Extinderea acordului de libera circulatie dintre Elvetia si UE pentru cele mai noi tari membre ale Uniunii, Romania si Bulgaria, va avea loc incepand de saptamana viitoare, de la 1 iunie. La inceputul anului, cetatenii elvetieni au votat in favoarea actului, care da Elvetiei dreptul de a mentine anumite limite pentru muncitorii romani si bulgari, informeaza Rador, citand RRA.

Romanii mai au de asteptat inca 10 ani pana a fi pe picior de egalitate pe piata muncii din Elvetia cu cetatenii acestei tari, dar si cu cei din statele care sunt membre mai vechi ale UE. Desi intra in vigoare de la 1 iunie, Protocolul 2 al Acordului de libera circulatie intre UE si Confederatia Elvetiana isi va produce efectele in deplinatatea lor abia in 2019. 1 iunie va marca de fapt intrarea in prima perioada de tranzitie catre acest regim de libera circulatie, care va consta in deschiderea treptata si controlata a pietei de munca. Pana la 1 iunie 2016, adica timp de sapte ani, statul elvetian va controla in continuare piata muncii. Aceasta inseamna ca romanii vor mai fi supusi unor filtre menite sa le limiteze dreptul de angajare in Elvetia.

Potrivit ambasadorului roman la Berna, Ionel Nicu Sava, aceste limitari se refera la stabilirea contingentelor, adica un numar fix de permise de munca eliberate anual pentru romani, la principiul prioritatii nationale si la controlul conditiilor de munca.

"Pentru cei care sunt deja stabiliti temporar sau pentru o perioada mai lunga in Confederatia Elvetiana, cei care au un contract de munca pe un an, doi sau pana la cinci ani, pentru cei care studiaza, de asemenea, conditiile de sedere se vor imbunatati - de pilda, vor avea un acces mai bun la serviciile de asigurari medicale. Un lucrator strain primeste un loc de munca in Elvetia daca nu s-a gasit un lucrator elvetian care sa doreasca acest post; daca, de asemenea, nu s-a gasit un lucrator din cei 25 de membri ai UE", declara ambasadorul roman.

Numar mic de permise de munca aprobate

Cat priveste numarul locurilor de munca, oferta nu este foarte generoasa. "326 pentru perioade mai mari de un an si aproximativ 3.260 pentru perioade sezoniere, pana la un an de zile. Numarul acestor locuri de munca va creste insa progresiv in urmatorii 5-7 ani, pana la cateva mii", precizeaza ambasadorul Ionel Nicu Sava.

Cea de-a doua etapa tranzitorie este intre 2016 si 2019, perioada in care va fi aplicata clauza de protectie speciala, care permite reducerea numarului de permise de rezidenta, respectiv reintroducerea contingentelor, in conditiile unei imigratii prea puternice. Aceste dispozitii tranzitorii sunt menite sa asigure o deschidere treptata si controlata a pietei de munca.

Cei care doresc sa lucreze in Elvetia nu vor mai trebui sa obtina viza de lucru de la Ambasada Elvetiei la Bucuresti - pentru acestia, permisul de sedere se va obtine ca urmare a demersurilor angajatorului la autoritatile cantonale elvetiene. Pe de alta parte, pentru a calatori in Elvetia romanii vor avea nevoie doar de cartea de identitate.