de judecata. Un judecator nu da solutii bune sau rele dupa cat de bine platit este ci dupa pregatirea sa, insa in mod cert un judecator aflat la mana politicului ar fi o catastrofa pentru societate.

 • Întrebarea nr. 18 teodor mihai

  Buna ziua,
  legea salarizarii unice se refera si la angajatii din Jandarmerie, sri, ....etc. Credeti ca se vor micsora salariile subofiterilor din Jandarmerie?
  Multumesc.

  • Adrian Neacsu.

   Din pacate circula foarte multe variante de echivalare a functiilor pentru a va da un raspuns ferm. Poate discutiile din comisia speciala constituita de Guvern ar trebui sa fie mai transparente.

  • Ana-Maria Puiu

   Potrivit proiectului de lege si acestora li se va aplica sistemul unic de salarizare. In virtutea principiului proclamat la art. 2 lit. f din proiect, nu ar trebui sa se inregistreze o diminuare a castigului salarial brut avut.

 • Întrebarea nr. 19 Florin

  De fapt un test: sunt profesor si as dori sa stiu daca dvs cunoasteti diferenta intre "norma de predare" si "norma de lucru"?

  • Adrian Neacsu.

   Sincer, nu.

 • Întrebarea nr. 20 Mihai

  Daca ati avea ocazia sa va alegeti o profesie care sa
  va dea sansa sa plecati din tara, ati profita de ea?

  • Adrian Neacsu.

   In ce ma priveste nu. Din pacate insa alti colegi au ales altceva si astfel se face de pilda ca 700 de judecatori au decizia de pensionare in buzunar. INM-ul reuseste sa scolarizeze cca 100 de judecatori pe an, deci deficitul va fi acoperit in, probabil, 7 ani.
   Cred ca este un joc extrem de periculos in preajma raportului de tara care va examina tocmai nivelul atentiei acordate de stat justitiei.

 • Întrebarea nr. 21 A.A.N.

  Daca tot sunt asa de huliti magistratii, mai ales de mediul politic si sindical din Romania pentru salarille chipurile "nesimtite", care, fiind vorba intre noi, pentru majoritatea magistratilor nu sunt deloc asa, de ce e o asa penurie de personal in magistratura. Daca tot e asa mult lapte si miere in domeniul magistraturii de ce sunt asa putini magistrati, ca doar absolventi de drept sunt foarte multi? Daca planurile clasei politice de a da la cap puterii judecatoresti pe calea veniturilor vor fi puse in practica sunt sigur ca problema personalului insufiecient se va acutiza si atunci o sa vad pe cei ce tipa acum mai tare cum vor primi pentru un divort sau o cauza succesorala banala un termen de 6 luni sau chiar un an.

  • Adrian Neacsu.

   Asa cum am mai spus, consider ca trebuie sa spunem lucrurilor pe nume. Din legea unica sunt excluse unele categorii profesionale si tot efortul presupus moral de reechilibrare sociala se reduce la coborarea si nivelarea salariilor celor cateva categorii profesionale grevate de incompatibilitati si restrictii importante.

  • Ana-Maria Puiu

   Acesta este viitorul ce se prefigureaza.
   Dar asa va si trebui sa se intample: termene la jumatate de an asa cum de altfel si Inalta Curte de Casatie si Justitie face.
   Cei care ramanem nu trebuie sa ne pervertim. rebuie sa luptam cu ei cu propriile arme: daca asa inteleg sa respecte contractul semnat prin ratificarea Conventiei europene a drepturilor si libertatilor fundamentale, in aplicarea careia au fost date Avizele si Recomandarea amintite, sa dea socoteala in continuare prin condamnarile ce le va lua Statul Roman pentru nerespectarea termenului rezonabil.

 • Întrebarea nr. 22 ramona

  coeficientii se refera la salariile nete ?
  eu lucrez intr-o multinat, intr-o functie de executie si castig mai mult de 3500 net si pu capul linistita pe perna ... ma pregatesc pt magistratura dar sa-mi reduc veniturile familiei nu prea ma incanta ideea

  • Adrian Neacsu.

   Nu, se refera la brut.

 • Întrebarea nr. 23 hopşieu

  Consideraţi că s-a făcut vreo greşeală de comunicare, din moment ce mass-media receptează doar problema salarizării magistraţilor şi, în subsidiar...chiar rareori, problema subfinanţării sistemului (excludem salariile)?
  Care dintre cele două probleme ar trebui să primeze pe termen scurt? Repet: PE TERMEN SCURT... pentru că evident, problema stabilităţii salariale (şi, implicit a predictibilităţii bugetare sunt esenţiale) trebuie abordate într-o perspectivă mai îndelungată?
  Presupun că la momentul în care se vor amâna procese din cauza lipsei de procedură (lipsa citare pentru că n-aveţi bani să plătim poşta, ş.a.) opinia publică va spune, sau deja spune : "PĂI V-AŢI VOTAT SALARII MARI, AŢI EXTORCAT BUGETUL ŞI ACUM PLÂNGEŢI CĂ NU SUNT BANI. TOT NOI SUFERIM".
  Vă mulţumesc.

  • Ana-Maria Puiu

   Sunt lucruri total diferite pentru care exista sume alocate in mod diferit. Evident ca problema subfinantarii este acuta, este foarte actuala si ameninta cu blocarea functionarii instantelor. Dar nu e nimic diferit fata de anul trecut cand de asemenea am avut o luna de amanari pentru lipsa de procedura.
   Repet: sunt lucruri diferite. Astfel cum au fost abordate in mod diferit si de Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni: Avizul nr. 1 vizeaza independenta judecatorului ce trebuie garantata si printr-o remunerare adecvata, Avizul nr. 2 care se refera la finantarea si administrarea instantelor.
   Statul trebuie sa asigure deopotriva o salarizare corespunzatoare judecatorilor si o finantare a instantelor care sa asigure respectarea, garantarea, asigurarea unui proces echitabil.
   Statul trebuie sa asigure justitiei minim 1% din PIB, buget ce sa fie administrat de Inalta Curte de casatie si Justitie, asa cum prevad legi a caror intrare in vigoare a tot fost prorogata de ceva ani.

  • Adrian Neacsu.

   Va raspund scurt: problema subfinantarii instantelor. Si nu este numai parerea mea. Ceea ce nu se stie este ca bugetul instantelor in Romania este mai mic de pilda decat bugetul SRI. Din bugetul MJ nu se platesc mai mult de 6000 de persoane angajate ale instantelor deci argumentul ca drepturile de personal au epuizat bugetul este fals.
   Intr-adevar, avem o mare problema de comunicare, atat noi corpul profesional cat si cei care ne reprezinta, de la CSM la presedintele ICCJ sau asociatiile profesionale.

 • Întrebarea nr. 24 Dan.Tapalaga

  In timpul discutiei on-line, Adrian Neacsu spunea ca justitia are o problema de comunicare. Nu cumva de credibilitate?

  Perceptia publica e ca magistratii se bat pentru bani, dar nu se bat la fel de tare pentru independenta lor. De exemplu, cand marile dosare din parlament sunt blocate politic - asta e o umilinta si pentru judecatori si pentru procurori - nu mai ameninta nimeni ca pleaca din sistem. Deci: o problema de comunicare sau de credibilitate?

  • Adrian Neacsu.

   Cele doua nu se exclud. Lipsa abilitatii de a comunica, de a explica si de a argumenta duce la cresterea neincrederii. Lucrurile neintelese trebuiesc cumva explicate, iar o persoana care nu beneficiaza de o explicatie autorizata si sincera va incerca sa gaseasca una, uneori eronata.

