MAE rus il contrazice pe Diaconescu: Ministrul roman "interpreteaza faptele", in vizita lui la Moscova nu s-a discutat reluarea tratativelor privind tezaurul romanesc

de Anne-Marie Blajan, Olga Popescu     HotNews.ro
Joi, 28 mai 2009, 15:01 Actualitate | Esenţial


MAE rus reactioneaza la declaratiile facute de ministrul roman de externe acum doua zile, care a spus ca a convenit cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, reluarea lucrarilor unei comisii interguvernamentale, a carei infiintare, in 2003, reprezinta insasi recunoasterea de catre Moscova a existentei problemei tezaurului romanesc. Purtatorul de cuvant al MAE rus, A. Nesterenko a spus, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutiei, ca "domnul Diaconescu interpreteaza faptele" si ca in vizita de la Moscova din 23 februarie nu s-a discutat despre reluarea tratativelor privind "tezaurul romanesc".

"Din pacate, domnul Diaconescu interpreteaza faptele. In cadrul convorbirilor ruso-romane la nivel ministerial, din 27 februarie, de la Moscova, nu s-a vorbit despre reluarea tratativelor privind "tezaurul romanesc", ci despre reactivarea activitatii Comisiei comune de studiere a problemelor referitoare la istoria relatiilor bilaterale. Scopul acestei structuri, care are caracter civic, nu este de a "restitui tezaurul romanesc". Comisia a fost creata pentru a studia intreg complexul de probleme - asa numitele "pete albe" ale istoriei, destul de complicate, a relatiilor dintre tarile noastre. Ceea ce, trebuie sa recunoastem, reprezinta un camp mult mai amplu de cercetare, pentru ca in istoria noastra comuna au existat multe evenimente, precum capturarea de catre trupele romanesti a patrimoniului militar si nu numai, dupa demobilizarea armatei ruse la sfarsitul primului razboi mondial, ocuparea de catre Romania a Basarabiei si nordului Bucovinei in 1918-1940, actiunile administratiei romanesti in Transnistria in anii 1941-1943, actiunile romanilor in perioada celui de-al doilea razboi mondial. De aceea, vrem sa subliniem inca o data: in scopul obtinerii unui tablou istoric complet si obiectiv, Comisia este chemata sa studieze intreg complexul relatiilor reciproce deloc simple dintre cele doua tari in prima jumatate a secolului XX, fara sa ne agatam numai de anumite aspecte care intereseaza una din parti", arata textul comunicatului Ministerului rus de Externe.

Cu alte cuvinte, Diaconescu n-a discutat cu Lavrov despre reluarea tratativelor privind tezaurul romanesc, sintagma pe care apare intre ghilimele in comunicatul MAE rus. Moscova respinge recunoasterea problemei tezaurului prin infiintarea comisiei respective, subliniind ca ea are drept scop studierea problemelor referitoare la relatiile bilaterale romano-ruse din prima jumatatea a secolului XX, "fara sa ne agatam numai de anumite aspecte care intereseaza una din parti".

In programul de guvernare al actualului guvern, la capitolul politica externa, printr-o serie de generalitati care au reprezentat obiectivele tuturor ministrilor dupa aderarea la UE si NATO, apare si urmatoarea formulare: "Actiunea politico-diplomatica sustinuta in vederea recuperarii Tezaurului Romaniei aflat la Moscova va constitui o prioritate". Diaconescu a spus, la revenirea de la Moscova la sfarsitul lunii februarie, ca a discutat cu ministrul rus despre tezaur. "Partea rusa ne-a spus ca ne vor da semnalul corespunzator, pentru ca urmatoarea runda este la Moscova. Depinde de academicianul rus care conduce aceasta comisie sa convoace aceasta sesiune", a spus ministrul roman.

Acum doua zile, intr-o emisiune tv, el a subliniat chiar ca infiintarea acestei comisii - prin care, spunea el, Rusia recunoaste existenta problemei tezaurului in relatiile bilaterale - a fost un succes diplomatic romanesc, ignorat la vremea respectiva, adica in 2003.

MAE roman nu a avut inca nicio reactie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1484 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Textul comunicatului (Joi, 28 mai 2009, 15:08)

  Dan Oprescu [anonim]

  Va rog sa binevoiti a corecta traducerea comunicatului de la Moscova: nu e vorba despre "actiunile administratiei romanesti in Transilvania in anii 1941-1943" ci despre respectivele actiuni in TRANSNISTRIA. Va multumesc.

