MAE l-a chemat la Bucuresti pentru consultari pe ambasadorul roman in Portugalia, Gabriel Gafita, in urma deciziei de joi a Curtii de Apel care a stabilit ca acesta a fost informator al Securitatii. Dupa consultarile de saptamana viitoare, vom lua o hotarare", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu. Din experienta anterioara, in astfel de cazuri, ambasadorii nu s-au mai reintors la post.

"Il chemam la consultari, probabil ca saptamana viitoare va fi la Bucuresti, dupa care urmeaza sa luam o decizie", a spus Serbanescu referitor la pasii care vor fi facuti de minister dupa ce Curtea de Apel a stabilit ca Gafita a colaborat cu Securitatea. O eventuala rechemare de la post se va decide dupa consultari, dupa discutii, insa surse diplomatice au spus ca "probabil nu se va intoarce inapoi".

In cazurile anterioare, precum cel a fostului ambasador in Austria, Andrei Corbea Hoisie, de exemplu, iesirea din scena dupa un astfel de verdict a fost una eleganta, prin demisia ambasadorului, in conditiile in care soarta sa era oricum pecetluita.

Intrebat daca MAE va urma politica din perioada ministrilor anteriori Ungureanu si Cioroianu, care vroiau curatarea corpului diplomatic de persoane care au colaborat cu politia secreta a vechiului regim, Serbanescu a spus ca "fiecare are propriul mod de actiune". "Analizam situatia fara a fi vindicativi si emotionali, avand in vedere interesul institutiei si al tarii. Nu poti merge pe astfel de precedente, dar nici nu le poti ignora", a spus acesta.

Ministri Ungureanu si Cioroianu au cerut rapoarte CNSAS despre cei care lucreaza in Ministerul de Externe, tocmai in demersul de 'primenire' a corpului diplomatic romanesc.

In privinta ramanerii sale la postul de la Lisabona, ambasadorul Gabriel Gafita ar putea invoca faptul ca mai exista o cale de atac a deciziei si putea face recurs. Ultima decizie este o sentinta definitiva si irevocabila a Curtii Supreme de Justitie.