 • Întrebarea nr. 25 Narcis

  Prin noua lege a salarizarii va avea cineva mai putini bani decat astazi? Impresia mea este ca nu.

  1. Daca este adevarat ca nimeni nu pierde semnificativ, atunci eu gasesc ca discutiile comparative intre magistrati si alte categorii sunt bazate doar pe invidie.

  2. Daca este adevarat ca legea are ca model salarizarea bugetarilor din Germania, atunci nu are cum sa fie asa de rea pe cum se vorbeste aici...

  • Adrian Neacsu.

   1. Judecatorii, militarii, politistii vor pierde, potrivit ultimei versiuni a legii.
   2. probabil, daca si nivelul de trai din Romania ar fi ca in Germania7675 vizualizari

 • curiozitate (Duminică, 31 mai 2009, 14:56)

  ioantepes [utilizator]

  de ce credeti ca magistratii ar trebuii sa fie mai egali decat restul populatiei ? as dori sa stiu de ce agentia nationala de integritate nu poate cerceta averile magistratilor , poate i-mi puteti spune dumneavoastra .
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:07)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioantepes

   Nu cred ca magistratii ar trebui sa fie "mai egali" decat restul populatiei. Articolul 16 alin. 1 si 2 din Constitutia Romaniei este deopotriva aplicabil si cetatenilor romani magistrati. Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. Nieni nu este mai presus de lege.
   Acest text din legea fundamentala nu a impiedicat insa Curtea Constitutionala sa constatae ca in situatii diferite se impun solutii distincte.
   De altfel, exista Recomandarea Comitetului Ministrilor din Consiliul Europei nr. 94 (12), exista Avize (nr. 1, 2) ale Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE) care sustin ca remunerarea judecatorilor sa fie garantata prin dispozitii legale speciale, care sa corespunda specificului profesiei, incompatibilitatilor, obligatiilor judecatorilor, sa asigure impotriva diminuarilor si sa prevada cresterea in raport de cresterea indemnizatiilor preturilor.
   Potrivit art. 39 pct. 6 din Legea nr. 144/2007 si judecatorii si procurorii au obligatia declararii averilor si intereselor. Prin urmare, si averile lor pot fi supuse verificarii, in conditiile prevazute in Capitolul VI din Legea nr. 144/2007.
 • Nelamurire (Duminică, 31 mai 2009, 14:58)

  Wgvd [utilizator]

  Buna ziua,

  As dori sa stiu daca Oficiul National al Registrului Comertului se incadreaza in aceasta lege. Mentionez ca ONRC este in cadrul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:05)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Wgvd

   Potrivit proiectului de lege aflat in discutie, se pare ca da. Pe de alta parte, opinia publica trebuie sa stie ca salarizarea unica nu va cuprinde toate domeniile in care se cheltuie banul public. Din lectura proiectului de lege rezulta ca aceasta nu va reglementa exact zonele care, alaturi de alte domenii, au adus in atentia publica existenta unor venituri exorbitante. Este vorba despre regiile autonome si societatile comerciale cu capital integral sau partial de stat. De asemenea, aparent fara nici o explicatie, legea unica nu se aplica BNR.
   • companii (Marţi, 2 iunie 2009, 16:05)

    vid [anonim] i-a raspuns lui Adrian Neacsu.

    Ar fi inteligent din partea dvs sa nu mai amestecati in aceeasi oala societatile comerciale cu regiile si institutiile bugetare. Termenii de eficienta, performanta, productivitate a muncii se aplica - sau ar trebui sa se aplice - la societatile comerciale cu capital partial sau integral de stat exact la fel ca si la cele private. Evitati confuzia intre "capital de stat" si "ban public" intreinuta strict pentru instigarea opiniei publice impotriva acestor companii, unele chiar performante! (si asta nu din taxe si impozite...)
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:08)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Wgvd

   Fata de dispozitiile art. 1 alin. 1 lit. c din proiectul legii unitare de salarizare a personalului platit din fondurile publice, cred ca posibila viitoare lege unica de salarizare se va aplica si personalului incadrat la ONRC.
 • Limitari constitutionale (Duminică, 31 mai 2009, 17:04)

  Soldatul Roman [anonim]

  Asa cum bine stiti militarii au restranse anumite libertati. Aici ma refer la:
  - Nu pot fi alesi;
  - Nu pot fi asociati unici la o firma;
  - Nu pot fi organizati in sindicate;
  - Nu pot face greva;
  - Nu pot participa la mitinguri;
  - Nu pot parasi garnizoana decat cu aprobare in limita a 30% din efective;
  - Nu-si pot exprima public nemultumirile
  Mai sunt dar sunt secrete asa ca le lasam deocamdata pe acestea.
  Daca adoptam o lege a salarizarii unica, considerati ca ar trebui ca si statutul bugetarilor sa fie unic? Sa avem toti aceleasi drepturi si obligatii.
  In cazul in care acest lucru nu este posibil, credeti ca ar trebui reompensat intr-un fel limitarea acestor drepturi constitutionale?
  Deasemenea, in cazul in care nimic din ceea ce v-am intrebat mai sus nu se rezolva, credeti ca peste 10 ani sa zicem, in cazul in care volumul de munca, si salarizarea va fi aceeasi, credeti ca vor mai fi atractive aceste meserii in care obligatiile sunt exagerate?
  Multumesc
  Soldatul Roman
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:34)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Soldatul Roman

   Ati adus in discutie cea mai importanta eroare a legii unice de salarizare. Profesiile cu statut juridic diferit nu pot fi echivalate. Este imoral sa salarizezi similar categorii profesionale aflate in situatii total diferite. Daca nu se va tine seama de interdictiile, incompatibilitatile si restrictiile unor profesii (magistrati, militari, functionari publici s.a.) se va schimba un regim discriminatoriu cu un altul. Din pacate, dincolo de principiile generoase enuntate in chiar debutul legii, se pare ca aceasta va fi rezultatul echilibrului de forte ale diferitelor profesii. Ori, de exemplu, exista doar 4500 de judecatori in Romania si de cateva zeci de ori mai multi profesori. Magistratii nu au voie sa aiba sindicate si pe acest motiv li se interzice expres participarea la discutiile pe legea unica de slarizare, in timp ce alte categorii profesionale le vedem expunandu-si puterea sindicala in permanenta pe Calea Victoriei.
 • intrebare (Duminică, 31 mai 2009, 17:34)

  Gheorghe Laurentiu [anonim]

  Lucrez in cadrul unei autoritati admnistrative autonome, finantata exclusiv din fonduri extrabugetare ,salarizarea acesteia fiind stabilita prin contract colectiv de munca.
  Este normal ca prin noua lege a salarizarii unice sa se eludeze prevederile acestor contracte normative ce constituie izvor de drept ?
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:10)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gheorghe Laurentiu

   Potrivit art. 1 alin. 1 lit. c si 2 din proiectul legii, se pare ca si personalului din aceste autoritati i se va aplica posibila viitoare lege unica.
   Stimate domn, normale multe din cele intamplate in ultima vreme nu mai sunt ...
 • Ridicare restrictii ? (Luni, 1 iunie 2009, 1:10)

  patrunjel [utilizator]

  Daca magistratii , militarii, serviciile secrete etc vor fi pusi in aceeasi lege unica de salarizare , nu vi se pare normal sa li se ridice si interdictiile pe care le au in prezent ?