  NR: Multumim. Am corectat.
 • +3 (3 voturi)    
  "ocuparea Basarabiei" (Joi, 28 mai 2009, 15:18)

  un_om_de_cal [utilizator]

  Care-i treaba cu "ocuparea Basarabiei intre 1918-1940?
  Unirea Basarabiei cu Romania a fost votata in mod democratic de Sfatul Tarii (Basarabie), cu 86 de voturi pentru, 3 impotriva si 36 de abtineri.
  • +2 (2 voturi)    
   pai este simplu... (Joi, 28 mai 2009, 15:34)

   Observator OSCE [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

   Pai nu trebuie sa te mire nimik. Substratul este unul de natura geoeconomica. Rusia o duce destul de greu cu criza (scadere a productiei cu 25%) si incep sa apara bube in ograda lui Putin si in gestionarea statelor CSI

   Se pregateste recunoasterea Transnistriei ca stat federativ al Rusiei (asa cum este Kaliningrad) pentru a reduce cheltuielile pe care le are Moscova cu R.Moldova unde situatia devine de necontrolat pentru ei. Prin urmare trebuiesc fabricate niste conflicte artificiale cu Romania, Polonia si statele baltice pentru ca sa poata spune ca Rusia se simte amenintata...

   Tinta finala este Ucraina si pentru a fi controlata trebuie inconjurata din trei parti: Kaliningrad, Transnistria si Crimeea. Dupa anexarea Ucrainei, rusii vor inghitii pastila ca le merge rau din cauza ca refac Imperiul Rus si ca de fapt ei duc la indeplinire o sarcina istorica.
   Totul este o chestiune de timp.....3-4 luni.
  • +2 (2 voturi)    
   Principiul de baza a politicii externe a Rusiei... (Joi, 28 mai 2009, 16:06)

   Caligula [anonim] i-a raspuns lui un_om_de_cal

   ... este jocul de suma zero. Daca vrem sa intram in posesia tezaurului trebui sa-l "cumparam" cu o concesiune.

   E foarte simplu, cu rusii nimic nu se poate face in castigul ambelor parti.
 • +1 (7 voturi)    
  O minciuna marca MAE si Traian Basescu (Joi, 28 mai 2009, 15:34)

  Toma Marin [anonim]

  Minciuna asta cu tezaurul, pe care MAE si Basescu au incercat s-o bage pe gat romanilor, nu a tinut, fiindca rusii au propus romanilor, cam de prin 1994, sa rezolve problemele trecutului printr-o cooperare bilaterala ampla, propunand vreo 32 de proiecte comerciale si bilaterale, ce urmau sa se desfasoare intre firme private romanesti si ruse, proiecte ce aveau, la acea data, o valoare comerciala de peste 10 miliarde USD. Romanii au refuzat si i-au trimis pe Talpes si Diaconescu (care era secretar de stat la MAE) la Moscova ca sa negocieze problema semnarii Tratatului Politic. Diaconescu a venit cu ideea semnarii unui act aditional Tratatului, in care sa se specifice problema restituirii tezaurului, dar rusii au refuzat. Cu greu rusii au fost convinsi sa semneze o Declaratie Comuna a celor doi Miunistri de Externe, numai ca declaratia semnata la 4 iulie 2003, odata cu Tratatul Politic, nu contine nici o prevedere privind "rezolvarea problemei tezaurului", nu este o anexa la Tratat, ci o simpla declaratie, fara putere juridica si fara nici un angajament sau obligatie oficiala a nici uneia dintre partile semnatare ! De atunci si pana azi, toti Ministrii de Externe ai Romaniei, dar si Basescu, declara sus si tare ca "rusii au recunoscut existenta tezaurului prin semnarea acelei declaratii" si ca Moscova este de acord cu reluarea lucrarilor Comisiei in care, vezi doamne, s-ar dezbate numai problema restituirii tezaurului ! Fals, dezinformare si manipulare din partea lui Diaconescu. De ce ? Fiindca acea comisie, condusa de prof. Scurtu si Ciubarian nu a dezbatut niciodata problema "restituirii tezaurului", iar rusii, vazand ca partea romana denatureaza scopul pentru care s-a constituit acea comisie, au refuzat pur si simplu sa mai participe la aceste discutii. Dar iata ca tot rusii, ca sa dovedeasca buna lor intentie, au donat, pe 6 martie 2008, catre Muzeul National de Istorie de la Bucuresti, un numar de 12 monede de aur, provenit din tezaurul Romaniei !
  • +1 (1 vot)    
   Tezaurul ??? (Joi, 28 mai 2009, 15:53)

   Ufo Man [anonim] i-a raspuns lui Toma Marin

   Vai de mine ce marinimie....
   Vai ce de bune intentii....

   Da tezaurul, unde e ? UNDE?
  • +5 (5 voturi)    
   priveste contextul nu ce citesti in ziare !!! (Joi, 28 mai 2009, 15:56)

   Observator OSCE [anonim] i-a raspuns lui Toma Marin

   Nenea Toma esti putin subiectiv. Nu cuprinzi in explicatiile tale tot contextul.... Rusii au recunoscut existenta tezaurului inca de pe vremea lui Ceausescu cind au trimis la Bucuresti "Closca cu pui de aur".....

   Faza este ca in scripte, tezaurul apartine BNR care la vremea respectiva era sub tutela regelui Ferdinad. Rusii vor sa discute cu BNR care nu are nici o expertiza in domeniu politic...
   Intrebare de 1000 de puncte: De ce crezi ca regele Mihai tot recupereaza proprietati regale ???