  Daca nu li se mai dau salarii speciale ca si pana acuma nu e normal sa li se ridice interdictia de a lucra in mai multe locuri si de a avea firme ? Devine imoral sa le pastrezi restrictiile in conditiile in care le anulezi beneficiile.
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:15)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui patrunjel

   Personal sunt de parere ca aceste interdictii si restrictii trebuiesc extinse la intreg personalul platit din bani publici. Pentru informare, magistratii, militarii, functionarii publici si alte categorii profesionale similare nu pot avea, prin efectul legii, alte venituri decat salariul de la stat. Le este interzisa prestarea oricarei alte activitati producatoare de venituri, fie ca au sau nu legatura directa cu profesia pe care o presteaza. Este o modalitate prin care se asigura moralitatea si demnitatea functiei pe care o ocupa. Pentru identitate de ratiune, intreg personalului platit din bani publici in contextul unei legi unice de salarizare ar trebuie sa-i fie interzisa prestarea de activitati producatoare de venituri suplimentare sau alternative. In acest fel s-ar reusi cu adevarat punerea in situatii similare a unor profesii de natura total diferita, dar mai ales s-ar prezerva moralitatea publica a tuturor profesiilor finantate din bani publici.
   Desigur, alternativa este cea indicata de dvs, ridicarea tuturor restrictiilor si interdictiilor pentru toate categoriile de personal cuprinse in legea unica de salarizare.
 • legalitatea salarizării unice ]n privinţa judecăto (Luni, 1 iunie 2009, 8:40)

  diana cotoi [anonim]

  Ca şi DVS. şi eu sunt magistrat! Fără a se înţelege că pun problema păstrării unor "privilegii"pentru judecători, eu cred că este eronată "echivalarea" salariului acestora cu celelalte categorii prevăzute în grilă din următoarele considerente:
  - în primul rând că nu s-au respectat chiar principiile prevăzute de legea unică, care nu prevede un singur principiu după care se stabileşte salariul, ci mai multe printre care se află şi incompatibilităţile şi interdicţiile prevăzute de lege, în raport de care actuala grilă nu are nici o specificaţie, suntem egali, fără ca sindicatele şi ministerele care "fac" legea să aibă în vedere interdicţia imperativă în ceea ce ne priveşte de a desfăşura orice altă activitate remuneratorie cu excepţia aceleia din învăţământul superior, în vreme ce pentru profesori şi medici nu există o asemenea prevedere;
  - activitatea desfăşurată nu este nici ea egală: 1.astfel sub aspectul duratei, judecătorul are programul de lucru de 8 ore, faţă de care nu e loc de întors, şi de foarte multe ori este nevoit să muncească cu mult mai mult decât este legal, munca suplimentară nefiindu-i remunerată, pentru medici s-a prevăzut 7 ore iar pentru profesori o normă de 18 ore săptămânal, mai mult acestora le sunt plătite orele suplimentare, gărzile, deci, unde e egalitatea?
  2.riscurile activităţii desfăşurate sunt cu totul diferite la cele trei categorii profesionale şi cred că e lesne de observat că în privinţa judecătorilor acestea sunt mult mai mari, pentru că nu e totuna să pui o notă cu pronunţarea unei hotărâri, referindu-mă la consecinţele ce se impun din cele două activităţi;
  3. timpul de odihnă este pentru judecători de 35 zile pe an, în vreme ce în învăţământ este de 60-75 zile pe an, potrivit legii lor speciale;
  -accesul în profesia de judecător şi reglementarea promovării la instanţe superioare este mult mai sever comparativ cu celelalte două categorii;Faţă de acestea, ce e de făcut?ce vor face asociaţiile profesionale, sit. fiind gravă?
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:17)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui diana cotoi

   De acord cu dvs. Cu singura corectura: potrivit art. 23 din proiectul legii, nici durata concediului de odihna nu va mai fi aceeasi!
   In ceea ce priveste activitatea asociatiilor profesionale, nu ma pot pronunta deoarece nu fac parte din nicio astfel de asociatie. Cred doar ca nici asociatiile nu pot face nimic fara munca si dedicarea magistratilor, a judecatorilor-membri. Trebuie incurajata si intarita activitatea asociatiilor, in primul rand prin daruirea celor din interior.
   Cred ca asociatiile, ca persoane de drept distincte trebuie sa fie mandatate cu ceea ce membrii - iar aici e important ca numarul membrilor sa fie cat mai mare, iar asociatia, cat mai reprezentativa - decid. Daca activitatea asociatiilor reprezinta rezultatatul muncii, daruirii doar a doi-trei membri, nu e legitima asteptarea de mai bine din partea corpului judecatorilor.
   Cred ca fiecare are datoria de a se implica, individual sau in mod asociat, dar de a se implica activ in readucerea normalitatii in ceea ce facem zi de zi.
  • munca de prof (Luni, 1 iunie 2009, 22:42)

   jo [anonim] i-a raspuns lui diana cotoi

   pentru o ora predata, un profesor onest se pregateste cel putin alte doua ore acasa, ceea ce inseamna ca un profesor, repet, onest, lucreaza cel putin 54 de ore pe saptamana, din care doua treimi nu le sunt platite. in acest caz, onestitatea nu consta doar in impartialitatea notarii, ci mai ales in dispozitia de a munci avand constiinta faptului ca doar o treime din munca iti este remunerata.

   acum daca stam sa judecam, trebuie sa recunoastem ca nu toti profesorii sunt onesti, asa cum nici toti inginerii, arhitectii, judecatorii sau macaragii nu sunt onesti.

   un profesor bun & onest ii invata pe oameni cum sa faca interpretarile. din felul in care le faceti dvs, deduc ca nu ati avut profesori buni & onesti. iar daca si in alte situatii le faceti cu cu aceeasi acuratete & cu aceeasi perspicacitete, atunci vai de noi (ca societate).
 • salar judecator (Luni, 1 iunie 2009, 8:55)

  marian [anonim]

  De ce credeti ca in presa se vehiculeaza doar salariile celor de la ICCJ si CSM, si nu se spune cat castiga un judecator de judecatorie sau tribunal.
  Este aceasta o manipualre publica sau nu?
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:22)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian

   Acest lucru se pare ca nu intereseaza. Nu e nimic senzational. De altfel, eu nu am gasit in proiectul de lege coeficientul aplicabil unui judecator de judecatorie.
   Evident ca e o manipulare.
   Dar se poate dezvalui acum pentru cei interesati de realitatea nesenzationala: un judecator de judecatorie, cu o vechime de peste 3 ani, obtine, potrivit OUG nr. 27/2006, o indemnizatie in valoare de 3.693 lei.
   Avand in vedere ca personalul din Ministerul Justitiei (functionar public ce nu intra in sedinte de judecata cu 60, 70, 80, 90, 100, 110, 120, 130, 140, 150 dosare, nu are responsabilitatea deciziei judecatorului)are cel putin aceeasi indemnizatie la care se adauga alte privilegii, consider ca indemnizatia judecatorului este cel putin decenta.
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:24)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian

   Salariile din magistratura nu sunt mici, dar nici "nesimtite". Justitia sufera din cauza inabilitatii de a comunica. Astazi suntem in situatia ca in cateva saptamani sau luni intreg sistemul judiciar sa paralizeze din cauza subfinantarii, cu consecinte inimaginabile pentru societate, dar in afara de cateva cercuri cunoascatoare opinia publica nu cunoaste acest lucru. Similar, desi s-au facut cateva eforturi timide, excesele de salarizare din propiul nostru sistem s-au bucurat de mediatizare excesiva. Acum cred ca este tardiv sa ne mai delimitam de aceste exceptii, pe care ar trebui insa macar sa le spunem raspicat si public. Nu vorbesc de indemnizatiile judecatorilor de la ICCJ, ci de pilda de dublarea veniturilor prin cumulare cu drepturile de delegare, prin cumularea functiei de judecator/procuror cu cea de director de penitenciar, ori a celei de membru CSM cu functia de baza de judecator sau procuror.
   Deci da, este o dezinformare partiala, insa intrucat si noi am consimtit tacit prin lipsa de reactie.
 • salarii (Luni, 1 iunie 2009, 9:48)

  luca [anonim]

  din cate am observat in L 304/2004 la art. 111 sunt si asistenti judiciari care muncesc alaturi de magistrati. De ce in toate discutiile se vorbeste doar de judecatori, asistenti nu sunt colegi cu voi!
  Doar, au aceleasi incompatibilitati ca si judecatori, da din toate discutiile purtate, ei sunt nesemnificativi, dar buni sa redacteze cot la cot cu judecatorul. Pacat...
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:38)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui luca

   Evident este gresit. Justitia nu inseamna doar judecatori, ci deopotriva procurori, asistenti judiciari, grefieri, aprozi, politie judiciara. Toate argumentele expuse mai sus sunt valabile pentru toti acestia, supusi acelorasi restrictii de care vorbeam.
   De altfel, pana acum interesele judecatorilor si procurorilor in comisia de lucru de la ministerul muncii au fost aparate de sindicatul grefierilor, ProJust, singurii acceptati la discutii.
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:44)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui luca

   Suntem aici in calitate de judecatori pentru a raspunde intrebarilor dvs in legatura cu proiectul legii unice de salarizare.
   Daca doriti un punct de vedere personal, cred ca si asistentii judiciari si magistratii asistenti si grefierii si militarii si lucratorii din cadrul serviciilor secrete trebuie sa beneficieze de legislatie speciala care sa asigure o remunerare importanta, pragmatica si realista care sa compenseze celelalte privatiuni legale. Altfel, daca suntem egali in drepturi, sa fim egali si in obligatii si toti cei salarizati din bani publici, sa fie supusi acelorasi incompatibilitati, interdictii, ca cei amintiti mai sus.
   De altfel, se pare ca pe patul lui Procust vor fi asezati doar muritorii derand. Altfel nu imi explic de ce Guvernatorul Bancii Nationale spre exemplu, cei din regiile autonome, din societatile comerciale cu capital de stat, nu sunt cuprinsi in proiectul legii unice de salarizare.
 • intrebare (Luni, 1 iunie 2009, 10:26)

  marian [anonim]

  Buna ziua
  In ultima perioada ca urmare a atacului mediatic asupra justitiei foarte multi si-au dat cu parerea despre activitatea judecatorilor si procurorilor. Cati dintre acestia au idee ce presupune munca unui judecator? Cati constientizeaza cat de des se schimba legile in Romania si cat de greu este sa lucrezi cu acestea?
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:42)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian

   Aveti dreptate. Vai de societatea care va gasi in instante doar judecatori dezabuzati, nemotivati si crispati.
 • intrebari... intrebatoare! (Luni, 1 iunie 2009, 10:42)

  echos [anonim]

  Buna ziua,
  Am o intrebare(sau mai multe):
  - Lucrez la o companie multinationala din afara Bucurestiului(tin sa precizez acest lucru intrucat se pare ca Bucurestiul a devenit "etalonul" de salarizare al tarii) cu un salar de aprox 1000Eur.(cu sporuri/beneficii etc, fara orele suplimentare) Pentru "provincie" acest salar este unul mare, avand in vedere ca mai sunt multe firme ce platesc munca inca cu 100Eur/luna. Cum justificati salariile si mai mult cum justificati PENSIILE de sute de milioane din sistemul judecatoresc avand in vedere ca acesti banii provin din impozitele pe munca MEA!!! De ce judecatorii sunt indreptatiti sa primeasca beneficii de la STAT mai mari decat EU care contribui efectiv la veniturile STATULUI? Mentionez ca nu am nimic impotriva unui sistem privat de pensii pentru judecatori dar ma deranjeaza ca din impozitele mele un individ sa ia PENSIE de la STAT de 3-10 ori mai mare ca salarul MEU.
  respecte
  GMT
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:27)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui echos

   Pentru ca doriti un act de justitie european.
   Pentru ca exista recomandari de bun simt din partea partenerilor europeni care prevad necesitatea unei remunerari corespunzatoare specificului profesiei, care sa compenseze interdictiile si incompatibilitatile, recomandari ce prevad necesitatea ca statul sa asigure judecatorilor o pensie cat mai aproape de indemnizatia avuta in ultima luna de munca.
   Pentru ca si instantele produc venituri care insa sunt minge de ping-pong de la Ministerul Justitiei la autoritatile locale in functie de interesele mai presus de intelegerea noastra.
   • raspuns... la raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 13:26)

    echos [anonim] i-a raspuns lui Ana-Maria Puiu

    din pacate gresiti! eu doresc actul de justitie european acum nu in viitor cand vor beneficia nepotii mei de el! pensiile astea se platesc acum pentru un "act de justitie" mai putin european! eu platesc taxe acum nu in viitor cand dumneavoastra promiteti o justitie corecte! desigur n-am nimic cu renumerarea corespunzatoare a profesiei ci cu modul in care d-vs(sau colegi de-ai d-vs) inteleg actul de justitie european. eu daca gresesc sunt penalizat sau concediat -adio salar, sporuri si contributii la stat-. daca d-vs grestiti.... e alta poveste!
 • Sunteti constienti (Luni, 1 iunie 2009, 10:47)

  sabertooth [utilizator]

  Ca "trantirea" proceselor importante, cu priza la opinia publica, va face deservicii in planul credibilitatii?

  Cum va simititi d.p.d.v. profesional cand in urma taraganarii unui proces fapta ajunge sa fie prescrisa?

  Eu daca fac o boacana echivalenta sunt dat afara, concediat, voi ...?

  Si o ultima intrebare: Cat la suta ar trebui sa fie sporul pentru corectitune, verticalitate, onoare?
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:36)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sabertooth

   Am pledat de cate ori am avut ocazia pentru aplicarea concreta a normelor referitoare la raspunderea judecatorilor, fie ca este vorba despre raspunderea disciplinara, fie ca este vorba despre cea materiala. Fiecare este raspunzator pentru faptele sale si trebuie sa raspunda pentru greseli. Nimeni nu e mai presus de lege.
   Judecatorii trebuie sa constientizeze ca trebuie sa faca eforturi pentru a oferi credibilitate. Apoi sa pretinda incredere.
   Cu toate acestea, societatea trebuie la randul ei sa fie constienta ca justitia la acest moment, in mare parte, nu se realizeaza in conditii care sa asigure respectarea dreptului la un proces echitabil. Si nu ma refer la indemnizatiile judecatorilor. ma refer la conditiile materiale, la supraincarcarea unor instante. Va asigur ca in momentul in care se va atrage raspunderea materiala a unui judecator care si-a exercitat profesia cu buna credinta, conditionat insa de sutele de dosare de pe lista de sedinta, acesta si cei in situatii identice cu el vor demisiona. Pe buna dreptate. Nu poti sa pretinzi tragerea la raspundere decat atunci cand asiguri conditiile negreselii.
   Pe de alta parte, raspunderea materiala exista reglementata si la acest moment. Pentru a nu ajunge la momentul nedorit descris in paragraful precedent cred, asa cum am mai spus pana acum, ca judecatorii au obligatia sa pretinda conditii umane de lucru si sa refuze munca in "fabrica de dosare".
   Daca nu face asta, risca tragerea la raspundere materiala.