   Contextul mai larg este ca de fapt Rusia are de recuperat de la Japonia tezaurul propriu, care este de 6-7 ori mai mare decit cel romanesc si conditia este ca va fi primit inapoi numai cand vor fi returnate celelalte valori (inclusiv catre Romania). Altfel, nici nu intrau rusii in vorba despre tezaur...
   Acum de fapt ei vor ca RO sa recunoasca faptul ca au distrus URSS si ca nu mai au nici o datorie fata de noi.... de parca nu ne-au furat destul muscalii astia !!!
   • 0 (0 voturi)    
    nu stau aici la mijloc si Insulele Kurile? (Joi, 28 mai 2009, 17:57)

    Laika [anonim] i-a raspuns lui Observator OSCE

    Atunci va fi nevoie de mult tutun, ma tem eu.
  • +2 (2 voturi)    
   Tezaur la troc (Joi, 28 mai 2009, 16:51)

   Caligula [anonim] i-a raspuns lui Toma Marin

   Din comentariul de mai sus reiese ca tezaurul ar trebui cumparat prin "cooperare bilaterala ampla". Dupa parerea mea asa ceva ar pune caruta inaitea cailor.

   Faptul ca rusii au "donat" un numar de 12 monede de aur din tezaur e o declaratie de proprietate din partea lor si nicidecum de bunavointa - de vreme ce ei nu recunosc dreptul la restituire.
 • +2 (2 voturi)    
  TEZAURUL (Joi, 28 mai 2009, 15:40)

  Extraterrestrial [anonim]

  Cred ca problema tezaurului va fi valabila si in Anno Domini 3100 !
  Comitii & comitete= tergiversari !
  Davai ceas, davai mosie......................
  Haraso tezaur !
 • +2 (2 voturi)    
  arogantii (Joi, 28 mai 2009, 15:59)

  tepes [anonim]

  In rusii sa nu te increzi niciodata chiar daca fac concesii,dar de regula nu le fac.Fiind otara imensa cred ca totul li se cuvine,asta este gindirea lor de aici trebuie pornit cu negocierile.In ceea ce priveste acuzatiile cum ca Rominia ar fi capturat tehnica de razboi in primul razboi mondial sa fim seriosi care tehnica.Ce nu spune purtatorul de cuvint este jafurile facute de armata rosie si de liderii ei dupa terminarea celui de al 2-lea razboi mondial in toata europa de est ocupata cu forta,si de crimele pe care le-au savirsit si toate acestea in numele asa zise daune de razboi.Dintr-un popor inapoiat cel de al 2-lea razboi mondial i-a trimis in cosmos.
  • 0 (0 voturi)    
   Doar nu prin ceasuri si mosii ... (Joi, 28 mai 2009, 17:47)

   Laika [anonim] i-a raspuns lui tepes

   Trasatura lor de caracter de "zabrali" sa nu fie nicidecum negata, insa in cosmos au ajuns gratie prietenilor lor de odinioara ... americani. Acestia si-au luat cu japca varfurile tehnologiei naziste in ale rachetelor alde von Braun, carora le-a lipsit dincolo de fapt "infrastructura" de-acasa. Aceasta a incaput pe mainile rusilor, care le-au edificat in timp zero virgula nimic un intreg oras populat cu familiile si tot inventarul viu si de alt gen declarat indispensabil. Esaloanele de mijloc plus muncitorii din domeniu au fost pusi pe treaba - in stransa cooperare cu invataceii rusi! - iar cand ucenicii au ajuns la nivelul maistrilor, acestia au fost trimisi acasa acompaniati de multe multumiri si buchete de flori. Abia pe urma s-au pus rusii sa cucereasca cosmosul. Exista un film documentar german foarte obiectiv pe aceasta tema, in plus am avut drept coleg de clasa pe fiul unui inginer in tehnica rachetelor, care si-a petrecut primii zece ani in Crimeea, perfect la rusa si care, repatriat prin 1955, a povestit multe ciudatenii din acele vremuri.
 • 0 (0 voturi)    
  rachete (Vineri, 29 mai 2009, 10:23)

  releu [anonim]

  am avut drept coleg de clasa pe fiul unui inginer in tehnica rachetelor, care si-a petrecut primii zece ani in Crimeea, perfect la rusa si care, repatriat prin 1955, a povestit multe ciudatenii din acele vremuri.

  Si nu divulgi si pe aici din acele povestiri ?

  Altfel se stie ca rusii si americanii au vanat pe tehnicienii germani ce au lansat V1 si V2 si cu ei si-au pus rachetele pe picioare.
 • 0 (0 voturi)    
  Întrebare la Radio Erevan (Duminică, 31 mai 2009, 17:55)

  Tantza si Costel [anonim]

  Întrebare la Radio Erevan: Cu cine se învecinează Rusia?
  Răspuns: Cu cine vrea ea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by