   Amuzanta intrebarea dvs. din finalul comentariului. Spre surprinderea dvs., cred ca verticalitatea, onoarea, corectitudinea intra la pachet atunci cand te decizi sa intri in profesia de judecator.
   Judecatorii pretind la acest moment o salarizare decenta care sa compenseze restrictiile, incompatibilitatile prevazute in Constitutie si in legi.
   Credeam ca problema sporurilor a fost transata de Curtea Suprema de Justitie prin admiterea recursului in anulare pe 27.05.2009.
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:52)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui sabertooth

   As mai adauga doar ca in Romania se solutioneaza cca 1,5 milioane de dosare pe an. Raspunderea pentru erori a judecatorului trebuie sa intervina ferm, insa nu poate fi arbitrara. Cetateanul trebuie sa inteleaga ca judecatorul este singurul sau sprijin impotriva abuzurilor si exceselor statului, cu care se afla intotdeauna in raportui de putere dezechilibrate.
 • Intrebari (Luni, 1 iunie 2009, 10:53)

  Catalin [anonim]

  Va pun cateva intrebari prin care sper sa ma lamuresc de ce majoritatea magistratilor doresc in continuare legi speciale de salarizare si pensionare.
  1. Un medic chirurg castiga acum cu mult mai putin decat un magistrat si iese la pensie conform legii "obisnuite" nu dupa o lege speciala. Considerati ca munca unui magistrat este superioara muncii unui chirurg incat sa merite salarii speciale si pensii speciale? Coruptia in justitie in mare parte produce efecte asupra patrimoniului sau libertatii unei persoane, coruptia in medicina poate aduce moartea unui om. Medicul chirurg nu trebuie sa aiba aceleasi privilegii care sa-l faca sa fuga de coruptie, precum un magistrat? (Spun asta fiindca acest aspect e folosit ca scuza in apararea privilegiilor magistratilor).
  2. Chiar si cei mai buni magistrati sunt produsul unor cadre didactice. Fara acei dascali, niciun magistrat nu ajungea unde se afla acum. Cu toate acestea, profesorii dumneavostra castiga patetic de putin in comparatie cu dumneavoastra si vor iesi la pensie, conform legii obisnuite, cu niste pensii care ii vor arunca sub limita subzistentei. Considerati ca munca unui magistrat este superioara muncii unui dascal, incat sa merite salarii speciale si pensii speciale?
  3. Parerea mea este ca datorita calitatii slabe a corpului profesoral, datorat salarizarii de mizerie care face ca in sistem sa vina din ce in ce mai multi oameni necalificati pentru meseria de profesor, si calitatea celorlalti specialisti, din alte domenii va scade. Ce magistrati credeti ca vor iesi din mainile actualelor cadre didactice, platite asa cum sunt acum?
  4. Vasile Lascar, acum un secol spunea, citat celebru dealtfel, ca doreste sa faca din administratie o a doua magistratura. Credeti ca actuala administratie - functionarii publici in general - platiti asa cum sunt au sanse sa devina vreodata o a doua magistratura? Considerati ca munca unui magistrat este superioara muncii unui functionar public, incat sa merite salarii speciale?
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:12)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

   1. Importanta sociala a diferitelor profesii nu poate fi comparata. Orice incercare este artificiala si va duce la conflictualizarea societatii.
   2. In Romania numarul magistratilor se ridica in total la cam cati anagajati sunt la Mittal Steel Galati.
   3. In orice stat de drept, fundamentat pe suprematia legii, judecatorului i se ofera garantii pentru a-si putea exercita misiunea in afara oricaror ingerinte si intimidari, inclusiv impotriva presiunilor de natura materiala.
   4. Din pacate noi ne-am pierdut si magistratura originala, pentru ca acum este doar un corp profesional aflat in deriva datorita presiunii arbitrare a mediului politic si social. Indiferent care sunt cauzele, instabilitatea si imprevizibilitatea statutului nu duce decat la generalizarea judecatorului timorat.
 • respect (Luni, 1 iunie 2009, 10:57)

  judecator de tribunal vs sef atelier [anonim]

  "traiesc cu speranta ca romania va ajunge un stat de drept in care institutiile sale isi vor face datoria si se vor respecta reciproc."
  "traiesc cu speranta ca intreg sistemul de educatie (invatamant, familie, ...) isi vor stabili acest deziderat."
  "cetateanul magistrat x a dat in judecata o institutie. Institutia avea drept sa se apere, sa ceara curtii constitutionale sa se pronunte asupra aspectelor pe care le considera neconstitutionale, etc. Instanta, un alt magistrat a pronuntat o hotarare. Nu este pe placul partilor? poate fi atacata. inclusiv la CEDO. Nu ne place? este posibil! Indiferent daca ne place sau nu trebuie sa o punem in aplicare."

  Cum pot eu, un cetatean, sa am respect si sa acord autoritate tagmei magistratilor, cand tu, ca institutie suprema (guvern, parlament, presedentie) doresti echivalarea unui judecator de tribunal cu un sef de atelier. E drept ca respectul se si castiga iar autoritatea se si impune (este valabil in fiecare sala de judecata pentru fiecare magistrat in parte).
  Eu nu sunt magistrat.
  Dar sa am respect de magistrat pentru cineva care este echivalat cu ceva sefulet? Sa-mi fie cu iertare dar un magistrat trebuie sa fie mai mult de atat. vorbiti-mi va rog de aceste printzipii, de examenele date, de durata lor...

  ce frumos va suna: "Mi-a facut dreptate un sef de atelier."

  Sper ca vor avea inteligenta si abilitatea de a face o sectiune separata pentru magistrati asa cum este in legea germana.
  Sper sa se treaca peste factorii emotionali (si-au dat salarii, etc) si sa se adopte principii solide.

  Stiti cine din clasa mea a ajuns profesor de matematica? O colega pe care profu de mate nu o scotea de notele 5-7. Macar daca ar fi avut abilitati de pedagog.... Dar aceasta este o exceptie la fel cum exceptii sunt si magistratii "turcu" si n-ar trebui sa facem legea doar pentru ei...
  ce parere aveti?

  Mesajul meu este: sa ne acordam respectam reciproc cuvenit. Altfel, vom pierde impreuna.Vom pierde prea mult...
  cele bune,
 • incepem (Luni, 1 iunie 2009, 10:58)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Ana Maria Puiu si Adrian Neacsu se afla in redactie, incepem in cateva minute.
 • intrebare (Luni, 1 iunie 2009, 11:14)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Aud ca magistratii din tara fac pe banda rulanta cereri de revocare a unor membri CSM. E adevarat? Daca da, din ce motiv se cere revocarea lor? Cum comentati aceste actiuni?
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:08)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Am auzit si eu de ceva cereri de revocare a unor membri CSM. Cred ca e adevarat. Nu cunosc motivele pentru care s-a solicitat revocarea lor. Din acest motiv m-am opus acestui demers. Cred ca atunci cand apelezi la un mecanism atat de benefic trebuie sa existe motive clare puse pe tapet, neindeplinirea unor obligatii de catre membrii CSM pe care oricine altcineva ar fi fost in locul celor ceruti a fi revocati le-ar fi indeplinit, savarsirea unor greseli pe care oricare dintre membrii judecatorilor nu le-ar fi facut.
   Cam atat.
 • stat de drept ? (Luni, 1 iunie 2009, 11:21)

  anonim [anonim]

  Putin despre pensii. Ma refer la o parte din pensiile de serviciu, categorisite de guvernanti ca fiind "nesimtite". (O intrebare : pina unde este o pensie "simtita" ? Vorbind de principiul contributiei, nu intra aici contributia la sanatate, sau venitul minim garantat ? Inclusiv programul "prima casa" ?!... Acesti bani nu ii dau guvernantii, ci contribuabilii.) Intrebarea mea este : aceste pensii s-au acordat ilegal, sau in baza unor acte normative ? O decizie de pensionare este data de autoritati ale statului roman. A capatat un statut definitiv. Statutul prevede si interdictia de a obtine venituri salariale, chiar din mediul privat. In conditiile trimbitate, cred ca se pot cere conditii reparatorii pentru nerespectarea unei decizii / contract / lege. Aceste decizii / legi prevad posibilitatea modificarii (in sensul diminuarii) ? Decizia de pensionare e ca un act intre 2 entitati : stat si pesoana. Ea inceteaza cind una din parti dispare : persoana sau statul ... Pina atunci, e ca intr-un contract : daca nu stii ce semnezi ...
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:04)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Principiul suprematiei legii si al neretroactivitatii interzice sa se modifice cuantumul pensiei deja stabilita prin act administrativ. Nu am nici o indoiala in ce priveste neconstitutionalitatea unei asemenea actiuni.
 • Salarizare (Luni, 1 iunie 2009, 11:27)

  VictorConstantinescu [utilizator]

  Ce sanse dati proiectului unic de salarizare sa fie aplicat in varianta actuala? Va cadea la prima exceptie de neconstitutionalitate?

  Cum vi se pare plasarea judecatorului/procurorului de Tribunal pe treapta 9/15 in actuala schema de ierarhizare?
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:02)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui VictorConstantinescu

   Diferentierea atat de mare in interiorul magistraturii intre judecatori dupa gradul instantei este un atac direct la filosofia puterii judecatoresti ca putere distincta in stat. Nicaieri in lume judecatorii nu sunt platiti in primul rand dupa nivelul instantei ci in numele demnitatii pe care o exercita. Este inadmisibil ca un judecator sa fie mai prost platit decat un functionar din Guvern, iar in aceasta situatie nici nu mai poate fi vorba de echilibrul puterilor.
   In ce priveste controlul de constitutionalitate, va trebui sa asteptam pentru a afla, Curtea constitutionala ne-a obisnuit pe toti sa ne surprinda.
 • personalul contractal (Luni, 1 iunie 2009, 11:32)

  aissha [anonim]

  buna ziua,
  as vrea sa stiu ce se va intampla cu personalul contractual care este salariat al institutiilor publice, si totodata cam la e procent s-ar incadra un expert asistent grad II, functie publica ce necesita studii superiooare

  cu mii de multuniri
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:51)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui aissha

   Potrivit art. 1 din proiect, viitoarea lege se va aplica si acestora. Coeficientele sunt prevazute in anexele proiectului
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:58)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui aissha

   Asa cum spuneam circula multe variante de echivalare, iar grilele sunt imprevizibile de la o saptamana la alta. Categoric insa aceasta functie va fi si ea echivalata. Legea unica echivaleaza orice :)
 • Salar incorect ? (Luni, 1 iunie 2009, 11:33)

  sorin [anonim]

  S-ar putea spune ca salariile din magistratura nu sunt incadrate in corect in grila unica de salarizare ! Dar hotaririle judacatoresti se incadreaza in asteptarile populatiei, binestiind faptul ca toate tribunalele din tara si parchetele functioneaza pe bani publici, pe care ii primesc de la cei pe care ii ancheteaza si pentru care dau hotarari juste sau mai putin juste ? Oare este corect acest lucru tinand seama de doleantele populatiei ?
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:56)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin

   Tot ce va pot spune este ca pledez pentru calitatea actului de justitie. Judecatorii trebuie sa realizeze un act de justitie corect, coerent. Dar nu despre acest lucru era vorba. Pentru ca daca puneti problema asa, putem accepta indemnizatia ce ni se pregateste si sa prestam munca la nivelul indemnizatiei primite.
   Calitatea muncii judecatorului si raspunderea lui trebuie sa existe independent de problema indemnizatiei. Cei care aleg sa fie in sistem trebuie sa fie corecti, de buna-credinta, onesti orice indemnizatie ar primi. Problema e ca in masura in care indemnizatia este mica, nu mai ai certitudinea ori macar speranta atragerii in sistem a oamenilor integri, bine pregatiti.
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:57)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin

   E ca si cum ati spune ca justitia trebuie pedepsita pentru deficitul de incredere al populatiei. Cred ca logica este gresita si in nici un caz nu va duce la cresterea calitatii actului de judecata. Un judecator nu da solutii bune sau rele dupa cat de bine platit este ci dupa pregatirea sa, insa in mod cert un judecator aflat la mana politicului ar fi o catastrofa pentru societate.
 • e valabil si pt cei care lucreaza in armata (Luni, 1 iunie 2009, 11:34)

  teodor mihai [anonim]

  Buna ziua,
  legea salarizarii unice se refera si la angajatii din Jandarmerie, sri, ....etc. Credeti ca se vor micsora salariile subofiterilor din Jandarmerie?
  Multumesc.
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:53)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui teodor mihai

   Din pacate circula foarte multe variante de echivalare a functiilor pentru a va da un raspuns ferm. Poate discutiile din comisia speciala constituita de Guvern ar trebui sa fie mai transparente.
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 11:58)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui teodor mihai

   Potrivit proiectului de lege si acestora li se va aplica sistemul unic de salarizare. In virtutea principiului proclamat la art. 2 lit. f din proiect, nu ar trebui sa se inregistreze o diminuare a castigului salarial brut avut.
 • O intrebare simpla (Luni, 1 iunie 2009, 11:41)

  Florin [anonim]

  De fapt un test: sunt profesor si as dori sa stiu daca dvs cunoasteti diferenta intre "norma de predare" si "norma de lucru"?
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:20)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Sincer, nu.
 • Profesie (Luni, 1 iunie 2009, 11:42)

  Mihai [anonim]

  Daca ati avea ocazia sa va alegeti o profesie care sa
  va dea sansa sa plecati din tara, ati profita de ea?
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:23)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   In ce ma priveste nu. Din pacate insa alti colegi au ales altceva si astfel se face de pilda ca 700 de judecatori au decizia de pensionare in buzunar. INM-ul reuseste sa scolarizeze cca 100 de judecatori pe an, deci deficitul va fi acoperit in, probabil, 7 ani.
   Cred ca este un joc extrem de periculos in preajma raportului de tara care va examina tocmai nivelul atentiei acordate de stat justitiei.
 • echitate? (Luni, 1 iunie 2009, 11:48)

  marius [anonim]

  Vi se pare normal ca un consilier de probatiune, un asistent judiciar sau un subcomisar de politie sa fie pe aceeasi treapta a salarizarii cu un judecator de tribunal?Pai atunci judecatorul de judecatorie este sub aceste categorii,nu?Nici macar nu apare in grila...Sau procurorul de pe langa judecatorie care conduce, supravegheaza si controleaza activitatea subcomisarului, e normal sa aiba un salariu mai mic decat acesta?Pe criterii de pregatire profesionala, responsabilitatea si importanta deciziilor si solutiilor, poti pune pe aceeasi treapta sau chiar mai jor un judecator de judecatorie sau un procuror de la aceeasi instanta cu categoriile profesionale mentionate mai sus?
 • Personal insuficient (Luni, 1 iunie 2009, 11:52)

  A.A.N. [anonim]

  Daca tot sunt asa de huliti magistratii, mai ales de mediul politic si sindical din Romania pentru salarille chipurile "nesimtite", care, fiind vorba intre noi, pentru majoritatea magistratilor nu sunt deloc asa, de ce e o asa penurie de personal in magistratura. Daca tot e asa mult lapte si miere in domeniul magistraturii de ce sunt asa putini magistrati, ca doar absolventi de drept sunt foarte multi? Daca planurile clasei politice de a da la cap puterii judecatoresti pe calea veniturilor vor fi puse in practica sunt sigur ca problema personalului insufiecient se va acutiza si atunci o sa vad pe cei ce tipa acum mai tare cum vor primi pentru un divort sau o cauza succesorala banala un termen de 6 luni sau chiar un an.
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:20)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui A.A.N.

   Asa cum am mai spus, consider ca trebuie sa spunem lucrurilor pe nume. Din legea unica sunt excluse unele categorii profesionale si tot efortul presupus moral de reechilibrare sociala se reduce la coborarea si nivelarea salariilor celor cateva categorii profesionale grevate de incompatibilitati si restrictii importante.
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:21)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui A.A.N.

   Acesta este viitorul ce se prefigureaza.
   Dar asa va si trebui sa se intample: termene la jumatate de an asa cum de altfel si Inalta Curte de Casatie si Justitie face.
   Cei care ramanem nu trebuie sa ne pervertim. rebuie sa luptam cu ei cu propriile arme: daca asa inteleg sa respecte contractul semnat prin ratificarea Conventiei europene a drepturilor si libertatilor fundamentale, in aplicarea careia au fost date Avizele si Recomandarea amintite, sa dea socoteala in continuare prin condamnarile ce le va lua Statul Roman pentru nerespectarea termenului rezonabil.
 • coeficient judecatori (Luni, 1 iunie 2009, 11:52)

  ramona [anonim]

  coeficientii se refera la salariile nete ?
  eu lucrez intr-o multinat, intr-o functie de executie si castig mai mult de 3500 net si pu capul linistita pe perna ... ma pregatesc pt magistratura dar sa-mi reduc veniturile familiei nu prea ma incanta ideea
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:14)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui ramona

   Nu, se refera la brut.
 • prelungim sesiunea de raspunsuri (Luni, 1 iunie 2009, 11:53)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Cei doi judecatori vor mai raspunde la intrebari pana la 12.30
 • Salarizare sau subfinanţare? (Luni, 1 iunie 2009, 12:00)

  hopşieu [anonim]

  Consideraţi că s-a făcut vreo greşeală de comunicare, din moment ce mass-media receptează doar problema salarizării magistraţilor şi, în subsidiar...chiar rareori, problema subfinanţării sistemului (excludem salariile)?
  Care dintre cele două probleme ar trebui să primeze pe termen scurt? Repet: PE TERMEN SCURT... pentru că evident, problema stabilităţii salariale (şi, implicit a predictibilităţii bugetare sunt esenţiale) trebuie abordate într-o perspectivă mai îndelungată?
  Presupun că la momentul în care se vor amâna procese din cauza lipsei de procedură (lipsa citare pentru că n-aveţi bani să plătim poşta, ş.a.) opinia publică va spune, sau deja spune : "PĂI V-AŢI VOTAT SALARII MARI, AŢI EXTORCAT BUGETUL ŞI ACUM PLÂNGEŢI CĂ NU SUNT BANI. TOT NOI SUFERIM".
  Vă mulţumesc.
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:17)

   Ana-Maria Puiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui hopşieu

   Sunt lucruri total diferite pentru care exista sume alocate in mod diferit. Evident ca problema subfinantarii este acuta, este foarte actuala si ameninta cu blocarea functionarii instantelor. Dar nu e nimic diferit fata de anul trecut cand de asemenea am avut o luna de amanari pentru lipsa de procedura.
   Repet: sunt lucruri diferite. Astfel cum au fost abordate in mod diferit si de Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni: Avizul nr. 1 vizeaza independenta judecatorului ce trebuie garantata si printr-o remunerare adecvata, Avizul nr. 2 care se refera la finantarea si administrarea instantelor.
   Statul trebuie sa asigure deopotriva o salarizare corespunzatoare judecatorilor si o finantare a instantelor care sa asigure respectarea, garantarea, asigurarea unui proces echitabil.
   Statul trebuie sa asigure justitiei minim 1% din PIB, buget ce sa fie administrat de Inalta Curte de casatie si Justitie, asa cum prevad legi a caror intrare in vigoare a tot fost prorogata de ceva ani.
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:17)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui hopşieu

   Va raspund scurt: problema subfinantarii instantelor. Si nu este numai parerea mea. Ceea ce nu se stie este ca bugetul instantelor in Romania este mai mic de pilda decat bugetul SRI. Din bugetul MJ nu se platesc mai mult de 6000 de persoane angajate ale instantelor deci argumentul ca drepturile de personal au epuizat bugetul este fals.
   Intr-adevar, avem o mare problema de comunicare, atat noi corpul profesional cat si cei care ne reprezinta, de la CSM la presedintele ICCJ sau asociatiile profesionale.
 • comunicare sau credibilitate? (Luni, 1 iunie 2009, 12:21)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  In timpul discutiei on-line, Adrian Neacsu spunea ca justitia are o problema de comunicare. Nu cumva de credibilitate?

  Perceptia publica e ca magistratii se bat pentru bani, dar nu se bat la fel de tare pentru independenta lor. De exemplu, cand marile dosare din parlament sunt blocate politic - asta e o umilinta si pentru judecatori si pentru procurori - nu mai ameninta nimeni ca pleaca din sistem. Deci: o problema de comunicare sau de credibilitate?
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:29)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Cele doua nu se exclud. Lipsa abilitatii de a comunica, de a explica si de a argumenta duce la cresterea neincrederii. Lucrurile neintelese trebuiesc cumva explicate, iar o persoana care nu beneficiaza de o explicatie autorizata si sincera va incerca sa gaseasca una, uneori eronata.
 • Va avea cineva salariul mai mic decat astazi? (Luni, 1 iunie 2009, 12:29)

  Narcis [anonim]

  Prin noua lege a salarizarii va avea cineva mai putini bani decat astazi? Impresia mea este ca nu.

  1. Daca este adevarat ca nimeni nu pierde semnificativ, atunci eu gasesc ca discutiile comparative intre magistrati si alte categorii sunt bazate doar pe invidie.

  2. Daca este adevarat ca legea are ca model salarizarea bugetarilor din Germania, atunci nu are cum sa fie asa de rea pe cum se vorbeste aici...
  • Raspuns (Luni, 1 iunie 2009, 12:32)

   Adrian Neacsu. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Narcis

   1. Judecatorii, militarii, politistii vor pierde, potrivit ultimei versiuni a legii.
   2. probabil, daca si nivelul de trai din Romania ar fi ca in Germania
 • graba (Luni, 1 iunie 2009, 12:30)

  sanda [anonim]

  incep prin a recunoaste ca am lecturat si nu studiat legea in discutie. impresia cu care am ramas insa este aceea ca ea va naste mai multe inechitati si dispute decat legea aplicabila in prezent si mai mult decat atat ,cred ca in cazul in care se va aplica in aceasta forma ea va fi inca un rebut din lunga lista de legi ce nu isi gasesc aplicarea.
  intrebarea mea este : nu vi se pare ca este o lege care avea nevoie de mai mult timp pentru dezbatere ?
  • s-a incheiat (Luni, 1 iunie 2009, 12:32)

   Dan.Tapalaga [hotnews.ro] i-a raspuns lui sanda

   Multumim pentru intrebari, multumim pentru raspunsuri. Nu uitati, cele mai interesante teme si intrebari vor fi preluate in Discutia de Luni, care va fi difuzata incepand cu orele 19 la Radio France International si HotNews.ro
   Toate cele bune
   dt
 • unde este dreptatea in cazul acesta ? (Luni, 1 iunie 2009, 12:32)

  Consilier Nemultumit [anonim]

  As vrea sa stiu daca vi separe drept ca un consilier juridic cu 3 ani vechime, angajat la una dintre institutiile statului sa "beneficieze" lunar de 1000 de lei salariu brut conform grilei actuale de salarizare, in situatia in care nivelul studiilor este acelasi cu al dumneavoastra iar riscurile profesiei si raspunderea noastra o stiti foarte bine. Estte corect sistemul de salarizare actual ?
  Multumesc
 • acorduri colective (Luni, 1 iunie 2009, 12:41)

  Isa [anonim]

  Noua legislatie in domeniul salarizarii, de fapt proiectul legii, modifica reglementarile legale referitaore la acordurile colective de munca pe care functionarii publici si conducatorii autoritatilor/institutiilor publice le incheie? Daca da, in ce sens le modifica?
 • comunicare sau credibilitate ...????... (Luni, 1 iunie 2009, 12:50)

  un cetatean [anonim]

  Exista pe rolurile instantelor sute de dosare in care magistratii solicita acordarea unor diverse sporuri, printre care si acordarea sporului de CONFIDENTIALITATE in cuantum de 50% din salariu.
  Oare confidentialitatea nu este, sau nu ar trebui sa fie, un atribut inerent al acestei profesii ? Un atribut ce izvoraste din lege si care tine de deontologia profesionala ? Care este justificarea acestui spor ???...
 • credibilitate sau calitatea deciziilor? (Luni, 1 iunie 2009, 12:58)

  Dan Stoica [anonim]

  Pentru a comunica in mod credibil este nevoie de un mesaj convingator, fundamentat pe realitatea sistemului judiciar. Calitatea actului de justitie este esentiala pentru un mesaj credibil. O calitate inalta a deciziilor judecatoresti este rezultatul esential pe care il doreste societatea de la corpul judecatorilor, in schimbul privilegiului de a forma una dintre puterile statului. Daca urmarim aceasta discutie vom vedea ca perceptia publicului este dezastruoasa: putini sunt cei care sustin ca judecatorii au dreptul la o pozitie privilegiata in societate; cetateanul simplu nu considera ca primeste un produs de calitate de la sistemul judiciar in schimbul taxelor pe care le plateste. Cat de mult preocupa pe judecatorul roman problema calitatii actului de justitie, a rezultatului muncii sale - decizia judecatoreasca? Cate proiecte ce au ca scop cresterea calitatii actului de justitie au fost lansate de judecatori sau de instante in ultimii 5 ani? In afara de independenta si salarii de cate ori a intervenit argumentul resurselor si reglementarilor necesare pentru cresterea calitatii deciziilor judecatoresti in disputa cu puterea politica?
 • pensionarii militari (Luni, 1 iunie 2009, 16:14)

  ioan ardelean [anonim]

  Daca, conform legii un cadru militar are varsta de pensionare , de ex 47 de ani, cum putem vorbi de cotizatii egale cu cei care au varsta de pensionare 65 de ani????? In concluzie ma refer la cei deja iesiti din sistem fortati si trebuie recalculate pensiile cum vedeti rezolvata problema si 2- cei care sunt activi acum ca sa fie egali cu toti ar trebui sa ramana in sistem la fel ca toti chiar daca fizic nu mai fac fat -caci ceilalti nu au teste sau altceva- cum vedeti rezolvata problema varstei de pensionare pt militari de exmpl????? dac tot vb de drepturi egale............
 • lege de salarizare (Sâmbătă, 6 iunie 2009, 20:50)

  IOnel [anonim]

  Nu cred ca trebuie pusa problema pentru salaizare.
  Pentru ca fac o munca speciala trebuie o salarizare speciala. Dar asta nu impiedica sa existe o relatie intre salariile brute + sporuri speciale care sa diferentieze.
  Problema este ca pensiile trebuie sa fie justificate prin contributia fiecaruia la fondul de pensii. Orice adaos la pensie mi se pare un furt de la ceilalti. S-a facut o greseala intentionata ridicarea tuturor salariilor si pensiilor cu procente. Trebuia adaugata o suma fixa la salarii/pensii.
 • pensionare (Joi, 6 august 2009, 14:17)

  NEGRUT VASILICA [anonim]

  lucrez la departamentul resurse umane si m-am lovit de o problema , am un salariat pe functia de consilier functionar public intre timp a iesit la pensie e corect sa luvreze si sa i-a si pensie
  Avand un salariu de1920 Ron si o pensie de 1100
 • sentinta data, dar nesemnata (Sâmbătă, 12 martie 2011, 15:33)

  elena marin [anonim]

  buna ziua, ma numesc Elena si sunt din Bucuresti, ma judec cu fostul sot de 3 ani ptr pensie de intretinere, instanta a dat o sentinta in favoarea mea , il obliga pe fostul sot la o pensie de 10 milioane de lei lunar, dar aceasta instanta a uitat sa semneze aceasta sentinta, am ajuns in recurs la cea dea doua sedinta de recurs instanta a sesizat ca prima instanta nu a semnat,,,dosarul a fost trimis spre rejudecare,,,,,,,de ce trebuie sa se rejudece acest proces? , nu este vina mea ca instanta nu a semnat,,,,,de ce trebuie sa sufar eu ptr ca nu sa semnat sentinta?ce trebuie sa fac , ca acest proces sa nu se mai rejudece?,,,,am gradul 2 fara drept de munca, nu am nici un venit, traiesc din mila rudelor si prietenilor,,,,astept raspuns, va multumesc!
 • egalitate ???? (Miercuri, 28 august 2013, 21:37)

  anca [anonim]

  Buna seara,


  Sunt judecatori bine pregatiti si integri, sunt si judecatori corupti sau care muncesc dupa principiul romanesc"lasa ca merge si asa".
  Totusi puneti gresit problema egalitatii. Toata lumea doreste o justitie calitativa(corecta, rapida, eficienta) dar nu se tine cont de vorba"calitate si ieftin nu se poate". Calitatea presupune scump, iar in cazul justitiei trebuie sa se ofere conditiile corespunzatoare pentru a fi calitate.

  Se pune problema egalitatii salariale intre profesori si magistrati. Magistratii au si peste 100 de dosare pe saptamana, un dosar poate sa aiba 50 de pagini dar si 3000 de pagini, in schimb, cu tot respectul pentru mediul didactic, dar acestia predau aceeasi carte de 300-1000 de pagini pe parcursul unui an
  Chirurgii sunt foarte importanti, dar eu in Romania nu am auzit de chirurg care sa nu ia bani pe operatie la negru, bani pentru care nu plateste impozitul si asigurarile sociale.
  Revenind la magistrati, dorim o justiei europeana, dar nimeni nu face o statistica privind salariile magistratilor din restul Europei, conditiile in care lucreaza si numarul de doasare pe saptamana
  In Europa, cei care ingrijesc batranii(studii necesare 4 clase) au salariu mai mare decat judecatorii de la Judecatoriile din Romania
  Cred ca dupa 25 de ani de la incetarea erei comuniste, ar trebui sa ne schimbam mentalitatea aceasta de egalitate comunista. Sa acceptam ca magistratii trebuie sa aiba un statut special din multe puncte de vedere inclusiv pecuniar. Nu oricine ajunge magistrat, iar dupa obtinerea calitatii, munca este grea iar riscurile mari. Dupa ce li se ofera conditiile corespunzatoare, raspunderea sa fie disciplinara, pecuniara si chiar penala.Pana atunci, sa incercam macar sa nu fim pacaliti de aceasta manipulare mediatica si sa sustinem corpul magistratilor.Cu cat puterea lor va fi mai slabita cu atat politicul va putea sa distruga tot ce a mai ramas din tara


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version